– Regjeringen er i ferd med å strupe Vinmonopolet

Det hevder Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening

Vin-p_-Vinmonopolet_770326iFerske tall fra SSB viser at salget innenriks av brennevin, vin og øl fortsatte å falle i 2014. Nedgangen var på 2,6%.

– Problemet er at Regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Det har en rekke uheldige konsekvenser, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening.

– Dette er dessverre den konsekvensen vi varslet om. Siv Jensen har tre ganger på rad etter at hun overtok Finansdepartementet gjort det enda mer attraktivt å handle alkohol på taxfree, i utlandet eller illegalt.

Ingunn Jordheim
Ingunn Jordheim

– Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel. Jeg utfordrer Siv Jensen til å forklare hva som er hensikten med å bidra til lavere salg på Vinmonopolet, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær

Ønsket politikk?

Med Frp i regjering er både vin og brennevin blitt flere kroner dyrere, mens kvotene på taxfree er blitt mer sjenerøse, hevder VBF.

-Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått vinpriser temmelig like de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol. Det ville gitt en mer rettferdig politikk for hele landet, inkludert for dem som ikke reiser utenlands.

Staten taper stort på taxfree

Ingunn Jordheim hevder videre at det er en kjent sak at Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Endringene i taxfreereglene, og enda høyere alkoholavgifter i Norge, gjør at staten taper milliarder av kroner.

-Solberg-Regjeringen har også bidratt til markert stigning i grensehandelen. Selv med en svakere krone, oppleves det som attraktivt, og siden den nye Regjeringen tok over er antall dagsreiser økt med 14 prosent. Alt i følge SSB.

 

2 KOMMENTARER

  1. på tide att vinmonopolet tenker nytt, for å øke salget ,de må også få samme rammevilkår som taxfree angående priser , er glad i polutsalgene bra kvalitet og ekspertrise.

  2. Høres rart ut at FRP og Høyre øker avgiftene frivillig, men at det er en del av en hestehandel de må gjøre med KRF og Venstre for å sitte i regjering tror jeg på. Men tror ikke helt på at regjeringen sammen med KRF og Venstre ønsker mer taxfree og smugling heller bare for å strupe polet. Må innrømme at jeg ikke er helt med her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.