Komplett hverdagslykke fra Piemonte

Pressemelding. Kristin Alsvik.

Etter fjorårets suksesslansering blir ”eselvingården” Carussins biodynamiske barbera i litersflaske endelig tilgjengelig i Vinmonopolets basisutvalg!

Nå er Completo enda enklere å få fatt i når du trenger litt å drikke til hverdagsmiddagen eller på terrassen – men ikke har rukket å planlegge noe mer enn at du har lyst på et glass saftig rødvin.

Carussin_Completo_presseCarussin Completo Unlitro er en uhøytidelig hverdagsvin med leskende friskhet innsvøpt i et mykt teppe av saftige bær, og er like deilig til kos som til mat – gjerne drukket fra et vanlig kjøkkenglass.

Carussin lager upretensiøse viner som like gjerne kan nytes til lunsj som til middag, og til tross for at vingården kun er et lite familieforetak har de i en årrekke gjort stor suksess på det norske markedet med ”eselvinen” Asinoi, som familien knapt klarer å dekke nordmenns tørst etter. Redningen har vært Completo, som gir så mye vin for pengene at det må en litersflaske til for å få plass til den.

– Vi hadde lenge hatt lyst til å lansere en vin på litersflaske. Dette er jo en mer ”sosial” størrelse enn standardflasken på 0,75 liter, ikke minst når man plutselig blir flere rundt bordet enn man hadde regnet med – eller man bare skulle ønske at det var et par ekstra glass i flasken, sier Jørgen Ljøstad i Non Dos.

– Vi hadde tenkt på det i mange år, men var lenge bekymret for at prisen skulle bli for høy når flasken faktisk inneholder 33 prosent mer vin. Men med denne ”komplette” vinen fra Carussin greide vi å finne det perfekte innholdet til vår lille ønskedrøm – en saftig og ujålete vin med skrukork og fantastisk kvalitet, hvor man faktisk får én liter biodynamisk vin til prisen av en vanlig flaske!

Og mottakelsen har ikke latt vente på seg – i løpet av året som har gått har vinen gjort stor suksess både i de tusen hjem og på restauranter land og strand rundt, noe som toppes med at den nå blir å finne i alle landets største polutsalg. Den generøse flasken er stor nok til at den stikker seg ut i hylla – samtidig som den likevel er så nett at mange faktisk ikke legger merke til at den inneholder en tredel mer vin enn det en vanlig vinflaske gjør når den står på middagsbordet.

_55A6855 Ekte hverdagsvin

I likhet med folkesjarmøren Asinoi (som for mange bare går under navnet ”eselvinen”) henter Completo inn eselet i sitt visuelle uttrykk. Dette er selvsagt ikke noe tilfeldig valgt designelement – på Carussin-gården befinner det seg nemlig en liten flokk med esler, som blant annet brukes i vinmarksarbeidet.

Den enkle og jordnære etiketten signaliserer at Completo er en ekte hverdagsvin – den er frisk og saftig med lite tanniner. Det gjør den ikke bare velegnet til fredagspizzaen, men også til deilig og leskende drikke uten matfølge – enten den inntas på en lystig hagefest eller sørger for sommerstemning i glasset i sofaen en mørk høstkveld.

– Uten at det på noen måte merkes på smaken har Completo dessuten et relativt lavt alkoholinnhold, noe som gjør at man kan slappe av og kose seg litt ekstra, sier Jørgen Ljøstad.

I forbindelse med basisslippet er det gjort en ny tapping av vinen, som dessuten har kommet i ny årgang siden den ble lansert for første gang i fjor vår. I 2014 skiller Asti seg svært positivt ut i Piemonte (og Italia generelt), ettersom sommeren og høsten i motsetning til mange andre steder her var varm og relativt tørr (i Alba, bare en halvtime unna, var det langt kjøligere og dobbelt så mye regn). Dette sørget for perfekt modne barbera-druer med flott struktur og en nydelig fruktkvalitet – og det er Completo et klart og tydelig bevis på.

IMG_2569Smittende lidenskap

Carussin holder til i de grønne, duvende piemontesiske åsene i San Marzano Oliveto i Asti, og drives i dag av familien Ferro-Garberoglio. Bruna Ferro måtte ta over vingården da hennes far døde så altfor tidlig i 1988, og det var hun som la om hele gården til biodynamisk drift. I tillegg til vindruer dyrkes det nå også frukt og grønnsaker på biodynamisk vis på Carussin-gården.

De ti eslene på gården er nærmest som familiemedlemmer å regne, og blir stelt svært godt med av mamma Bruna, mens pappa Luigi er familiens altmuligmann, som tar seg av det administrative og ellers sysler med lokalpolitikk og bruker tid på frivillig arbeid. Storebror Luca lager vin og brygger øl, mens lillebror Matteo jobber i vinmarkene og har åpnet pub i kjelleren, hvor han serverer naken vin og håndverksøl, samt lokalprodusert ost og skinke.

Den sjarmerende familien skinner av stolthet over gården, og har en smittende lidenskap for det de jobber med. Hos Carussin kjenner gjestfriheten knapt noen grenser, og familien tar imot besøk til alle døgnets tider. Barn og funksjonshemmede får ri på de godlynte og snille eslene, mens mat- og drikkeentusiaster i alle aldre kommer innom Matteos pub.

I harmoni med naturen

Carussin jobber i fullstendig harmoni med naturen, og den biodynamiske tilnærmingen gir viner med svært ren og saftig frukt.

– Det er ingen tvil om at Carussins biodynamiske filosofi bidrar til den høye kvaliteten på vinene deres. Og dette er ikke noe hokus-pokus. Bønder har drevet med biodynamisk landbruk i hundrevis av år – fordi det fungerer. Det er først i senere tid at man har satt en merkelapp på dette, forklarer Jørgen Ljøstad i Non Dos.

I kjelleren jobber Carussin også på tradisjonelt og naturlig vis – alle vinene spontangjæres, og tilsettes ikke noe som helst, bortsett fra små mengder svovel ved tapping.

Ingen lettvekter

Barbera-druen dyrkes i dag over hele Italia, samt en del andre steder i verden, men kommer opprinnelig fra Carussins trakter – og det er dermed også her den trives aller best. Dette kommer tydelig til uttrykk i Completo, som er en deilig, saftig vin med intens frukt og strålende friskhet, og fravær av lagring på eikefat gir den et lekent og leskende uttrykk.

Vinen er dog alt annet enn en useriøs lettvekter. Det italienske navnet Completo betyr som man kan ane ”komplett” – den har ”alt” man trenger og ønsker i en rødvin, og er en perfekt sammensatt og balansert vin som fungerer like godt til hverdag som til fest, med eller uten mat.

– Completo er ikke minst et glimrende sted å starte for dem som ønsker å teste nakenvin for første gang, foreslår Jørgen Ljøstad i Non Dos.

– Eller ta den med som vertinnegave – du blir fort ansett som ekstra raus om du stiller med en hel liter vin!

_DSC1172

  Ypperlig både med og uten mat

Completo har en klar kald rubinrød farge med et hint av fiolett, og en fersk, kjølig og intens duft av kjøttfulle moreller, syrlige kirsebær, saftige bringebær, modne rips, blå plommer, røde epler og mandler med florale, urtepregede, krydrede og jordlige toner og et streif av lær.

Vinen er ren, slank og delikat, og har en myk og livlig munnfølelse med svært lette tanniner og strålende friskhet. Den smaker av modne sursøte røde kirsebær, samt friske, sødmefulle bringebær, mandler og kryddertoner som avrundes i en lang, saftig og forfriskende finish med toner av ferske røde bær.

Med sin rene og leskende stil er Completo ekstremt matvennlig og en ufeilbarlig match til antipasti som bruschetta, caprese, carpaccio, oliven og italienske pølser og spekeskinker, eller sommermat som for eksempel en cæsarsalatm og vinens flotte friskhet gjør at den enkelt parerer italienske klassikere som spaghetti bolognese, cannelloni med tomatsaus eller pizza bianco med parmaskinke og steinsopp.

Den intense frukten og det lave tannininnholdet gjør at Completo også er nydelig til retter det kan være en utfordring å matche med rødvin, for eksempel familiens fredagstaco. Den er dessuten super til retter med hvit fisk, som kokt torsk, bacalao eller stekt baconsurret kveite, samt gryteretter og retter med lyst kjøtt som svinekoteletter og kalkunfilet. Vinen tar for øvrig utfordringer på strak arm, og kan dermed gjerne også få lov til å bryne seg på lettere retter med rødt kjøtt som kalv, andebryst, lam og småvilt.

Completo er i tillegg en helt ypperlig rødvin å drikke uten mat – uansett årstid. Dens saftige og friske stil er deilig i solveggen på hytta, men like herlig til sofakosen i vinter. Og velger du å drikke den i den kalde årstiden kommer du garantert til å kjenne solstrålene bre seg i munnen for hver slurk!

I likhet med Carussins andre rødviner serveres Completo best lett avkjølt – den bør ikke holde en temperatur på mer enn maksimalt 15 grader. Og gjør gjerne som italienerne – drikk den fra små kjøkkenglass! Om du lukker øynene kan du nesten høre den lystige summingen og klirringen i glass og bestikk fra den lille italienske familiedrevne trattoriaen du kan forestille deg at du sitter på…

Litersflasken med Carussin Unlitro Completo 2014 har en pris på 179,90 kroner, og er tilgjengelig i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg.

Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2015

Den velkjente ”eselvinen” ble lansert i bestillingsutvalget i 2008, og med sin forførende fruktighet og leskende friskhet bygget den seg sakte men sikkert seg opp en så stor tilhengerskare at vinen etter hvert ble overført til basisutvalget på Vinmonopolet, hvor den får innpass i stadig flere butikker. Produksjonen er imidlertid begrenset, så på grunn av vinens enorme popularitet greier Carussin knapt å dekke etterspørselen.

Navnet Asinoi er et ordspill på Carussin-familiens esler (det italienske ordet asino betyr Carussin Asinoi”esel”), og eselhodet på etiketten har de tegnet selv.

Vinen har en klar, kjølig og dyp rubinrød farge med lillaskjær, og en ren og tydelig duft av sursøte røde kirsebær, modne rips, saftige tyttebær, friske bringebær, solmodne jordbær, mørke bær, røde blomster, svale grønne urter, kalkmineraler og nøtter med kryddertoner og et hint av lær.

Vinen har en smaksrik, ren og tett stil med lekker friskhet, myk munnfølelse, slanke linjer, fine tanniner og en intens, leskende og spenstig smak av ferske moreller, sursøte kirsebær, saftige bringebær, sødmefulle markjordbær og kalkmineraler med florale toner som munner ut i en delikat, fruktig og forfriskende avslutning med en krydret snert.

Vinen er en real allrounder, og kan matches med glimrende resultat til tapas, koldtbord og sommermat, i tillegg til kokt eller grillet torsk og lettere kjøttretter med storfe, lam eller svin uten for kraftig tilbehør. Vinen er selvsagt også perfekt til italienskinspirerte retter som antipasti med spekeskinke og pølser, hjemmelagd pizza med lyst kjøtt eller lasagne med parmesandryss.

Prøv den gjerne også til retter som ellers byr på noen utfordringer når de skal matches med vin, som for eksempel mat fra det mexicanske eller peruanske kjøkken med mye chili, lime og avokado. Asinoi er også en perfekt vin til en solfylt piknik i parken, samtidig som den kan sørge for litt sommer i glasset når høsten lir på.

Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2015 er tilgjengelig i kategori 3 i basisutvalget til 145 kroner, og står dermed i hyllene i de fleste Vinmonopol-butikker i Norge.

 

 Carussin Asinoi BiB   Carussin Asinoi Piemonte Barbera 2015

Carussins kartongalibi er en klar motvekt til de mange søtladne og kommersielle Bag-in-Box- ene på det norske markedet, og dermed et strålende alternativ til deg som ønsker en boksvin som både er mat- og drikkevennlig.

Asinoi-BiB-en har en klar og kjølig dyprød farge med lillaskjær, og en ren, frisk og lett duft av ferske kirsebær, saftige moreller, modne bringebær, jordbær, røde

sommerblomster og timian med en lett røykaktig mineralitet. Vinen er slank og lekker, og har en saftig og leskende smak av nyplukkede sursøte røde bær, urter og mineraler med en rund og myk munnfølelse, flott friskhet og en lang og forfriskende avslutning med toner av kirsebær og et lett bitt.

Asinoi-kartongen er super til lette kjøttretter med storfe, lam, and, kalkun, svin eller kalv, samt til hvit fisk som torsk og italiensk snacks som pizza eller lette pastaretter.

Carussin Asinoi Piemonte Barbera 2015 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til 440 kroner for en treliter, men finnes også i hyllene hos 30 ulike polutsalg over hele landet.

Carussin Barbera d’Asti Cru Lia Vi 2015

Storebror Lia Vi utviser hakket mer eleganse, presisjon og smaksrikdom enn Carussins andre rødviner, og kommer fra en enkeltvinmark ved samme navn. Lia Vi blir i motsetning til nesten alle andre vinmarker i verden ikke beskåret, og ligner dermed mer på en gjengrodd åker enn en vinmark. Her blir naturen overlatt til seg selv og må ordne opp på egenhånd – og det gjør den også med glans.

”Lia Vi” er den piemontesiske betegnelsen på den lille spurvefuglen rødhalset fluesnapper, som hekker i akkurat denne vinmarken. Det hadde den ikke gjort om vinmarken hadde vært dyrket på konvensjonelt vis, og derfor syntes Carussin at nettopp Lia Vi var et passende navn på både vin og vinmark.

Carussin Lia ViVinen har en klar, kjølig og dyp rødfiolett farge, og en fersk, ren, klar og kompleks duft av saftige kirsebær, friske blå plommer, modne blåbær, moreller, solbær, røde epler, fioler og hvite blomster med jordlige og steinmineralske toner og et hint av urter, nellik og lær.

Vinen er fersk, tett, og konsentrert med en rund, delikat og myk munnfølelse, elegant og rik fylde, livlig og spenstig friskhet og en ren, intens og delikat smak av sødmefulle sursøte kirsebær, saftige mørke moreller og toner av anis og en røykaktig mineralitet som munner ut i en lang, intens og forfriskende avslutning med toner av kirsebær og et fint bitt.

I likhet med de foregående rødvinene er også dette en real allrounder, og den kan for eksempel serveres til lette kjøttretter med fersk pasta med florlette trøffelskiver, steinovnsbakt pizza, økologiske kyllinglår i fløtesaus, ovnsbakt kalkun med rosmarinsjy, helstekt indrefilet av svin, andeconfit, skinnstekt torsk med rødvinssaus eller grillet hvalbiff, samt retter med lam, storfe, kalv eller småvilt.

Den går også utmerket til norske juleklassikere som torsk, pinnekjøtt og ribbe, som ellers kan være utfordrende å matche med vin.

Carussin Barbera d’Asti Cru Lia Vi 2015 er tilgjengelig i bestillingsutvalget til en pris på 189,90 kroner, og finnes dessuten i rundt et dusin Vinmonopol-butikker rundt omkring i landet. I bestillingsutvalget er vinen også tilgjengelig på magnumflaske til 379,90 kroner.

Halvparten av vinmarken Lia Vi ble for øvrig replantet nokså nylig, og produksjonen av denne vinen vil dermed være halvert i årene fremover. Her gjelder det med andre ord å kjenne sin besøkelsestid!

Carussin Moscato d’Asti Filari Corti 2015

Carussin-familien lager også en moscato som skiller seg radikalt fra de aller fleste andre musserende viner laget på samme drue i Asti – deres eksemplar er nemlig én av kun to spontanfermenterte moscatoer i området! Vinen gjærer veldig lenge, og lanseres gjerne på markedet åtte til ti måneder senere enn de fleste andre moscatoer. Filari Corti dufter og smaker dermed av blomster (i stedet for av banan og tropisk frukt), akkurat som ekte moscato skal gjøre.

Filari Corti betyr for øvrig ”korte rader”, som ironisk nok refererer til navnet på de over 200 meter lange radene i vinmarken druene kommer fra, som er nødvendig som følge av markens rektangulære form.

Carussin-Moscato-Filari-Corti_presseCarussins moscato har en gulgrønn farge med gyllent skjær og en sjarmerende duft av kamille, hylleblomst, saftige gule plommer, søte pærer, grønne druer, modne stikkelsbær, lime og appelsinzest. Vinen har lette, fine og delikate bobler og et sødmefullt anslag som balanseres av en nydelig friskhet og flott fylde, og den har en fersk, saftig, intens og fruktig smak av blomster, urter og et hint av anis som munner ut i en lang, frisk og sitruspreget ettersmak.

Vinen er nydelig til alle typer frukt- og bærdesserter, som for eksempel friske fruktsalater, norske jordbær med fløte, aprikoskompott med vaniljeis eller en saftig eplekake, samt myke oster – eller bare som en dessert i seg selv!

Carussin Moscato d’Asti Filari Corti 2015 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 149,90 kroner.

Clan! Destino

Storebror Luca har i mange år reist rundt i Tyskland, Belgia og USA for å jobbe i ulike bryggerier, og lager i dag små partier med den typen øl han selv liker aller best – en upasteurisert overgjæret blonde ale laget av urkorn – som han selv har dyrket på biodynamisk vis. Og det er det ingen andre i hele Nord-Italia som gjør!

Clan! Destino 0,75Ølet får annengangsgjæring på flaske, og ettersom det ikke filtreres har det noe bunnfall og dermed en kontinuerlig smaksutvikling i flasken.

Clan! Destino har en gyllen farge og

en fruktig duft av sitruszest, søte

blomster, høy og krydder med et

delikat humlepreg. Det elegante ølet

har en nydelig balanse mellom friskhet og fylde, en fin mousse med kremete munnfølelse og en lang og intens avslutning.

Lucas håndverksøl er selvsagt perfekt når du bare vil ha noe avkjølende å drikke, men er også supert til enkel og rustikk italiensk mat som pizza med kalkunkjøtt, gnocchi med ost- og chilisaus eller cannelloni med pesto, samt til skalldyr- og grønnsaksretter.

Clan! Destino er tilgjengelig på helflaske (0,75 liter) i Vinmonopolets bestillingsutvalg til en pris på 145 kroner.

Carussin Grappa di Barbera Asinoi

Etter et tungt italiensk måltid kan det være deilig med en liten slurk grappa, som rensker Carussin_Grappa_Barbera_Asinoiopp i kroppen og setter fart på fordøyelsen. Carussin kan selvsagt gi en hjelpende hånd også her, og deres grappa er laget av restene etter pressingen av Asinoi-druene.

Grappaen er destillert fem ganger i pot stills i det beste destilleriet i Italia, som ligger i Giovi på Sicilia og drives av en Reodor Felgen-aktig type som har bygget opp hele anlegget med sine egne hender.

I motsetning til andre grappaer på det norske markedet er Carussins variant verken tilsatt sukker eller filtrert, noe som gjør at alle aromastoffer er beholdt. Dette gir den større smaksrikdom, samt en langt bedre munnfølelse enn andre grappaer.

Grappaen er helt klar på farge, og har en ren og fruktig duft med toner av røde bær og krydder. Den er videre slank og ren, og har en flott friskhet og en fruktig og intens smak med en lang, frisk og krydret ettersmak. Med andre ord akkurat det du trenger etter et tungt og mektig måltid – italiensk eller ei!

Carussin Grappa di Barbera Asinoi er tilgjengelig halvlitersflaske i bestillingsutvalget til en pris på 420 kroner

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.