Rakfisk og Riesling.

Foto: privat
Foto: privat
Det har blitt lagd rakfisk i Norge helt siden 1300 tallet. I dag er det vel bare i Valdres man fortsatt produserer den gjæra ørreten.

Vel, det er vel ikke helt riktig at den bare er gjæret, Fisken blir saltet og lagt i saltlake før den går gjennom en gjæringsprosess i en til tre måneder. Noe som gir en veldig salt og smaksrik fisk.

Tradisjonen i Norge er å drikke øl og akevitt til rakfisk. Til en fisk som er mild i smaken, så går det greit med blonde, hveteøl eller hvorfor ikke bare en pils? Til en mer moden fisk, så er mørkere øl bedre. Som juleøl, bokkøl eller porter.

Men, viss man vil ha vin da? Riesling. En tysk eller Østerriksk riesling. Helt tilbake til 1400 tallet finnes det dokumentasjon på at vi brukte riesling til rakfisk. Og da helst en med ekstra mye friskhet og fruktighet for å stå til maten. Rakfisk er nemlig  både salt, fet og har mye smak. Og det er der de tyske og østerriksk rieslingen kommer inn i bildet for de mange av dem har en bra restsødme. Og det har en ”god” effekt på saltsmaken.

En riesling som er utmerket til rakfisk er Forstreiter Donau Riesling 2012, Østerrike, Kremstal med varenr. 500701.

En lys gulgrønn farge, fin fruktig duft med den lille nyansen av mineraler. Smaken er frisk, med en syre og sødme som gikk glimrende sammen med rakfisken. Ellers lever vinen utmerket opp til duften med sin flotte fruktige smak. Med en pris på 139,90 er det bare å legge et par stykker av den i handlekurven.

ForstreiterDonauRiesling_230_614Vinen ble prøvd sammen med denne retten:

Rakfiskrøre til fire personer:

  • 250g rakfisk
  • 2 kokte, kalde poteter
  • 1 rødløk
  • 2 dillkvaster
  • 1 beger rømme
  • salt og pepper

Man begynner med å helle opp et glass vin. Nyt duften og smaken et lite øyeblikk før du renser og deler rakfisken i små biter. Skrell potetene og del i små, vakre terninger. Så er det bare å finhakke dillen og løken. Når det er gjort er det bare å blande alt sammen med rømmen, salt og pepper etter behag. Om du er en av de som ikke liker rakfisk, så kan du prøve oppskriften sammen salmalaks. Vinene smaker glimrende sammen med den også.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.