Pinnekjøttet har naturlig nok sin opprinnelse i områder med stort sauehold. Og da særlig på Vestlandet, men også i Nord-Norge og enkelte østlandsbygder. Som fest- og julemat har det sammenheng med at kjøttet har høyt fettinnhold og dermed var det attraktivt.

Når saueribbene ble saltet og tørket, og ikke spist ferskt som svineribbe, var det en konsekvens av naturlig tilgang på fôr og slaktetid. I dag så er det over 33 prosent av den norske befolkningen som spiser pinnekjøtt julaften. Hva navnet kommer av, finnes det to forskjellige teorier. Dels at kjøttet ble kokt på bjørkepinner. Den andre teorien er ennå eldre og stammer fra det gammelnorske ordet pinni som betyr ribben.

Pinnekjøtt dampet i øl.

Det er ikke bare vin man bruker i maten. En undersøkelse fra MMI viser at hver tredje nordmann har brukt øl i maten. Naturlig nok. Norge er tross alt et øl-land. Så i disse juletider, så er det vel rimelig å bruke øl til å dampe pinnekjøttet. Og sånn gjør du.

Pinnekjøtt dampet med juleøl og kålrotstappe.
  • 4 porsjoner, (1,5 time + 12 timer ventetid og aller helst to dager)
  • 1 kg pinnekjøtt, lagt i bløt over natten. Aller helst skal pinnekjøttet ligge i bløt et helt døgn.
  • Bjørkepinner
  • Ca. 1 l juleøl
  • 1 kvast rosmarin
  • 400 g kålrot
  • 400 g potet
  • 2 ss smør
  • Salt og nykvernet sort pepper

Legg pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Det bør ligge i minst 12 timer, aller helst to dager. Det er bedre å tilsette noe salt mot slutten, enn at det er for salt! Dette krever meget vin eller øl, da det er lang ventetid og noe skal man jo fordrive ventetiden med.  Når den salige ventetid er over, så legg bjørkepinner eller rist i bunnen av en vid kjele. Ha i kvasten med rosmarin. Stable pinnekjøttet på kryss og tvers (slik at dampen kommer lett til overalt). Hell i øl til det dekker pinnene. Legg på aluminiumsfolie og sett kjelen på platen. Hell på mer øl underveis slik at det ikke damper tørt. Kjøttet er ferdig når det løsner lett fra beinet.

Stappa.

Kålrotstappa er like enkel å lage som pinnekjøttet. Skrell kålrot og potet. Kok helt møre i vann. Sil av vannet og kok noe videre, slik at vannet fordamper. Mos stappa med en sleiv eller stavmikser. Smak til med smør, salt og pepper.

Godt Drikkes Drikkeforslag.

Personlig så vil jeg ha juleøl og akevitt. Men Fritz Haag Riesling Trocken 2014 gjør også susen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.