Mange vinkjennere dropper Bordeaux vinene. Argumentet er at vinene er blitt altfor dyre og det brukes for mye kjemi.

Men det å avskrive Bordeaux, blir for dumt. De organiske vinbøndene oppfinner nemlig Bordeaux på nytt.

Flere og flere europeiske vindrikkere vender de tradisjonelle bordeaux vinene ryggen og søker seg dels mot andre vinregioner og mot de organiske vinene fra Bordeaux. Ikke for at de store vinslottene i Bordeaux har brydd seg så veldig mye inntil nå. Nitti prosent av vinene de produserer går på eksport, sytti prosent går til Kina og Russland.  De resterende tjue prosentene blir fordelt på restene av markedet og da første og fremst blant velstående ”spekulanter” som regner med at vinene skal kunne selges senere med god fortjeneste.

De store svetter.

Men de siste årene har selv de store slottene begynt å få en anelse svett på pannen. Etter at den kinesiske regjeringen startet sin antikorrupsjonskampanje, har det kinesiske markedet skrumpet betydelig. Men de er fortsatt det nest største markedet for de klassiske bordeauxslottene. Rett etter det kinesiske fastlandsmarkedet, følger Hong Kong, USA og Tyskland. Det russiske markedet har skrumpet inn betraktelig etter den økonomiske krisen.

Parkerfisering.

Mange mener at imageproblemene til Bordeaux startet på nittitallet med vinskribenten Robert Parker. Denne mektige vinskribenten og hans lesere krevde at vinene fra regionen skulle være på en bestemt måte. Og kort tid etterpå , smakte noen av de mest prestisjetunge vinene fra Bordeaux tette, fruktige og overdådige. Alt for å nærme seg Parkers 100 poeng. Det fikk også følgene at Primeur vinene ble smakt og prissatt lenge før de ble tappet på flaske. På den måten skapte Parker et spekulasjonsmarked på linje med kunst og prisene steg til uanede høyder. Men noe gikk tapt.

De nye unge.

Den ungen vinmakeren Valérie Godelu, uttrykker det på en bra måte til den tyske avisen Die Welt for noen år siden.  Hun driver den lille organisk vingården » Les Trois Petiotes » sammen med sin mann Denis.

-Det vin opplever, er at  yngre vindrikkere dropper de klassiske Bordeaux vinen og vender seg mot sånne som oss.

Grunnen tror hun at det er flere og flere unge som vender seg mot bruken av kjemikalier og den økende industrialisering av vinen som vi har sett frem til i dag. Samt at mange er trøtt på parkifiseringen av vin.

-Det var noe som gikk tapt. Vinen mistet sin originalitet. Noen av de store vinprodusenter mistet respekten for tradisjoner, altså sin base, de mistet også respekten for naturen, essensen av selve vinen , » sier Valérie Godelu.

Organiske viner.

Det vi ser i dag, er at flere og flere av vinprodusentene i Bordeaux søker seg mot det organiske og tilbake til de opprinnelige Bordeaux vinene. Dels for at det er mange som er lei av de ensartete vinen som ble prediket av Parker, men også for at flere og flere av stjernerestaurantene rundt i verden går mer og mer over til organiske viner. Og problemet for Bordeaux, er at disse stedene har droppet Bordeaux på vinkartet. Derfor har noen av prestisje slottene begynt å legge om produksjonen sin. Blant annet Château Palmer i Margaux. De begynte allerede i 2009 å legge om produksjonen og søke seg tilbake til det som gjorde slottet berømt en gang i tiden. Mens andre slott som eies av de store luksusmerkene, fortsetter å selge sine viner på samme måte som tidligere. Så lenge det finnes penger i Kina og Russland, skal det nok gå.

Noen Bordeaux viner som er verd pengene.

Ch. Fougas Maldoror 2010. Frankrike, Bordeaux, Côtes de Bourg. Pris kr. 239,90 Poeng 88/100

Merlot 75%, Cabernet Sauvignon 25%. Økologisk. Fin rød farge, bra duft av frukt og urter. Smaken er naturlig nok, preget av merlotdruen. Stor fylde, bra munnfølelse. Frisk. Preget av fat og urter. God ettersmak. Meget bra kjøp.

Ch. Roland la Garde Tradition 2012. Frankrike, Bordeaux, Côtes de Blaye. Pris kr. 199,90 Poeng 88/100

Druene er Merlot 80%, Cabernet Sauvignon 20%. Økologisk. Bra duft av mørk frukt, hint av fat og urter. Smaken er frisk og fyldig. Lekker frukt med en tett på perfekt balansert syre og sødme. Lang og fin ettersmak. En vin som roper etter biffen. Meget bra kjøp.

Ch. La Croix de Roche 2014. Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur. Pris kr. 224,90 Poeng 86/100

Petit Verdot 15%, Carménère 15%, Malbec 10%, Merlot 60%. Økologisk.  Duft av plommer, mørke bær. Ok fylde på smak. Frisk. Mørke bær, hint av fat. Bra syre og sødme. Medium tannin. Riktig fin ettersmak. Meget bra kjøp.

 

Forrige artikkelUkens Øl.
Neste artikkelUkens rimelige viner.
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.