Vinmonopolets fokus ved nyhetsslippet den 1. September, er blant annet Tyskland.
Vinmonopolet er et av de første steder i verden, som lanserer GG riesling 2016.  GG, Grosses Gewächs, vil si De luxe-varianten av tørre tyske viner.

Det er en kvalitetsbetegnelse som de beste vinprodusentene i Tyskland innført etter modell fra grand cru-systemet i Burgund. En GG-vin er alltid tørr og laget av handplukkede druer fra en grand cru mark. En vinmark som er klassifisert av VDP. Vinene kan ikke komme på markedet før 1. september året etter innhøsting.

I bestillingsutvalget finner jeg sånn umiddelbart bare en GG vin, nemlig Schloss Johannisberg Silberlack Riesling Trocken GG, fra Rheingau. Og det er en 2015 årgang. I og for seg en formidabelt bra vin. I parti ser det straks litt bedre ut med 2016 årgangene. Vereinigte Hospitien Kanzemer Altenberg Riesling Trocken GG fra Mosel, tidligere årganger har holdt jevnt over en riktig bra kvalitet. Zilliken Saarburger Rausch Riesling GG 2016, kommer også fra en av Mosels bedre produsenter og er verd å prøve. Von Winning Riesling Kieslberg GG fra Pfalz er en av de spennende vinen som kommer fra en av de virkelig dyktige produsentene.
Bassermann-Jordan Kalkofen Riesling GG 2016, Basserman-Jordan fra Pfalz er etter min ringe mening en av de absolutt beste produsentene i Tyskland. Vil du legge pengene dine i en GG vin ved dette slippet, så vil jeg nok anbefale denne.
Men det er flere spennende rieslingviner fra Tyskland enn GG vinene denne gangen. Mer fra Bassermann-Jordan. Bassermann-Jordan Hohenmorgen Riesling Auslese 2015. Kan spares i mange, mange år hvor den bare vil bli bedre og bedre.
Weingut Dönnhoff ble kåret som verdens beste vinprodusent for noen år siden. Dönnhoff Tonschiefer Riesling Trocken 2016 er nesten et must.
Også Rudolf May, Franken med sin May Silvaner Auslese 2015 kan være verd å få med seg. Dette er et samleobjekt for å kunne nytes om 15-20 år.

Fra Italia vil jeg ha Villabella Soave Classico til knapt 159,- Lett, frisk og nesten forførende. For meg er dette sommer på flaske. Av andre hvite som kommer, finner jeg Alain Jaume Dom. Grand Veneur fra Rhône, Frankrike, spennende og jeg gleder meg til å smake. Det samme med en rekke av vinene fra Burgund. Jeg nevner i fleng: Christian Moreau Chablis Grand Cru Vaudésir, en fantastisk vin. Det samme kan sies om Borgeot Santenay 1er Cru Clos des Beauregards og Borgeot Santenay 1er Cru La Comme. Jeg vil komme tilbake med smaksnotater på en rekke hvite burgundviner i løpet av høsten.

Rødvin.

Utvalget av rødvin er riktig stort og spennende. En av de aller første som skal på min smaksliste er Castell’in Villa Chianti Classico 2013. Anmeldelsen av vinen i resten av verden er virkelig verd å legge merke til. Wine and Spirits ga den hele 94 poeng, så her kan man vel si det er masser av vin for pengene.
Av andre italienere som skal smakes, så står Cogno Barbera d’Alba Pre-Phylloxera fra Piemonte høyt på lista. Det samme med Cogno Barolo Bricco Pernice fra samme produsent. Az. Agr. Cogno er så absolutt noe av det beste Italia har å by på når vi snakker om produsenter, og det bærer prisene også preg av.
Fra Frankrike så vil jeg ha den gode gamle klassikeren Ch. la Nerthe Châteauneuf-du-Pape, nå i en 2007 tapping. Ch. la Nerthe var en av de vinene som fikk meg i gang med vin. Dog en helt annen årgang og det for riktig lenge siden.
Fra Jura kommer det noen helt fantastiske viner. André et Mireille Tissot lager noen fantastiske viner og han kommer med tre, en er allerede utsolgt. Tissot Poulsard en Amphore, og Tissot Poulsard Vieilles Vignes. Godt Drikke kommer tilbake med smaksnotater på disse tre i løpet av høsten.
Av andre viner som skal smakes denne høsten, så er det en rekke fra Charles Smith. De skuffer aldri. Det samme kan man vel si om vinen til Chateau Musar fra Libanon. Personlig mener jeg de er blant verdens beste viner og Ch. Musar 2006 er nå på polet.

Godt Drikke kommer tilbake med øl lørdag 2. September. 3. September kommer Linn Johnsens anbefalinger på Beaujolais.
Alle listene finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.