Essensen av Burgenland 

Av Kristin Alsvik.

Meinklangs anguskyr gjødsler vinmarkene i de burgenlandske stepper, og har dermed fått hedersplassen på vinetikettene. Nå er også et nytt medlem av Meinklang-familien å finne i hyllene hos alle større Vinmonopol i Norge – Meinklang Burgenland Red!

2014-05-12%252017.02.55Hos Meinklang yrer vinmarkene av liv, og de produserer dermed sunne og vitale druer som ikke trenger kunstig hjelp i noen livsfaser. Vinproduksjonen er imidlertid bare en liten del av det som foregår på den selvforsynte gården i solfylte Burgenland. Mens det unge ekteparet Angela og Werner Michlits lager vinene, tar Werners foreldre og to brødre seg av oppdrett av anguskyr og mangalitsasvin, i tillegg til dyrking av korn, epler, mais og solsikker – alt produsert på biodynamisk vis.

Meinklang er med andre ord en ekte familiebedrift som driver gård med blandingsjordbruk, akkurat som i gamle dager. Tidligere var vinproduksjon som regel kun en del av driften på en gård, og vindruer ble dyrket side om side med andre planter. I dag drives vingårder derimot som regel monokulturelt, hvilket innebærer at andre planter og dyr må vike når vinstokker plantes på hele jordbruksarealet.

Hvert sitt eget lille økosystem

Hos Meinklang tråkker imidlertid fortsatt okser, hester, griser og sauer i vinmarkene, og mellom radene av vinstokker gror det planter som kløver og vikker, gress og ville urter, som tiltrekker seg insekter og mikroorganismer i jorda. Dette sørger for biologisk mangfold, og gjør at hver vinmark får sitt eget lille økosystem. Meinklang etablerte nylig også insekthoteller i vinmarkene og frukthagene for å øke områdets villbiebestand, som er helt vesentlig for pollineringen av plantene.

– Både dyrene og plantene beskytter vinplantene mot sykdommer, og dette sørger for sunne druer som gjør kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler overflødige, forteller Werner Michlits.

Selvforsynt på alle områder

Meinklang har som mål å være selvforsynt på alle områder, og dyrker derfor også egne frø og eget husdyrfôr.

– Vi ser gården som en helhet, og følger nøye med på alt som skjer i naturen. Alle deler av gårdsdriften er gjensidig avhengige av hverandre, og til sammen utgjør disse delene en helhet – gårdens økosystem. For eksempel beiter dyrene på markene og gjødsler vinrankene, og det de ellers spiser kommer fra produkter vi selv dyrker, forteller Werner.

Meinklang er den eneste vingården i Østerrike som har en så gjennomført og holistisk tilnærming til vinproduksjon og drift av egen gård.

Et fruktbarhetssymbol

Midtpunktet på gården er utvilsomt de 800 fredelige, godlynte anguskyrne, som på mange måter fullfører den biodynamiske sirkelen.

– For oss er kua et fruktbarhetssymbol – det er med kyrnes gjødsel vi lager den næringsrike komposten vi bruker i åkrene og vinmarkene våre. De gjør det med andre ord veldig enkelt å jobbe biodynamisk, så for oss var det nesten en selvfølge å sette en ku på etiketten, forteller Werner.

Meinklang holder til i den lille landsbyen Pamhagen helt øst i Østerrike, like ved grensen til Ungarn. Gården ligger litt for seg selv i det gresskledde steppelandskapet på østsiden av den UNESCO-fredede innsjøen Neusiedlersee i Burgenland, én mil fra den store sivdekte nasjonalparken. Her er det mer enn 2000 soltimer i året, noe som er ideelt om man vil ha perfekt modne druer, og vinmarkene ligger strødd mellom små innsjøer og vidstrakte åkre.

– Dette vakre området fortjener vår respekt, så for oss er det helt essensielt å lage vin i samspill med naturens egen syklus, sier Werner.

I klang med naturen

Angus_Kuh_mNavnet Meinklang er sammensatt av de to tyske ordene mein og Klang, og spiller på hvordan det unge Michlits-ekteparet lager viner som klinger i harmoni med naturen.

Meinklang BR– Vinene våre kommer fra naturen – og skal gjenspeile naturen, forklarer Werner.

De aller fleste vinmarkene er plantet med lokale druer, som gjenspeiler og løfter områdets karakter på en best mulig måte. Det biodynamiske landbruket sørger for levende jord, som følgelig gir sunne og vitale vinplanter som er fulle av næringsstoffer, samtidig som avkastningen i vinmarkene blir naturlig lav. Det gir druer med svært høy kvalitet, og dermed viner som uttrykker druenes og regionens særpreg – og kun det.

– I kjelleren har vi som mål å beskytte det ærlige og unike naturlige særpreget vinene våre har. Og det gjør vi ved å la dem lage seg selv, med minst mulig innblanding fra vår side, forteller Werner.

Essensen av Burgenland

Meinklang Burgenland Red er laget av de tre østerrikske druene st. laurent, zweigelt og blaufränkisch, som i trespann virkelig gjenspeiler essensen av Burgenland. Det er her disse druene trives aller best – og det merkes også i vinen. St. laurent sørger for kjølig eleganse og sort morellfrukt, mens zweigelt og blaufränkisch gir en myk og saftig fruktighet, hvor sistnevnte også supplerer med litt ekstra struktur, kryddertoner og aromaer av mørke bær.

2014-årgangen var vanskelig med blant annet en del regn under innhøstningen, men Meinklang greide heldigvis å plukke alle druene i tide, og med ekstra nøye sortering av druene og hardt arbeid holder vinene deres som alltid topp kvalitet. Burgenland Red 2014 har dermed blitt en frisk og delikat vin med elegant struktur, samtidig som den er åpen og tilgjengelig med myk frukt og en kjølig saftighet.

Vinen er tindrende klar rubinrød med blåskjær og rødfiolett kant, og har en aromatisk, freidig og forførende duft av nyknuste skogsbær, ferske moreller, delikate røde plommer, sødmefulle jordbær, røde kirsebær, søte granateplekjerner, einebær og svale, ville urter med varme jordlige og florale toner og et hint av sort pepper, lakris, lær og en røykaktig mineralitet.

Vinen er slank, kjølig og ren med en elegant og særegen personlighet, spenstig friskhet, rund, myk og delikat munnfølelse, modne, fine tanniner og en saftig, sjarmerende, intens og leskende smak av friske skogsbær, røde kirsebær, granateplekjerner, rips, urter og sort pepper som munner ut i en lang, fast, bærfruktig og forfriskende avslutning.

En real allrounder

Meinklang Burgenland Red er nydelig til forretter med spekeskinke eller lettere retter med grønnsaker, kalv, kalkun eller and, og ikke minst italiensk hverdagsmat som pizza og pasta, gjerne med sopp. Prøv den også til litt kraftigere kost, som en marokkansk tagine, ovnsbakt svineribbe eller viltretter som elgkarbonader, rådyrstek eller hjortefilet.

Vinen er dessuten perfekt til fiskeretter, for eksempel posjert torsk eller grillet villaks, samt annen ”hvitvinsmat” du ønsker å matche med rødvin, til og med salater. Til slutt er vinen også en real allrounder når du serverer småretter eller tapas på vennefesten – eller bare vil ha et glass å kose deg med i sofaen.

Meinklang Burgenland Red 2014 er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget på Vinmonopolet til 141,30 kroner, og finnes dessuten på Bag-in-Box (3-liter) til 449,90 kroner i bestillingsutvalget, samt i en god del polhyller.

En årgang uten sidestykke

Apropos kartong – Meinklang Grüner Veltliner BiB i den fruktige og åpne 2015-årgangen er nå også like rundt hjørnet. Og mens 2014 var en vanskelig årgang, var situasjonen en helt annen året etter.

– 2015-årgangen kan egentlig oppsummeres med én setning: ”Den kunne ikke ha vært bedre!” smiler Werner Michlits.

BiB_MKND-GVnew2Sommeren i Pamhagen var varm og tørr, men det kom et par beleilige regnskurer akkurat når de trengtes. Høsten var også nokså tørr, slik at druene fikk bli perfekt modne i fred og ro. Innhøstingen var helt optimal – fullstendig fravær av regn sørget for sunne druer uten spor av råte, og gjorde at Meinklang kunne plukke alle druene nøyaktig når hver druetype var perfekt moden.

Meinklang Grüner Veltliner BiB 2015 har en lys gulgrønn farge og en klokkeren og intens duft av grønne og gule epler, ferskpresset sitron, fersken, pære, honningmelon, stikkelsbær, grapefrukt, lime, hvit pepper, roser, anis og grønne urter med et streif av kjølig flint- og kalkmineralitet.

Vinen har en sjarmerende personlighet med en elegant kropp, livlig friskhet, en  rund og saftig munnfølelse og en delikat og leskende smak av rik, aromatisk og spenstig frukt i form av ferske, syrlige gule epler, fersken, pære, stikkelsbær, sitrus, hvit pepper og grønne urter med florale toner som avrundes i en lang, forfriskende, krydret og mineralsk utgang med et hint av grapefrukt, sitron og anis.

Alltid fersk og fresh

Meinklang Grüner Veltliner BiB er en innertier til vegetarretter og andre retter med et markant innslag av grønnsaker som asparges eller sukkererter, samtidig som den er herlig sammen med fiske- eller skalldyrretter som ferske reker, moules-frites, krabbekaker, pannestekt kveite eller ørret med smørsaus. Den er også super til lyst kjøtt som kalkun og svin, ikke minst wienerschnitzel og annen østerriksk mat, samt norsk tradisjonsmat som fårikål.

Bruk den gjerne også til koldtbord, forretter eller pastasalater, for eksempel med røkt ørret, asparges og egg. Vinen passer dessuten godt til sjømatretter med et asiatisk tilsnitt, for eksempel teriyaki-marinert grillet villaks, en thai-fiskesuppe eller sushi, som sashimi med mild ponzu-saus. I tillegg er vinen en perfekt allrounder til ostetallerkenen – eller bare til kos og snacks, som grønnsaker med dipp.

Meinklang Grüner Veltliner BiB 2015 har en pris på 429,90 kroner, og er tilgjengelig i kategori 5 i Vinmonopolets basisutvalg. Den finnes også på flaske til 149,90 kroner i bestillingsutvalget og i en god del butikker.

Boksene håndtappes hver tredje uke i akkurat den mengden som til enhver tid trengs, så om man kjøper en kartongvin fra Meinklang kan man alltid være sikker på å få helt fersk vin.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.