Er det fortsatt noen som husker at det var obligatorisk oppmøte til 17. mai toget?

At man fikk spise pølser og is mens man vifta med flagget og ropte hurraaa og det var skolekorps foran og bak? Og det villeste russen gjorde var å sy merker på jakkene sine og ropte sjikkelakke, sjikkelakke, bom, bom, bø mens de viftet med tynne bambusstaver?

Det er lenge siden 60-70 tallet nå og vanen forandrer seg. Noen steder er knapt nok noen som går i 17 mai tog og russen har fått helt andre tradisjoner enn å rope noen sjikkelakke. Og siden man hevder at grunnlovsdagen er barnas dag, så har jeg her et forslag til en voksen lunsj mens barna holder på med sitt.

Det er en veldig enkel forrett. Det du behøver til fire personer er følgende:

laksLaksesalat:

  • 200 g laks, røkt
  • 4 Appelsiner
  • 2 ss olivenolje
  • Salt og pepper
  • 2 små fennikel
  • 1 rødløk. Skåren i skiver.
  • 75 g oliven, svarte uten sten som er delt i to.
  • 1 klype gressløk

Dette er som sagt en veldig enkel rett. Noe som tiltaler meg veldig. Derfor, for å holde det enkelt, åpne en flaske musserende vin, skjenk et glass til dine nærmeste og skål for alt som var. Når det er gjort, del den første appelsinen i to og press den tom for juice. Skrell de andre appelsinene og fjern den hvite hinnen og fileter dem i vakre skiver.  Bland 2202901-1olivenoljen, salt og pepper og appelsinjuicen. Del fennikelen i hudtynne skiver og legg dem i den marinaden du lagde av olivenoljen og appelsinjuicen i ca. ti minutter.

Nå er det bare å legge opp moroa. Legg løken, fennikelen og appelsinskivene så vakkert bare du kan på fire tallerkener. Over det legger du den røkte laksen som du selvfølgelig har skåret i fine skiver. Og, bare for å sette en liten spiss på det, pynter du med oliven og gressløk.

Godt Drikkes drikke forslag.

La oss drikke champagne på grunnlovsdagen. Skåle for vår frihet, velstand, barna og 17. mai toget. Og gjør det gjerne med Boizel Blanc de Noirs. Hvorfor akkurat den? Bare for at jeg er veldig begeistret for den akkurat nå. Og for at den vil passe glimrende til retten.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.