Jeg tror, at de fleste i Norge som ser Nyt Norge merket tror det samme som meg. At det er et kvalitetsstempel for norsk mat. At det forteller at produktet som har merket er av bedre kvalitet enn andre, tilsvarende produkter.

Men, sånn er det jo egentlig ikke. Og det på tross av at Nyt Norge sier i en pressemelding

”Nyt Norge skal gjøre det enkelt for forbrukeren å velge norske matvarer. I hele februar har stiftelsen Matmerk for første gang løftet fram mattrygghet i reklamesammenheng uten at forbrukerne har blitt skvetne. Hele 67 prosent, eller 2 av 3, sier de har fått mer kunnskap om hvorfor norsk mat er trygg å spise. Dette til tross for oppmerksomheten knyttet til antibiotikaresistens hos kylling og svin, kugalskap hos storfe og bruk av soya. 60 prosent sier at de får mer lyst å kjøpe norske landbruksprodukter og det er en framgang på fem prosent. ”

Og det er jo fremragende at Nyt Norge skal opplyse ”hva som er årsaken til at norsk mat er i en særklasse. To av tre oppgir at de har fått mer kunnskap om norsk, trygg mat etter Nyt Norges første, store annonsekampanje om mattrygghet.”

Fremragende?

Men, er norsk mat så fremragende når for eksempel Diplom-Is har Nyt Norge merket, men, de har jo ikke fløte i isen. Noe de slaktet GB Glace for en gang i tiden.

Tine Meierier reklamerer for regional mat. Men, det er ikke spesielt kortreist når all nøkkelost i Norge produseres på Storesteinnes sammen med mesteparten av den brunosten vi putter i oss. Eller all at Kesam som produseres i Norge, kommer fra Tana.

Det samme med slakterifabrikkene som sprøyter saltvann inn i kjøttprodukter som bacon, skinker og andre påleggsprodukter. Det finnes ikke en enste grunn for å tilsette fosfater eller saltvann. Den eneste grunnen er å binde vannet i produktet, øke vekten og få bedre betalt for ingen ting.

Hvorfor får disse bruke Nyt Norge merket?

-Nyt Norge er et opprinnelsesmerke og vi snakker aldri om kvalitet. For å bli godkjent må råvarer være 100% norske, forelda varer 75%, råvaren levert fra en gård som følger norske regler og forskrifter og dokumenterer dette gjennom et system som heter KSL og tilslutt er varen foredlet og pakket i Norge, forteller administrerende direktør Nina Sundqvist i stiftelsen Matmerk til Godt Drikke.

-Nå er det slik at i denne kampanjen har vi trukket fram mattrygghet fordi vi i Norge har mat i særklasse av ulike årsaker – uavhengig om isen har ekte fløte, pølser er usunt etc.

Eget kvalitetsmerke.

– Vi har også et eget merke der vi garanterer for en unik smaksopplevelse. Kriteriene er at råvaren er spesiell, den er foredlet på en spesiell måte – ofte mer håndtverk, modenhet etc og det er en historie knyttet til produktet. Når disse kravene er oppfylt er det et uavhengig fagutvalg som smaker produktet opp mot sammenlignbare produkter i samme kategori som du finner i butikkene. Dette merket er et kvalitetsmerke og tildeles for 3 år før det må regodkjennes. Vi har 232 slike produkter – deriblant is!

Mer kvalitet på norsk mat.

Hvorfor Matmerk ikke jobber mer med merket unik smaksopplevelse, kan jeg ikke forstå. Det står i reglene til Matmerk:

”Matmerk er en uavhengig stiftelse som skal bidra til økt mangfold, kvalitet og verdiskaping i norsk matproduksjon. Vi skal styrke omdømmet til norske matprodukter hos norske forbrukere.”

Derfor mener jeg det ikke er kampanjer for Nyt Norge merket som er det riktige akkurat nå. Ja, vi vet at bøndene våre er dyktige. Men, vi kan ikke si det samme om mastodont produsentene våre. Så, for å yte bøndene en viss rettferdighet og for å legge press på de tre supermarkedkjedene vi har, begynn å markedsfør Unik smak. Det er nemlig over 230 riktig spennende produsenter som finnes der. Til og med et øl produsert på norsk humle og malt fra Alstadberger. For kvaliteten på norsk mat kan være fantastisk. Så la oss få lov å kjøpe den.

Unik smak finner du her:
spesialitet-logo

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.