En vin til pinnekjøtt.

Leitz-familiens erfaring som vinbønder går helt tilbake til 1744, men historien om dagens Weingut Leitz starter like etter andre verdenskrig, da Johannes sin bestefar Josef Leitz gjenoppbygget en sønderbombet vingård.

Vinhuset ble i en kort periode drevet av Johannes’ far Antonius, som døde da sønnen var bare 14 måneder gammel. Moren overtok da ansvaret for eiendommen, parallelt med å drive blomsterbutikk og målbevisst hjelpe sønnen inn i rollen som selvstendig vinmaker.

Etter å ha tatt en mastergrad i vitikultur og jobbet hos flere ulike vinprodusenter, overtok Johannes vingården i 1985. Den gangen omfattet Weingut Leitz kun 2,1 hektar med vinmark og en liten kjeller bak morens blomsterbutikk. Johannes er en arbeidsom og kvalitetsbevisst mann, og startet dermed tidlig med å legge om arbeidet for å lage bedre viner. Han solgte derfor unna de dårligste vinmarkene, for så å kjøpe parseller i mange av de beste vinmarkene i Rüdesheim. I dag består eiendommen av imponerende 43 hektar med vinmark. Det er kanskje ingen annen vingård fra Tyskland som har betydd så mye for riesling-revolusjonen som har skjedd i Norge de siste ti, femten årene. Dels med sine usnobbete tilnærming med både bag in box og flasker med skrukork. Men først og fremst for sin fremragende kvalitet.

Leitz Rüdesheimer Rosengarten Riesling Tr. GG 2016. Tyskland, Rheingau. Pris kr. 422,- Poeng 90/100

Drua er Riesling. Fin gyllen farge med et grønt skjær. Meget god duft av sitrus og epler med hint av fersken. Smaken har en helt fantastisk frisk, fruktig fylde. En perfekt balansert syre og sødme. Lever opp til duften med sine epler, sitrus og fersken. Lang, frisk og fruktig ettersmak. En vin til pinnekjøtt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.