Alkoholavgifter og avholdspolitikk.

0

De fleste av oss, har vendt seg til høye avgifter og tror at det holder alkoholkonsumet nede. Men er det egentlig sånn?

90 prosent av befolkningen har et helt greit alkoholforbruk. Det vil si, man bruker alkohol på en ansvarlig og måteholden måte. De ti resterende prosentene, de som misbruker alkohol, konsumerer mer enn femti prosent av all alkohol i Norge.

Alkoholavgift.

Norge har verdens høyeste alkoholavgifter: Åtte ganger så høye avgifter på øl som gjennomsnittet i Europa. I tillegg kommer emballasjeavgift og moms. Når du kjøper en halvliter pils i butikken for 25 kroner, går 16,50 til staten. Resten (kr. 8,50) går til bryggeriene, grossistene og butikkene, til lønninger transport, investeringer og utbytte.

Tollvesenets ølbeslag ble ellevedoblet i perioden 1999 til 2014. Det store spørsmålet er: Hvor mye blir IKKE beslaglagt, men smugles over grensa av velorganiserte kriminelle bander som selger videre, gjerne til mindreårige?

Det er flere uheldige følger av grensehandel og smugling:
  • Økt tilgjengelighet i private hjem.
  • Økt tilgjengelighet for mindreårige.
  • Mer organisert kriminalitet.
  • Tapte arbeidsplasser i Norge.
  • Staten taper flere hundre millioner i avgifter. Avgifter som kunne være brukt til forebyggende arbeide og behandling av alkoholmisbrukere.
  • Økt miljøbelastning.
Godt Drikke mener:

Godt Drikke  mener at avgiftene på øl bør senkes og brennevinsavgiftene økes. Det vil føre til at folk drikker svakere alkohol og begrense grensehandel og smugling, samtidig som norske bedrifter og arbeidsplasser trygges.

Kilde: Bryggeri- og drikkevareforeningen.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.