Det å drikke alkohol under svangerskap er et evig tema. Et tema som popper opp med jevne mellomrom og skaper diskusjon.

Det er vel ikke en gruppe i samfunnet som får flere råd, mer eller mindre skremmende, enn gravide. Og spesielt når det gjelder alkohol, blir det publisert spaltemeter etter spaltemeter om hvilken krank skjebne fostret og barnet vil lide. Forleden publiserte Aftenposten med store typer på forsiden «En av ti gravide kvinner drikker».  Kokt ned til essensen så handler det om at myndighetene anbefaler totalavhold. og meningsmålingen viser at en av ti drikker under svangerskapet. Hele saken er basert på en undersøkelse gjort av Actis. I følge dem selv, ”Rusfeltets samarbeidsorgan er en paraply for organisasjoner som jobber med rusfeltet.”

TNS Gallup

I undersøkelsen TNS Gallup har gjennomført for Actis, sier 10 prosent av de spurte at de har drukket. De ble igjen spurt om hvor ofte de hadde drukket. Av disse ti prosentene, svarte bare 14 prosent at de hadde drukket månedlig eller oftere. Hvor mange som har deltatt i undersøkelsen, opplyser ikke artikkelen på Actis sine sider om. Men det finnes en stor graf som viser hva som eventuelt kan skje med disse barna av ”drikkende” mødre. Problemet som jeg ser det, er at det ikke finnes noe definisjon på hva de mener med å drikke. Er det å drikke å ha smakt på et glass bobler til julebordet? Skålt med et glass vin til farfars 75 års lag?

Århus Universitet.

I 2015 ble det publisert en undersøkelse i det anerkjente tidsskifte tidsskriftet BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, fra Aarhus universitet. Den sier blant annet at ” Barn av mødre som har drukket mellom en og seks enheter i uken i løpet av graviditeten, er like intelligente og velutviklede som andre. Barn av mødre som har vært beruset enkelte ganger før de kjente til graviditeten, har ikke lidd noen skade, selv om promillen har vært høy.”

Resultatene kommer fra nevropsykologiske undersøkelser av 1628 danske barn fra den danske fødselskohorten «Bedre helse for mor & barn», hvor mødrene er blitt spurt om alkoholforbruket under graviditeten.

De fem år gamle barna har fått målt IQ og oppmerksomhet og er testet i evnene til å planlegge, organisere og fastholde oppmerksomheten. Resultatene er sammenlignet med en kontrollgruppe der mødrene ikke har drukket alkohol under graviditeten.

Konklusjon.

Konklusjonen er at det ikke er noen forskjell på de to gruppene.

Resultatet er et viktig bidrag til helseråd som gravide får, sier leder av forskningsprosjektet, Ulrik Schiøler Kesmodel, førsteamanuensis på Aarhus universitet og overlege på Aarhus universitetssykehus til forskning.dk

– Selv om helsemyndighetene anbefaler at gravide ikke drikker alkohol, vet vi fra andre undersøkelser at halvparten av de gravide gjør det. Mange har vært fulle før de visste at de var gravide. Nå er det vitenskapelig belegg for å berolige disse mødrene, sier Kesmodel.

Spontanabort.

Det forskerne ikke tar med i rapporten sin, er risikoen for spontan abort. Professor Anne-Marie Nybo Andersen fra Københavns Universitet har gjort en undersøkelse på samme materiale som den overnevnte rapporten. Og den viser at risikoen for spontanabort økte med hele 50 prosent hvis den gravide drakk bare to enheter i uken. Fire enheter fordoblet risikoen. Men hun bestrider ikke rapporten fra Århus.

Godt Drikke mener.

Personlig mener at jeg alkohol ikke er så viktig at det bør drikkes under svangerskapet. Ikke da ment at man ikke kan skåle med champagne nyttårsaften eller ved store anledninger. Men uansett hvordan man venner og dreier på det, alkohol er en gift og det finnes ikke noen grunn til å ”forgifte” fostret med mer enn alle de miljøgiftene som finnes.

Kilder: forsking.dk. Jyllandsposten, Actis, Moderate alcohol intake during pregnancy and risk of fetal death, International Journal of Epidemiology; doi: 10.1093/ije/dyr189

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.