Som øl og vinblogger, tror mange pr automatikk, at jeg er for å avvikle vinmonopolet og få alt inn i supermarkedene.

Men sånn er det slettes ikke. Jeg er stor tilhenger av vinmonopolet. Både som serviceinstitusjon og som sikring av kvalitet på vin og øl over hele Norge.

Litt historie.

Vinmonopolet ble etablert som  privat aksjeselskap i 1922, men under statlig kontroll. Etablering skjedde som konsekvens av brennevinsforbudet i Norge og navnet fikk det på grunn av at det kun var tillatt å selge vin. 1930 var det hele 32 butikker i Norge. Etter hvert kjøpte staten ut de private eierne, og siden 1939 har Vinmonopolet vært et fullt ut statlig foretak. 1938 overtok Vinmonopolet all aktiva og passiva i de norske samlagene, og har siden hatt enerett på salg av vin og brennevin over disk.

I 1960 var det 59 vinmonopolutsalg i 33 byer. Av disse var tre rene vinutsalg. 1993 var det 110 butikker i 76 kommuner. Mens det i 1960 var 1 785 steder hvor det enten ble skjenket brennevin, vin eller øl, var tallet i 1993 steget til 4 793. I 1993 var det 26 kommuner uten noe salg av øl, vin eller brennevin.  Det samme året var det bare 18 kommuner hvor det ikke ble skjenket alkohol, og i disse kommunene bodde 1,5 prosent av det norske folk. I 1991 fikk det siste polløse fylket, Sogn og Fjordane, 3 polutsalg. Etter det har alle fylker i Norge hatt egne polutsalg. I dag er det 333 polutsalg i Norge og det vil åpne ni mer i løpet av 2017.

Foto: Vinmonopolet.
Vinmonopolet i Larvik ca. 1950.

Splittelsen av polet.

Etter at EØS-avtalen tok til å gjelde 1. januar 1994, ble det klart at den norske monopolordningen var i strid med EFTAs regler. EFTAs overvåkingsorgan ESA slo fast at import- og engrosmonopolet til Vinmonopolet var i strid med avtalen. Resultatet var at disse delene av monopolordningen ble opphevet 1. januar 1996. Fra denne dato ble det åpnet for private importører og grossister. Samtidig ble Vinmonopolet delt og det statlige aksjeselskapet Arcus, stiftet. Arcus AS overtok all import- og grossistvirksomhet som Vinmonopolet hadde hatt. Produksjonsvirksomheten som Vinmonopolet hadde på det tidspunkt ble overdradd til Arcus produksjonsanlegg i Oslo, Bergen, Trondheim og på Hamar. Vinmonopolet ble etter dette et rendyrket detaljsalgsmonopol. Arcus derimot ble solgt til Sucra AS i 2003 som igjen solgt til det svenske investeringsselskapet Ratos i 2005. Dermed var det takk og hei til norske produkter som blant annet Løitens med mer. Men før det, I 1997 ble det slått fast at vinmonopolordningen slik den er i dag, ikke strider mot EØS-avtalen.

Derfor er jeg for et udelt vinmonopol.

Det finnes knapt et vinfirma i hele Europa som har et så godt og variert vareutvalg som Vinmonopolet. Ikke en gang Systembolaget i Sverige eller noe annet vinhus i hele Europa kan skilte med mer enn 16000 produkter. Produkter som kan kjøpes over hele Norge. Og der er vi ved sakens kjerne. I Norge har vi tre konsern som handler med fødevarer. Norges Gruppen, Coop og Rema 1000. Ser vi på politikken til alle tre, så er den naturligvis å selge mest mulig til minst mulig pris med størst mulig fortjeneste. Og ser vi på den seneste utviklingen med ”bestevenn” avtalene til Rema 1000, så er den mest sannsynlige utviklingen at det kun vil være bestselgerne i BiB som vil overleve i butikkhyllene. Samt kjedenes egne merkevarer. Jo, prisene vil sikkert synke, men det vil være på bekostning av kvalitet. For det er de færreste kjeder som kan konkurrere med Vinmonopolet på pris. Vinmonopolets avanse består av et fast påslag på NOK 8,90 per liter, samt 22 prosent av innkjøpsprisen eksklusive avgifter. Og avgiftene vil være den samme uansett om det er Kiwi eller Vinmonopolet som selger varen. Selvfølgelig kan man sette spørsmålstegn ved avansen til importørene, men de vil også være der uansett om vi har pol eller ikke.

En annen fordel med vinmonopolet, er spredningen av produktene. ”Garantien” for at uansett hvor du bor i Norge, så kan du få tak i akkurat den vinen, ølen eller vodkaen du liker. Med andre ord, jeg tror at mangfoldet vil forsvinne om polet forsvinner. Joda, det vil sikkert komme spesialbutikker med bra utvalg. Men jeg tror ikke at du vil finne de spesialbutikkene andre steder enn akkurat i de aller største byene i Norge. Jeg tror ikke det vil for eksempel være grunnlag for en spesialbutikk med vin i Sortland som konkurrerer med Coop og Rema 1000.

Jeg tror heller ikke vi ville hatt den store øl-revolusjonen i Norge, om det ikke var for Vinmonopolet. Ganske enkelt for at mikrobryggeriene ikke ville ha funnet samme salgskanaler som polet representerer. Spesielt tror jeg ikke det ville ha skjedd om vi ser på hva og hvem kjedene gir hylleplass.

Kunnskapsmasse.

Vinmonomopolet,
Foto: Godt Drikke/ Vidar

Vinmonopolet representerer en gigantisk kunnskapsmasse. Jeg tror ikke det finnes mange steder det er et bedre utdannet salgspersonale enn akkurat på polet. Hvor man kan bli så opplyst om produktene og få så mye hjelp for å finne riktig produkt til det du er ute etter.

Om vi summerer opp alt, så er faktisk Vinmonopolet en god ting. Derfor blir det helt feil når visse politiske partier vil avskaffe polet og ha alt inn i butikk til kjøpmennenes store glede og fortjeneste. Det hadde vært bedre om de samme politiske partiene hadde diskutert å sette ned alkoholavgiftene på for eksempel øl og svakvin. Personlig tror jeg det ville ha styrket folkehelsen. Men jeg tror ikke vi noen sinne vil oppleve at alkoholavgiftene settes ned. Bare i siste regjeringsperiode så ble avgiftene satt opp fem ganger.

Kilde: wikipedia, vinmonopolet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.