Godt drikke har en rekke ganger fortalt om den positive effekten av et måtelig forbruk av øl og vin.

Studier har vist at øl og vin inneholde stoffer som kan ha en positiv effekt på helsen. Små mengder, 0,25 liter vin og opp til 0,5 liter øl, beskytter mot aterosklerose, har en anti-inflammatorisk effekt på blodårene og øker andelen av det gode HDL-kolesterolet. Mer enn 100 studier gjennom de siste 30 årene viser også: folk som jevnlig nyter alkohol i små mengder og sammen med en balansert livsstil, er i gjennomsnitt sunnere og lever lenger enn sammenligningsgruppen.

Når du trener.

Når du trener… eller går på ski i påskefjellet, mister kroppen væske og elektrolytter igjennom svetten samtidig som kroppen skaper energi gjennom karbohydrater og protein. For å erstatte tapet kjapt etter en skitur eller en treningsøkt, finnes det et utall varianter av energi- og sportsdrikk på markedet.

– Øl inneholder naturlig en liten mengde karbohydrater og elektrolytter, sier ernæringsfysoilog Ben Desbrow til nettavisen npr og mener at øl er et bedre alternativ enn sportsdrikk.

Men, for å unngå den uttørkningseffekten som man får av øl, forklarer han i desemberutgaven av ” International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism” må man tilføre salt og minske alkoholinnholdet til 2,3 prosent.

Leveren og alkohol
Foto: dpa
Foto: dpa

Nå får han ikke ubetinget støtte av den tyske idrettslegen Achim Achilles. Han skriver i ”Der Spiegel” at klart man kan drikke en øl eller et glass vin etter en hard økt. Men det er rimelig tankeløst å sjokkere leveren umiddelbart etter en hard økt, med alkohol. En stor del av energiforsyningen i utholdenhetsidretter kommer fra leveren. Alkoholholdige drikker forsinke regenerering. Grunnen til dette er at fjerningen avfallsproduktene som melkesyre osv, forsinkes da leveren er mer opptatt av å bryte ned alkoholen. Derfor bør man drikke rikelig med vann, før man drikker den første ølen eller glasset med vin.

Han henviser også til en tysk undersøkelse som ble gjort i 2011, som viser at polyfenoler fra øl og vin var veldig bra for de som trente hardt over en lengre periode. Det påvirket blant annet kroppens immunsystem på en svært gunstig i måte. I studien ga de en kontrollgruppe maratonløpere øl hverdag i tre uker før og tre uker etter et løp. Noe som ga færre halsinfeksjoner og risikoen for forkjølelse var tre ganger lavere enn de som ikke drakk øl.

Fyll og kondisjon

En annen myte som Achim Achilles slakter, er at en solid fyllefest ødelegger kondisjonen. Det stemmer nemlig ikke da det overhode ikke påvirker kondisjonen. Men, det er rimelig dumt å gå på fylla dagene før en viktig fotballkamp eller en langtur i fjellet. Kroppen vil nemlig bruke all energien på å bryte ned avfallsstoffene og det gir veldig lite energi til å spille kamp eller skituren over fjellet. En annen sak, drikker du deg full for ofte har du heller ikke energi til å trene og det

Antonio Pinto
Antonio Pinto.

påvirker kondisjonen.

Og helt sånn apropos alkohol og kondisjon, maratonløperen Antonio Pinto som har løpt strekningen under 2.08, hevder at han drikker minst en liter vin om dagen. Om det er grunnen til at han presterer så bra i løp, skal jeg overhode ikke uttale meg om. Men en ting er sikkert, øl og vin bør og skal nytes i begrensede mengder. Også i påskesolen.

Kilde: Der Spiegel, Wow News.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.