Tre vin fra Ruffino

Det var de to fetterne Ilario og Leopoldo Ruffino fra Toscana som startet vinfirma Ruffino i 1877.

Hele moroa startet i Pontassieve, cirka ti kilometer fra Firenze. Et Firenze som blomstret etter at byen hadde hatt en kort rolle som hovedstad i kongeriket Italia. Ideen til fetterne var å skape en vin som de mente skulle være den «optimale vinen» fra Toscana. En filosofi som selskapet levde etter helt til det ble overtatt av familien Folonari i 1913. Etter første verdenskrig, satset Ruffino på eksport til USA. Og man vel si de lykkes ganske bra, for på tross av forbudstid, ble vinene solgt som reseptbelagt medisin på amerikanske aportek.

På 1920-tallet ble Ruffino en del av Chiantis historie. Ruffino ble en aktiv del av Consorzio Vino Chianti og Chianti Classico ble grunnlagt. For Ruffino ble det viktig og utviklet sin identitet rundt appellasjonene, noe som la grunnlaget for videre vekst.

Under andre verdenskrig ble Ruffinos hovedkvarter solid bombet sønder og sammen. Begrunnelsen var at hovedkvarteret lå ved siden av jernbanelinjene og man trodde det var en del av den italienske krigsproduksjonen.

Etter krigen, brukte Ruffino en del tid på gjenoppbygning. Blant annet med flasker som ble produsert tett på vingården og ikke minst ble stråvevene flittig brukt som beholdere til flaskene. Så på femti tallet begynte Ruffino og gjenvinne sitt rykte, men det  var med Fellini filmen «La Dolce Vita» eller «Det søte liv» på norsk, som kom 1960, at Italia og Ruffino igjen kom på alles lepper. Bokstavelig talt for sistnevnte. For hvem ville ikke være journalisten Marcello Rubini, spilt av den legendariske skuespilleren Marcello Mastroianni – Eller den vakre Sylvia, spilte av underskjønne Anita Ekeberg?

Uansett så var det mye på grunn av denne filmen at Ruffino posisjonerte seg som et uttrykk for den autentiske italienske livsstilen som hele verden beundret. I alle fall på film.

Men, det er ikke noe som vokser helt opp i himmelen. 4 november 1966 var moroa over… for en stund, da elvene Arno og Sieve flommet over og store deler av Ruffinos produksjon gikk tapt. Samtidig var det tid for nytenking, så de skapte nye flasker, «florentinske flasken”, samtidig som de var den første produsenten som fikk Chiantis aller første Chianti DOCG-etikett med nummer AAA00000001. Endringen førte også til kjøp av de viktigste toskanske eiendommer i de beste vinregionene som Chianti, Montalcino og Montepulciano.

Men i 2011 var det slutt for Ruffino som familiebedrift og ble en del av den amerikanske drikkegiganten Constellation Brands.

Ruffino Modus 2017. Italia, Toscana. Pris kr. 399,90 Poeng 88/100

Druene er Merlot 25%, Sangiovese 50%, Cabernet Sauvignon 25%. Fin rød farge. Riktig bra duft av kirsebær, plommer og litt krydder og fat. God fylde og fruktighet. Samme bær som i duften. Godt balansert syre og sødme. Bra tannin. Meget god ettersmak. En vin som fungerer glimrende sammen med lam og lange diskusjoner. Meget bra kjøp.

Ruffino Ducale Chianti Classico Riserva 2017. Italia, Toscana, Chianti Classico. Pris kr. 249,90 Poeng 86/100

Cabernet Sauvignon 10%, Merlot 10%, Sangiovese 80%. Mørk rød farge. Bra duft av kirsebær og plommer. Hint av fat. Vinen er frisk med en bra fylde. Lever opp til duften. Riktig bra balansert syre og sødme. God tannin. God ettersmak. Passer bra sammen med pasta. Meget bra kjøp.

Ruffino Aqua di Venus Rosato 2020. Italia, Toscana. Pris kr. 239,90 Poeng 84/100

Laget på druene Sangiovese 33%, Syrah 34%, Pinot Grigio 33%. Lys rosa farge. God duft av sitrus, modne kirsebær med hint av urter. Frisk, fruktig med fin fylde på smak. Bra balansert. Tørr, frisk ettersmak. En vin som fungerer bra som en aperitiff eller til fisk. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.