Travaglini Gattinara Riserva 2015, drømmevin fra Piemonte

0

For noen år siden, en liten stund før pandemi og isolasjon, var jeg på en tur rundt i Piemonte.

En av de store opplevelsene på den turen, var et besøk i det lille vindistriktet Gattinara. Et sted ikke så mange kjente til, ikke en gang alle Italienere kjenner dette lille distriktet helt nord i Piemonte med de fantastiske vinene. Og lykken var vinsmaking på Giancarlo Travaglini.

Gattinara

Gattinara omtales allerede år 1242 da byen fikk bystatus og var kjent for sine viner. Helt frem til slutten av 1800 tallet var det Gattinara som betød noe når man snakket om vin fra Piemonte. Barolo og Barbaresco eksisterte knapt nok på vinkartet og ble først kjent etter den andre verdenskrig. Mens Gattinara med sine mer enn 600 hektar vinmarker eksporterte vinene sine til stort sett hele verden. Men det er aldri noe som varer for evig. Ikke heller i Gattinara. Og det var to ting som knuste vindrømmene. Den første var den store haglestormen i 1905 som raderte bort stort sett alt som fantes av vinmarker og det andre var den framvoksende tekstilindustrien. Så folk pakke sine saker og lot vinmarkene gro igjen og søkte seg til industrien. Så i dag er det cirka 100 hektar vinmark tilbake. Og av de 100 hektarene, eier Giancarlo Travaglini litt i overkant av 50%.

Travaglini Gattinara Riserva 2015 Italia, Piemonte, Gattinara. Pris kr. 429,90 Poeng 93/100

Drua er Nebbiolo. Dyp rubinrød med et lite brunt skjær. Fruktig duft med røde bær og bitte litt urter og fat. Mild, og rund på smak. Bra fylde, fruktig. Bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang og god ettersmak. Tips, åpne flasken i god tid før den skal drikkes, eller hell den over i en karaffel  for å dempe syren og få fram alle nyansene i denne fantastiske vinen.  Passer bra sammen med lam. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.