Nærmere 40 år etter at Tønsberg bryggeri slo igjen portene sine, er nå Norges eldste by tilbake på kartet – i ølsammenheng. I høst åpnet Færder mikrobryggeri, og de leskende dråpene har funnet veien til lokale handlere og skjenkestuer.

Av Geir Knutsen, tekst/foto Mail:geir.knutsen@gmail.com

Tønsberg bryggeri var en bedrift med lange tradisjoner, men var mest kjent for mineralvannet sitt. Det mest kjente merket var Solo. Oppskriften er opprinnelig spansk, og ble tatt hjem til Norge av Soloens ”far”, Torleif Gulliksrud. Solo ble lansert i 1934, og ble raskt tilgjengelig over hele landet. Helt fram til 1960-tallet var merket markedsledende i Norge, da det ble forbigått av Coca Cola.

Men bryggeriet sto også for en etter datidens målestokk stor ølproduksjon med egne merker og sortiment. Her ble det brygget pilsner, vørterøl, landsøl, lys og mørk eksport og bayer. I 1975 slo dørene igjen på Teie, og et stykke norsk bryggerihistorie fra 1856 var over.

Starten

Det skulle altså ta 39 år før Norges eldste by igjen fikk sitt eget bryggeri, og igjen sto på landets ølkart. Mikrobryggerier er på full fart inn i Norge, og er en virksomhet i kraftig vekst.

  • Mathias Krüger og Tone Krüger
    Mathias Krüger og Tone Krüger

    Min mor Tone og jeg deler interesse for matlaging, og etter hvert begynte vi å brygge vårt eget øl i familien, forteller sønnen i bryggerihuset, Mathias Krüger.

  • Vi gikk til anskaffelse av en liten bryggemaskin på 20 liter, og med denne har vi prøvet, feilet, eksperimentert og etter hver kommet fram til de oppskriftene vi har valgt å starte opp med. I stedet for å spre oss på et for stort sortiment, har vi valgt ut en del sorter som vi forsøker å perfeksjonere.

I dette sortimentet finner vi Skjærgård, Havrestout, Belgisk Gyllen, IPA, Pale Ale, Smoked Amber og årets juleøl av butikktypen. Det sterke juleølet blir nok ikke å finne hos Vinmonopolet før neste sesong.

  • Etter å ha rådført oss med andre aktører blant mikrobryggeriene, kom vi til at dette var en enten/eller-situasjon. Enten beholde det som en hobby, eller å satse for fullt. Vi valgte det siste, smiler Tone Krüger.
  • 1, september 2013 ble selskapet stiftet, kontrakten på lokalene kom på plass og vi bestilte utstyret vi hadde kommet frem til vi måtte ha. I sommer ankom fire 40-fots containere, og vi monterte skjelettet til bryggeriet selv. Elektrisk, kjølemontasje og sveising overlot vi til de profesjonelle, men den rent fysiske montasjen av tanker og kjeler sto vi for selv.

Far i familien, Steinar Krüger, er på papiret daglig leder, og har bakgrunn som økonom. Dette har selvsagt vært uvurderlig for familien, som har satset friskt med en investering på 14 millioner Nok.

Smaken

  • For oss har dette vært som en smaks- og utviklingsreise. Vi har startet opp med de ølsortene vi har kommet fram til rent smaksmessig, gjerne litt mørke sorter, men ikke så tunge at de ikke kan nytes en sommerdag på sjøen, forteller Tone.

De forskjellige gjærstammene er på plass, og den nesten ferdigutdannede medisineren Mathias beretter at årets juleøl er et resultat av tretten prøvebrygginger.

  • Jeg ser fram til å få avlagt de siste eksamenene, det skal bli godt å konsentrere seg om bryggeriet på heltid, avslutter en blid, ung bryggerimester.

Foreløpig er det ”flytende gullet” stort sett å finne lokalt, både i butikker, på puber, hotell, og serveringssteder. Både Pale Ale og Skjærgård gikk fort ut av hyllene, og bryggeriet går allerede nå for fullt for å dekke etterspørselen.
Og hvem vet – kanskje fremtiden bringer oss en ny Tønsberg Pils?

2 KOMMENTARER

  1. Dette var spennende. Maritim og stilig øl, må jo testes ut. MEN flaska i midten nede er vel ikke med bilde av signalflagg «Golf», som rett nok betyr «I require a pilot», men bildet er av «Alfa – I have a diver down». Fortjener vel en kasse av det gode brygget for denne påpekningen 😉

    • Hehe. Desverre er det ikke jeg som har skapt navn eller pakket kassen, men… Jeg kan alltids kontakte Færder-:D
      mvh
      Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.