Mezzacorona ble grunnlagt 1904 og er en av de første vinkooperasjonene i Italia. I dag så er det over 1600 vinbønder som er medlem i kooperasjonen og som til sammen har godt over 2800 hektar med vinmark.

Mezzacorona holder til helt nord i Italia, ved foten av de italienske Dolomittene. Området strekker seg fra Gardasjøen og opp til foten av fjellkjeden. En frisk vind blåser fra mer enn 400 innsjøer og utallige isbreer over de omliggende fjellene, som ligger ca. 2743 meter over havet. Typisk for denne regionen er vingårdene med sine pergola beplantninger. Alle vingårdene som er tilsluttet Mezzacorona er dyrket ved hjelp av «Integrated Farm Management,» en tilnærming som skal sikre kvalitetsdruer samtidig som de respekterer den naturlige balansen i vinrankene. Klima og territorium gir opphav til elegante, aromatiske og viner. Viner som er vel verd å smake.

Rotari.

Rotari er en del av Gruppo Mezzacorona. Navnet har vinene etter kong Rothari, Langobardenes konge fra år 636 til 652. Det fasinerende med ham, bortsett fra at han ble betraktet som den mest kraftfulle av alle langobardiske konger og som utga det berømte ediktet «Edictum Rothari.» Et edikt som fortalte om deres lover og sedvaner. Det var ikke rettet mot folket, men alle andre som ikke kjente til Langobardene. Men, som sagt, det mest fasinerende med kong Rothari, var at han hadde blitt valgt til konge. Ikke av folket, men dronningen. For det var dronningene som valgte sine ektemenn og hvem som skulle krones til konge. Skikken med at dronningen selv skulle velge ektemann og konge var innført på 500 tallet, da enken etter kong Authari, Theodelinda, på grunn av sin popularitet fikk fortsette som dronning og selv velge seg ny ektemann.

Så det var vel bare rett og rimelig at kong Rothari fikk musserende vin oppkalt etter seg. Selv om jeg nok heller ville oppkalt den etter en av dronningene. Tross alt var det jo de som var de virkelig sterke.

Rotari Riserva Brut 2013. Italia, Trentino-Alto Adige, Trento. Pris kr. 154,90 Poeng 88/100

Ny årgang, druene er Chardonnay 90%, Pinot Nero 10% og vinen er laget på tradisjonell måte. Altså champagne metoden. Fin strågul farge. Fine, kremete bobler. Duft av sitrus, epler og noe kjeks. Bra duft med andre ord. Smaken er frisk med epler, sitrus og kjeks. Bra syre og sødme med en fin, fruktig ettersmak. Passer fint til skalldyr men best til aperitiff og kos. Meget bra kjøp.

Rotari Rosé Brut 2012. Italia, Trentino-Alto Adige, Trento. Pris kr. 154,90 Poeng 87/100

Druene er Pinot Nero 75%, Chardonnay 25%. Lys rosa på fargen. Duften er lekker med rips, markjordbær og hint av kjeks. Smaken er tørr og fruktig og lever flott opp til duften. Fine små bobler og en riktig bra balansert syre og sødme. En bra ettersmak. Passer bra til kos, diskusjoner, fungerer også helt ok sammen med skalldyr. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.