En påske uten muligheter til å oppleve mennesker eller å reise vekk fra sludd og regn. Så jeg gjør som jeg ofte gjør når jeg synes verden er dritt. Jeg nyter min vin og flykter vekk i bøker.

Pierre Magnan. Pressefoto

Den siste tiden har jeg reist rundt i «gamledagers» Provence sammen med en av mine favoritt krimforfattere. Nemlig Pierre Magnan. Han ble født 19 september 1922 og døde 28 april 2012. Hjembyen hans var den lille provencalske landsbyen Manosque. Ikke et sted all verdens jetsettere søker seg til, men like forbannet er den kanskje en av frankrikets vakreste landsbyer med sine smug, torg og gamle hus. På en måte så rommer Manosque alt det man assosierer med Provence.

En forfatterdebut

Pierre Magnan debuterte som forfatter. En debut som ble fullstendig oversett. Han jobbet i et transportfirma. Og han fortalte meg en gang på 1990 tallet da jeg gjorde et intervju med ham, at han fikk sparken fra firma og var nødt til å brødfø seg på noe, så derfor skrev han en bok til. Nemlig Le sang des Atrides som kom i 1977 og i en alder av 56 år, så ble han heltidsforfatter. Og som leser så glemmer man ikke persongalleriet til Magnan. Man virkelig elsker hele hans persongalleri med vinbønder, bakere, vandrende geseller, munker, gjestearbeidere, eremitter, gjeter. Alle skildret med en kjærlig varme mens han viser opp gode og dårlige sider av menneskene og tiden.

Jeg har de siste dagene lest seks av Pierre Magnans romaner, om kommisær Laviolette og hans venn dommer Chabrand som løser all mulige gåter i Provence, litt dystert og mørkt men med lokal gastronomi og svart humor.

Den desiderte favorittboken min er La Maison assasinée. Séraphin Monge kommer hjem etter krigen. På tross av sitt vakre ytre og mangel på menn, så er han ikke spesielt interessert i kvinnene i landsbyen. For alt havner om hevn for fem mennesker som ble stukket ihjel på et vertshus og som hevn river han det forbannende huset. Sten for sten og til hele landsbyens forundring. Men det er ikke selv plottet som fasinerer. Nei, det er den historiske skildringen, menneskene og isolasjonen.

Under mitt intervju med Pierre Magnan så drakk vi noen glass rosévin og det på tross av at  han foretrakk vin fra Côtes du Rhône. Vinen jeg drakk mens jeg leste bøkene til Pierre Magnan, var Dom. de Rousset Provence Rosé Fruité 2019 pris kr. 169,- Poeng 86/100. Vinen kommer noen kilometer fra landsbyen Manosque og jeg innbiller meg menneskene fra landsbyen drakk den daglig. Druene er Merlot 10%, Syrah 10%, Cabernet Sauvignon 30%, Grenache 20%. Lakserosa farge. Duft av røde bær. Bitte litt blomst. Smaken er fruktig og frisk. Bra fylde. Lever opp til duften. Bra balansert syre. Lang, frisk ettersmak. Passer til grillet fisk og til kos. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.