Dansken Peter Sisseck kom til Spania i 1993 for å lede og drive, Hacienda Monasterio i Ribera del Duero.

Et prosjekt finansiert av en rekke danske investorer.  Ideen var å lage et mønsterbruk med vin av høy kvalitet. I den lille fritiden han hadde, puslet han med et lite side prosjekt for egen regning. Han kjøpte Tempranillo druer fra et par små parseller med gamle vinstokker, ikke langt fra de vinmarker som den berømte vinen Vega Sicilia kommer fra.

Pingus

Han oppkalte prosjektet etter sitt eget kjælenavn, Pingus, og da han dukket opp med et par prøveflasker av sin aller første årgang, 1995, hos Corney & Barrow i London i mars 1996 blev en legende født. Tilstede var den berømte vinskribenten Robert Parker og han ble overseg av begeistring og mente at Pingus var den beste unge spanske rødvin noen sinne. Og han ga vinene de berømte hundre poengene i Wine Advocate allerede et år før vinen ble sluppet på markedet. Siden dette var en veldig liten produksjon, 3900 flasker, seksdobbelt prisene seg og vinen kostet temmelig mange tusen kroner pr flaske.

Foten under eget bord.

For Peter Sisseck betød det at han kunne få foten under eget bord. Han sa opp jobben på Hacienda Monasterio og satset alt på å lage verdens beste viner på Tempranillo fra Ribera del Duero. Man må si at han er på god vei til å lykkes, for Pingus nevnes i samme åndedrag som noen av verdens største vingårder. Og Pingus vinene selges for meget høye priser.

Ψ PSI

Langt rimeligere er hans Ψ PSI viner. Navnet er etter den 23 bokstaven i det greske alfabetet og er et prosjekt som han startet i 2006 som en takk til alt som Ribera del Duero har gitt ham. Sammen med Alonso y Yerros tidligere vinmaker Pablo Rubio, dro de rundt og så på parseller som var beplantet med riktig gamle vinstokker. De ga bøndene et tilbud hvor de betalte 2-3 gange mere for druene deres om de ville satse på kvalitet og ikke kvantitet, samt la om til økologisk landbruk.

Få tusen.

Prosjektet startet med noen få tusen flasker av 2007 årgangen og vinen var markant forskjellig fra Pingus og Flor de Pingus. Nå handlet det ikke lenger om å imponere verdenspressen, men å finne ut av de mulighetene som lå gjemt i de truede tradisjonene som finnes i Ribera del Duero. Høstutbytte var derfor ikke spesielt lavt og det ble brukt minimalt med fatlagring. Og hele fokuset lå på druene og deres terroir.

Prosjektet fikk en kjempe suksess og med tiden har de lokale vinbøndene fått både tillit og respekt for prosjektet. Og selvfølgelig betyr det også ganske mye at bøndene får bedre betalt for druene noe som får fler og fler til å tilslutte seg prosjektet. Så man må vel si at Ψ PSI er mer enn vin, for basert på kvalitet og bæredyktighet, så medvirker hele prosjektet til å bevare tradisjoner og livsstil som ellers ville ha forvunnet.

Domino de Pingus Psi 2015. Spania, Castilla y León, Ribera del Duero. Pris kr. 532,70 Poeng 93/100

Drua er selvfølgelig Tempranillo. En fin mørkerød farge. Duften har bjørnebær, kirsebær og andre mørke bær. Hint av fat. Smaken er fyldig, men ikke tung, men heller frisk. Lever riktig bra opp til duften og har en nest inntil perfekt syre og sødme. Bra tannin. En fantastisk ettersmak. Dette er en imponerende vin som går fint sammen med kraftige gryteretter. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.