Øl har vært brygget i mer enn 6000 år og man tror det er den eldste kultiverte drikken i verden.

I Norge har vi brygget øl i mer enn 3000 år. Helt frem til midten av 1800 tallet så ble øl brygget på gårdene. Men i løpet av 1800 tallet ble bryggingen industrialisert og det poppet opp hundrevis av bryggerier over hele landet. I dag så ser vi det samme med det mikrobryggeriet etter det andre. Og med et mangfold som er større enn noen gang før.

Øl har alltid blitt brukt til norsk og skandinavisk tradisjonsmat. Og med det mangfold vi har i dag, er muligheten til å bruke øl i mat og til å kombinere øl og mat større enn noen sinne.

De vanligste ølsortene vi har i dag sammen med mat, er:

Lys Lager.

Det mest utbredte ølet i Norge. Undergjæret øl som bygger på tysk og tsjekkisk brygge- tradisjon.

Pils

Omfatter også betegnelser som fatøl, classic, premium, ice, m.m. Lett, ren og enkel smak med en viss humle- bitterhet. Norsk pils har mer smak og aroma enn mange internasjonale pilstyper. Kan du bruke til fiskeretter, lyst kjøtt, salte retter, smaksrike og sterke retter, lette oster.

Sommerøl er en  ekstra lett pilsner.

Brukes til lette matretter som kylling,  fisk og salater.

Lite.

Pils med lavt innhold av kalorier og karbohydrater. Fiskeretter, lyst kjøtt, salte retter, smaksrike og sterke retter, lette oster.

Mørk Lager.

Mørkt, undergjæret øl som er basert på̊ tysk og tsjekkisk bryggetradisjon.

Bayer

Mørkere og mer aromatisk enn pils. Større innslag av maltsødme og lavere bitterhet. Går fin sammen med vilt, storfe og lam. stekt og brunet kjøtt, pølser, kjøtt- kaker, pasta, retter med søte og syrlige innslag. godt alternativ til rødvin.

Juleøl.

Kan minne om bayer, øl med ekstra spesialmalt som gir enda rikere smak. Julemat, dessert, nøtter og juleknask.

Hvete øl.

Tysk og belgisk bryggetradisjon, der en del av byggmaltet er erstattet av hvetemalt.

WIT

Ufiltrert og disete hveteøl i Belgisk stil. Lett sødme og syrlighet, sitruspreget, lav bitterhet. Passer sammen med hvit fisk, skalldyr, omeletter, salater, fruktdesserter.

Weissen

Ufiltrert og disete hveteøl i tysk stil. Lett sødme og syrlighet, lett krydderpreg, lav bitterhet. Finnes både i lys og mørk utgave. Mørk weissen er noe søtere enn lys, og har svake røktoner. Passer bra sammen med rosa  fisk, svin, kylling, salte retter.

Copyright: kitkana / 123RF Stock Photo

Stout og Porter.

Mørkt og fyldig øl med røtter i Storbritannia.

Går veldig bra sammen med rosa fisk, skalldyr, østers naturell, søte og syrlige retter, kremost og chevre, fruktige desserter, sjokolade.

Ale.

Overgjæret, aromatisk øl med særlig dype røtter i Belgia og Storbritannia.

Blonde

Fruktig og søtlig belgisk øltype med lite bitterhet. Går bra sammen med mager fisk, svin, storfe, røkt kjøtt, syrlige retter.

Pale Ale

Engelsk øltype med noe mindre kullsyre og moderat humlebitterhet (kan variere). Glimrende til fete retter av fisk og kjøtt, pizza.

Illustrasjon

India Pale Ale. (IPA)

Engelsk øltype med noe mindre kullsyre og svært markert humlebitterhet (kan variere). Prøv den sammen med fete retter av fisk, kjøtt og pizza.

Brown Ale

Mørk og søtlig øl i engelsk tradisjon. Moderat bitterhet. Her er stekt kylling, grillmat og desserter på sin plass.

Kilde: Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.