Og bokkølet kom fra Einbeck. Del 2.

Lossing
Lossing

Det var i Nord Tyskland man drakk øl.

Det var byene og ganske kjapt, gildene som hadde kontroll på ølsalget. For det lå penger i ølet.  Rundt 1200 tallet eksporterte de Nord Tyske bryggeriene øl til Flandern og Skandinavia. I Magdeburg har man funnet dokumentasjon på eksport allerede i 1023. Problemene de hadde, var med fyrster og lensherrer som de lå i en evig lang krig med.

Ironisk nok, var det en kongelig som var byenes store forsvarer. Godt nok var han død, men Kong Henrik hadde ved årtusenskiftet, under krigen mot Ungarn, bygd borger og befestet byene med store ringmurer.  Han oppfant ordet ”Bürger” eller borger på godt norsk, og tillot alle borgerne innenfor murene å bygge opp magasiner med fødevarer. Samtidig ga han borgerne og byene retten til å brygge øl og handle i en omkrets av en mil. Hva gjør man ikke når man må låne penger for å føre krig?

Til slut blandet Keiser Fredrik II seg inn i saken og byene og borgerne fikk retten til å brygge og handle med øl. Ikke gratis selvfølgelig, hvordan skulle det se ut,  Retten måtte kjøpes.

Einbeck Bilde tilhører Einbeck bryggeri
Einbeck
Bilde tilhører Einbeck bryggeri

Bryggeriene poppet opp som paddehatter. Akkurat som mikrobryggeriene i Norge gjør i dag. Og spesielt i Dortmund vokste bryggerinæringen seg til den største i Tyskland. Noe den fortsatt er den dag i dag.

I Nord Tyskland ble øl en av de viktigste handelsvarene på 1300 tallet. Det gikk enorme mengder med øl igjennom Bremen som ble eksportert til Skandinavia, England, Belgia og Holland. Og mer skulle det bli når Hanseatene og Hamburg kom på banen.

Hanseatene var en ”forening” eller union av alle frie byer i Nord-Tyskland, Belgia og Bergen i Norge. De handlet med fødevarer, vin, lær, kobber og jern. De solgte polsk sennep i London, tyrkiske rosiner i Brüssel, fiken og sverdblad i Bergen. Og over alt solgte de klippfisk fra Norge. Og øl. Bokkøl fra Einbeck. Det gikk med hestevogner til  Reval, med skip til Jerusalem og helt til Ostindia. Og ikke minst, det ble skipet til Norge og videre nord over. Dette er vel hva de såkalte norske øl-kjennerne vil kalle et ”industri-øl” .

På midten av 1500 tallet var det over 600 bryggerier i Hamburg. Halvdelen av alle næringsdrivende brygget øl. Og man brygget mer

Regning fra 1300 tallet. Tilhører Einbeck bryggeri
Regning fra 1300 tallet.
Tilhører Einbeck bryggeri

enn 26.millioner liter øl pr år. Og det ble drukket. I Sverige, Russland og i Norge.  Hele Nord Tyskland må ha vært et gedigent øl-lager.

Men, vi hadde vel ikke vært nordmenn om vi ikke hadde kapret og stjålet ca halvdelen av skipslastene med øl som kom mot norskekysten. Godt nok var vi ikke vikinger lenger, men øltørste var vi.

Siste del kommer neste lørdag og søndag.

Kilde : Einbecker Brauhaus AG, Deutsches bierlexikon, Wikipedia,Deutsches Biermuseum in Berlin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.