Noe av det beste i adventstiden er gløgg. Varm gløgg sammen med familie,  pepperkaker, mandler og rosiner som gir røde kinner og gode samtaler.

Nå er ikke krydret vin akkurat noen ny oppfinnelse. Allerede for mer enn totusen år siden, tilsatte grekerne og romerne forskjellige krydderier i vinene. Enten av helsegrunner eller for å få en bedre smak.

Ordet gløgg.

Ordet gløgg, kommer fra det svenske ”glödgat vin”. Et ord som ble brukt første gangen i 1609 og henviser til tilvirkningsmåten ved å drukne en sukkerbit i konjakk som man så satte fyr på. Når sukkeret smeltet, rant det ned i vinen og ga den sødme.

I Skandinavia, og da først og fremst i Sverige, ble gløgg virkelig populært i begynnelsen av 1800 tallet. En drikk som ble drukket under den kalde årstiden. Ideen med gløgg som vinterdrikke, hadde de fått fra Tyskland. Svenskene hadde to varianter. Dels en vingløgg og dels en konjakkgløgg som også ble kalt julegløgg. De svenske vinhandlerne lagde sin egen gløgg med bilder av nisser og som kokte eller smakte på det rykende brygget. Selvfølgelig var noe som etter hvert ideen og ikke minst produktet, eksportert til Danmark og senere til Norge.

Noen ferdiggløgger.

Personlig liker jeg best å lage min egen gløgg. Men ikke med det sagt at jeg har det minste i mot å kjøpe ferdiggløgg på Vinmonopolet. Noen av gløggene er faktisk riktig bra. En av favorittene er  Blossa 17 Starkvinsglögg Old Delhi 2017. En litt spesiell sak som kanskje ikke ligner så mye på den tradisjonelle gløggen fra Blossa. Denne er inspirert av kryddermarkedet Khari Baoli i Old Delhi. Og siden jeg er en voksen mann som er lettere skeptisk til det meste, ble denne gløggen en veldig glad overraskelse. Alle fordommer og meninger om hvordan gløgg skulle smake forsvant som dugg for… for… Ok, solen her i nord er på ferie, men jeg ble mektig begeistret for smak av blant annet karve, mango og ikke minst chili.

Mer tradisjonell konjakkgløgg er Blossa Trestjärnig Guld Spetsad Starkvinsglögg. Litt mer Carl Larsson og Hej, tomtegubbar, slå i glasen och låt oss lustiga vara! En gløgg som holder 21% alkohol og er laget på rødvin og sterkviner. Tarragona, Moscatelle, Pedro Ximénez, sukker, krydder, konjakk. For å være ærlig, så er dette en gløgg som får tungen på gli og fremmer masser av latter blant venner og uvenner.

Den absolutt beste gløggen kommer fra Eyvind Hellstrøm. En gløgg med det slående navnet Hellstrøm Gløgg. Jeg vet ikke om han bare har lagt navn til vinen som mange andre kjendiser gjør. Men jeg tror ikke det.  En mann som er så opptatt av sitt eget rykte som Hellstrøm. har nok hatt både smaksløker og fingre med i blandingen av denne gløggen. Og bra er jo det, for her er det masser av krydder og varme. Juleduft og klokkeklang.  Akkurat som jeg liker den. Dette er en gløgg som nesten kunne erstatte min egen… Ok, det kan den. For den er irriterende god. En ekte løp og kjøp gløgg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.