Nær druen opplevelse -­ Folle Blanche Armagnac fra Chateau du Tariquet

Det er ikke bare innenfor vin at etterspørselen etter en druenær smak dominerer. Suget etter vinøse kvaliteter øker også for sterkere varer. Chateau du Tariquet er en av produsentene som alltid har satt fruktige kvaliteter i første rekke.

Av Annette Storm

Noe av poenget med et godt druebrennevin er at det skal smake av råvaren det er laget av, ikke av fat eller manipulasjon i kjelleren. Dette er en trend vi ser også innenfor vin – at smaken av drue, opprinnelse og årgang skal skinne foran produksjonsteknikk og metode. De unge brødrene Armin og Remy som sammen driver vinhuset Chateau du Tariquet viser at de behersker denne kunsten. Der flere av appellasjonens representanter strever for å få frem fatpreg, karamell og elde gjør brødrene hos Tariquet alt de kan for å vise ungdommelig renhet og fruktpreget finesse. Det stilmessige gapet skyldes to vidt forskjellige tilnærminger til arbeidet.

Modne druer inn – vinøsitet ut

Noe av det som gjør at Armagnac fra Tariquet smaker så fruktig og delikat samtidig som det har kompleksitet og finesse, er at de fremfor noe er en vinprodusent. De bruker kun den beste vinen som råvare for brennevinet. De hevder at det er en myte at store avlinger med undermodne druer gir et godt destillat. Umodne druer gir snarere en snerpete ubalanse og uønskede aromaer som multipliseres gjennom destillasjonsprosessen.

Fritt for farge, sukker og snarveier

Tariquet Folle Blanche Bas Armagnac 12 YO er et godt eksempel på stilen brødrene hos Domaine du Tariquet står for. Den er laget av druen Folle Blanche, som er nokså vanskelig å dyrke og gir små avlinger. Den fullt solmodne druen har høy syrlighet og gir Armagnac med stor finesse og lag med florale toner. Denne druen er også kjennetegnet ved at den gir høy kvalitet allerede i unge Armagnacer. Det er derfor ikke nødvendig å lagre den i årtier for å smake den fra sin mest sjarmerende side. Folle Blanche 12YO fra Tariquet er naturlig ravfarget og gyllen, helt uten tilsatt sukker og farge.

Tariquet Bas-­‐Armagnac Folle Blanche 12 YO 499,90 Basis listeføring på polet. Kat. 6, varenummer 828501

Denne modne armagnac har en briljant og lysende ravfarge. Den har naturlig høy alkohol på 48,2% men er likevel vinøs og elegant i stilen. Den har en kompleks duft av sitrusfrukt, sitrusskall, appelsinblomst, aprikos, vanilje og krydder. Når du får de første dråper i munnen har den et fyldig og markant anslag med flott fruktpreg, viskøs og imponerende munnfølelse og lang ettersmak. På tross av naturlig høyt alkoholnivå er den elegant, delikat og lettdrikkelig. Fantastisk som avec, men kan fint brukes i tøffe drinker og cocktails. Nytes best lett avkjølt.

Foto: 123
Foto: 123

Fakta og myter om Armagnac

  • De første spor etter produksjon av Armagnac stammer fra år 1411 – 200 år før den første Cognac er nevnt I historiske tekster. Det er dermed et brennevin med mer enn 700 å lange tradisjoner
  • Armagancregionen er delt inn I tre produksjonsområder hvorav Bas Armagnac er den minste men kvalitativt beste. Tenarèze er den delen som har størst vinmarksareal og hvor det meste av Armagnac produseres. I tillegg har vi Haut Armagnac som er det største området i utstrekning men som har det minste området beplantet med vinmark.
  • Armagnac lages ved å destillere hvitvin laget av druene Ugni Blanc, Folle Blanche, Baco og noe Colombard. Det brukes også noe Plante de Gresse. Til sammenligning er det vanligste i Cognac å kun bruke Ugni Blanc.
  • 10 druetyper er tillatt for å lage Armagnac men det er i hovedsak fire druetyper som brukes I dag.
  • Nesten all Cognac destilleres to ganger slik at det ferdige destillatet holder hele 72% alkohol. Den høye alkoholen gjør at en større andel av de tyngre alkoholene og aromaene kommer med. Armagnac kan også destilleres to ganger men det vanlige er en kontinuerlig destillasjonsmetode der vinen kun destilleres en gang og der det ferdige destillatet holder mellom 54 og 60% alkohol. Denne lavere alkoholen på den singeldestillerte armagnacen har dermed ofte finere nyanser og mer delikat aromabilde.
  • Et triks som brukes av mange brennevinsprodusenter er å tilsette litt karamell for å gi farge og sødme. En mørk farge har dermed noe feilaktig blitt brukt som indikator på høyere alder og bedre kvalitet. Myten kan hermed avkreftes: Du kan ikke nødvendigvis bedømme kvalitet og alder utfra brennevinets farge.

Kilde: Pressemelding. Anmeldelse av  Folle Blanche Armagnac fra Chateau du Tariquet kommer senere.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.