Godt Drikke har tidligere skrevet om Weingut Maximin Grünhaus fra Mosel. Og stedet er ikke akkurat nytt.  Allerede under romertiden bodde det mennesker som dyrket vin på Maximin Grünhaus i Mosel.

Selv i dag finner man romerske fliser i grunnmuren på herregården og keramikkskår samt tak og veggfliser bekrefter at det sto en «Villa Rustica» der dagens slott ligger. At de produserte vin, viser funn av amforaer samt diverse redskaper til vinproduksjon i markene rundt slottet. Keiser Otto I, etterfølgeren til Karl den Store, bekreftet en gave som ble gitt på 700-tallet av kongen av Franken, Dagobert I, til Benediktinerklosteret St. Maximin i Trier. Disse dokumentene forsvant sammen med Napoleon og oppbevares i dag i det franske nasjonalbiblioteket i Paris

Verdslig eier.

Men, det kom jo en god ting ut av Napoleons besøk. Ikke at klostret og området var under fransk administrasjon frem til 1810, men sekulariseringen under Napoleon førte til den første sekulære eieren, Friedrich Freiherrn von Handel. Førti år senere ga han over til barnebarnet Friedrich Freiherr von Solemacher som solgte moroa til Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg. Og det var en positiv sak for hele Mosel. Han investert nemlig i en rekke teknologiske nyvinninger og ganske hurtig ble Maximin Grünhaus en av de mest morderne vingårdene i Tyskland og Europa. Han fikk vannkraft fra Ruwer som genererte strøm til virksomhetene og husene i omgivelsen. (Visst nok skal landsbyene rundt Maximin Grünhaus være nummer to i verden som fikk elektrisitet etter Hammerfest) Strømmen ble ikke bare brukt til lys, men også til å drive hydrauliske presser til vinkjelleren.

Morgengave.

Da von Stumms eneste sønn døde tidlig i en ulykke og derfor fikk datteren Ida virksomheten som en “morgengave” på dagen for hennes bryllup med den senere generalløytnant Conrad von Schubert. I dag er det 6. generasjon som drifter slottet. Nemlig Maximin von Schubert og fortsatt blir det produsert helt fantastisk vin på Maximin Grünhaus.

Maximin Grünhaus Herrenberg Auslese 2019. Tyskland, Mosel. Pris kr. 489,90 Poeng 94/100

Drua er riesling. Gyllen gul farge med et grønt skjær. Herlig duft av gule epler, sitrus og hint av fersken. Fantastisk fruktig fylde. Samme epler som i duften med hint av sitrus. Perfekt syre og sødme. En meget god ettersmak. Smakt sammen med ost. Hvilken fest. Denne vinen er fortsatt veldig ung. Kan trygt spares de neste 12-13 årene. Meget bra kjøp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.