Foto: Tollen

Én av tre nordmenn vil kjøpe smuglerøl hvis de ikke risikerer å bli tatt. Urovekkende, mener direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

En undersøkelse YouGov har gjort for Bryggeriforeningen viser at rundt 1,3 millioner nordmenn er åpne for å kjøpe utenlandsk øl til halv pris dersom det ikke er noen fare for å bli oppdaget.

Nome mener denne formen for kriminalitet bør tas mer alvorlig.

– Smugling av øl til Norge er med på å finansiere og styrke kriminelle nettverk. Samtidig taper staten store avgiftsinntekter. Og kanskje mest alvorlig, mye av smuglervarene havner hos folk som er for unge til å drikke, sier Nome.

I fjor gjorde Tollvesenet nesten 5000 beslag av øl på vei over grensen til Norge, hele 25 prosent flere enn året før. Det største beslaget var en trailer fylt til randen med nesten 30 000 liter øl. Totalt ble det beslaglagt nesten 400 000 liter i fjor. Ingen kjenner omfanget av smuglingen.

– Ølsmugling er uten tvil et sterkt økende problem. Beslagene av smuglerøl er mer enn tidoblet de siste 15 årene. Særlig etter den såkalte metanolsaken i 2003/2004, med livsfarlig smuglersprit, ble folk redd for å handle ulovlig sprit. Isteden har smuglingen av øl økt kraftig, sier Nome.

Han synes det er uforståelig at smuglingen ikke har utløst mer politisk debatt i Norge.

Problemet er ikke privat småsmugling, men organiserte kriminelle nettverk, også kalt mafia. De får kontroll over en stadig større del av alkoholomsetningen i Norge, sier han.

Petter Nome
Petter Nome

Kommer med lastebil

Mye av smuglerølet fraktes på utenlandske trailere inn i Norge.

– Utenlandske lastebilsjåfører som har med seg smuglervarer i lasten ser på dette som en alternativ inntektskilde. De tjener som regel svært dårlig og sper på inntekten ved å smugle øl, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Høyre.

Han mener det bør stilles strengere krav til utenlandske lastebiloperatører.

– En del tiltak er allerede satt i verk, som flere og større tollkontroller og grensekontroller, og bedre internasjonalt samarbeid mellom politi og tollvesen. Dette har resultert i langt flere beslag det siste året, sier han.

Men det er også viktig med folkeopplysning, mener han.

– Jeg tror mange vil la være å kjøpe smuglervarer dersom de forsto alvorlighetsgraden, sier Sveinung Stensland.

Selges på sosiale medier

Undersøkelsen fra YouGov viser at 11 prosent kjenner noen som selger utenlandsk øl billig. Det vil si at rundt 430 000 personer i Norge har tilgang til smuglervarer.

Ifølge Finansavisen omsettes øl, sigaretter og sprit via sosiale medier. Særlig russetiden er en travel tid for illegal omsetning av tobakk og alkohol.

– Etter et russetreff på Tryvann i Oslo i fjor viste det seg at hver fjerde etterlatte ølboks var polsk. Opprydninger andre steder i landet viste liknende resultater, sier Petter Nome i Bryggeriforeningen.

Avgiften på alkohol i Norge i dag er høy sammenliknet med nabolandene.

– Begrunnelsen for de høye alkoholavgiftene er å begrense forbruket. Kanskje virker avgiftene mot sin hensikt, sier Nome.

Han understreker at kampen mot smugling ikke er løst på en-to-tre.

– Vi mener ikke at smuglingen i seg selv skal føre til reduserte alkoholavgifter, men etterlyser en bred debatt om tollvesen og politi, samfunnsmoral og alkoholpolitikk, der målet er å komme smugling til livs, sier Nome.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.