Litt lørdags sladder fra den store øl-verden.

”Ikke noe øl til rasister. ” Det er motto til supporterne i den tyske bundesligaklubben Borussia Dortmund, BVB.

media.media.e127cdd2-e0de-48b8-85b9-35861e3864d3.normalizedDet er denne helgen blir det løfte cirka en million glass med øl under dette motto i Dortmund. Alt for å vise supporternes avsky mot rasisme. Også bryggeriet har hengt seg på med ”Borussia, Pils – und Nazis? Das passt nicht!” . Som Godt Drikke tidligere har fortalt, det finnes mange gode meninger i et glass øl.

Landsbybryggeriet er tilbake.

I den lille bayerske landsbyen Thundorf, har de virkelig banket liv i gamle tradisjoner. Man har bygget opp igjen landsbybryggeriet hvor alle kan komme og brygge sitt eget øl. I middelalderen var det ikke uvanlig at landsbyer hadde et felles bakeri og bryggeri hvor alle kom og bakte og brygget. Og Die Thundorfer Gemeindebrauerei ble første gangen satt opp i år 1521. I og med at dette er et felles bryggeri for hele landsbyen, så kan vær enkelt person fra 0 og opptil det uendelige, brygge 200 liter øl pr person. På den måten slipper de unna skatter og avgifter da det i Tyskland er en menneskerett å brygge sitt eget øl. Men siden det er Tyskland, så må det jo være noen regler og 200 liter pr person er det man kan fortære pr. år. Kanskje en ide for Norge også? Vær bydel og gård sitt eget felles bryggeri.

Ti typer øl-snobber.

Øl-snobber er kanskje det morsomste jeg vet. Og man kan dele dem inn i forskjellige grupper.

  1. Den første kategorien ølsnobb er den sjøldiggende hjemmebryggeren. Han som kan snakke i det vide og brede om flasker, humle og hvilket fantastisk øl han har brygget. Mens i virkeligheten så har han fått til en medioker IPA med et hjemmebrygger sett fra nærbutikken.
  2. Den neste kategorien kan vi kalle følgergruppen, som leser seg opp på Ratebeer for å ha en mening om et øl og så forteller i det vide og brede om hvilket øl man bør drikke og like. Det mest positive med denne gruppen er at meningene endrer seg med listene på Ratebeer.
  3. Drittsekk gruppen er allerede snobb med sin bil, sine klær, barnas klær, eksotiske reisemål og eksotisk øl som man knapt kan få tak i og som er det eneste ølet man kan drikke.
  4. Også har vi den nedlatende snobben. Han som er dypt sjokkert over at du kan drikke en Hansa Pils og som forteller i det vide og brede om det forferdelige industriølet som han aldri kunne drømme om å smake på.
  5. Så har vi foredragsholderen. Om du er så dum å si at du har smakt et øl du likte, vær forberedt på at du i de neste ti minuttene spekulerer på hvordan du skal slippe unna et foredrag om akkurat det ølet og øl som ligner.
  6. Neste gruppe er den religiøse. De som kun drikker øl fra et bestemt mikrobryggeri og som opplever alt annet øl som synd. Motto er ”Du skal ikke drikke annet øl enn meg.”
  7. Professor er den som har hatt opptil flere master classes i ølbrygging og er aktiv på Norbrygg forum og som aldri vil nedlate seg til å snakke med en sånn som deg som synes pils er godt.
  8. Den glassavhengige. Han eller hun som blir dypt sjokkert om du drikker øl av kjøkken glass og smatter lykkelig. Hun eller han som har spesial glass for en hver type øl og ikke kan forstå at man drikker øl for at øl er godt.
  9. Den niende gruppen er den gruppen som har en t-shirt fra alle mikrobryggerier han har besøkt de siste fem årene. Og en evigvarende historie om de forskjellige ølene han smakte på hver enkelt t-shirt… æh… mikrbryggeri. Alle fortalt med monoton stemmer.
  10. ”Det ølet er ikke godt. Herregud, hvordan kan du drikke den ipa? Den er minst sju dager gammel og det er fraktet fra nabobyen. Hvordan kan du drikke noe sånt?”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.