Av og til, så faller man over en vin og produsent man ikke kjenner til. Og blir totalt forelsket i vinen. En sånn vin lager de på den australske vingården Lethbridge Wines.

Lethbridge Wines startet med tre venner, Ray Nadeson, Maree Collis og Adrian Thomas på midten av 90 tallet brukte å sippe burgunder vin. Drømmen var å starte en vingård, men for de fleste blir de med drømmen. På tross av at de var midt i en karriere som forskere, Maree Collis har doktorgrad i kjemi mens Ray Nadeson og Adrian Thomas har det samme i medisin. Og kanskje for at de var forskere søkte de etter de perfekte stedet. Og de startet et omfattende kartleggingsarbeid av Victorias jordsmonn, forholdet mellom soltimer og temperaturer og andre klimatiske faktorer. De endte opp i Moorabool-dalen i Geelong-vinregionen. Geelong ble etablert som vinregion av sveitsiske vigneron’er på 1700-tallet, og så sent som på 1860-tallet var Geelong den største drue-dyrkende regionen i Victoria, viden anerkjent for sin kvalitet.

Geelong og vinstudier

Dessverre  utslettet phylloxera nesten hele regionen på 1880-tallet og det gikk nesten 100 år, før vinstokker igjen ble plantet i Geelong. De har kombinert sine vitenskapelige karrierer med vinfremstilling, fullførte i voksen alder vinstudier ved Charles Stuart University og skaper vin på en kombinasjon av utdanning, dedikasjon og kreativitet. Målet er å produsere «naturlige viner med fokus på balanse og tekstur, ekthet og terroir». I 2003, ble lidenskapen til vin, samt en lidenskap mellom Maree og Ray, ble Lethbridge Wines heltidsyssel for de to.

Biodynamisk vin

Som for mange andre, gjorde de det ikke enkelt for seg. De lager vin produsert med frukt fra naturlige vinstokker, dyrket med tradisjonelle teknikker som tillater vinens terroir å bli uttrykt. De mener at vinens terroir er det viktigste elementet i vinproduksjonen.. Fordi vin uttrykker opphavet sitt benytter de kun økologiske teknikker og biodynamiske metoder for å etablere et sunt, balansert produkt. Alt med naturgjær og pre- og post-fermenteringsmaserasjon for naturlig å få den beste tanninstrukturen i vinen, utvidet skallkontakt til å forbedre munnfølelsen, ofte helklasefermentering, og flere typer fat – sement, amfora, store og små trefat – avhengig av hva den enkelte vin behøver.

«Bærekraft er grunnleggende i alt vi gjør. I tråd med vår filosofi om minimal påvirkning er også vår vingård og våre hus bygget av halm for å ivareta naturens naturlige stråling – det gir gode termiske egenskaper og gjenskaper det naturlige miljøet i vår underjordiske kjeller. Vår bygning krever ikke oppvarming eller kjøling, noe som reduserer det løpende energiforbruket. Og byggematerialet ville ellers ha blitt brent og produsert tonnevis av drivhusgasser» i følge hjemmesiden deres. Hva mer kan man si om Lethbridge Wines? Jo, de har lykkes til de grader.

Lethbridge Pinot Noir 2018. Australia, Victoria, Geelong. Pris kr. 335,- Poeng 93/100

Pinot Noir. Fin mørkerød farge. Kirsebær på duft med litt blomster og en anelse fat. Hvilken fantastisk smak. Meget bra munnfølelse, frisk og fruktig. En lekker fylde. Perfekt balansert og en meget bra tannin. Lang, nydelig ettersmak. En vin som passer lam for ikke å snakke om kos. Løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.