Det er et underlig værfenomen i Tromsø denne morgenen. Et skarpt, gult lys henger over himmelen.

Siden sola ikke har vært fremme på en «mannsalder» er det i dag man skal ha frem grillen. Det er det man gjør, når denne gule greia kommer frem. Og nå er det viktig å få rengjort grillen grundig før den tas i bruk.

Grilling med resultat.

For å få best mulig resultat av den krevende øvelsen, «fristilgrilling,» så kreves det følgende basiskunnskaper:

Pensle grillen med billig olje som tåler sterk varme før du tenner opp.
Snitt pølsene før du legger dem på grillen. Noe av kjøttsaften vil ønske å komme ut når pølsa blir varm. Uten snitting vil pølsa vrenge seg.
Marinert kjøtt i skåler med riller kan være veldig smart. Stekeskålene gjør amatørgrilleren god. Når du kjenner grillen din vil du heller ta kjøttet ut stekeskålen og grille direkte selv om det er marinert.
Bruk lufteventilene og ha på lokket
Ikke stikk hull i eller skjær over kjøttet før servering
Bruk steketermometer for å se når kjøttet er ferdig
Grill grønnsaker og kjøtt hver for seg, og juster kjøttbitene slik at de blir ferdig samtidig

Feil…

Den største feilen vi gjør når vi griller, er at vi har det altfor travelt. Og det uansett om vi har kullgrill, gassgrill eller elektrisk grill.

Diplompølsemakermesteren Bjørn Tore Teigen forteller i en artikkel på NRK.no en gang, at en vanlig feil på kullgrill, er å legge på maten før grillen egentlig er klar til bruk.

-Hvis du tenner opp kullgrillen med et tennrør eller en luftlighter, slipper du å bruke tennvæske. De fleste har ikke nok tålmodighet til å vente på at grillen blir skikkelig varm, hvilket tar minst 20 minutter dersom du bruker tennvæske.

Og før du i heletatt kan tenne på grillen, så skal tennvæsken trekke inn i kullet i minst 10 minuttet. Når du griller på en uferdig kullgrill, lukter det tennvæske helt bort til naboen. I tillegg vil smake tennvæske av alt du griller. Bruker du et tennrør eller en luftlighter er grillen klar på mellom ti og 15 minutter. Tennrøret varer like lenge som grillen og brukes sammen med en opptenningsbrikke eller litt avispapir, som du krøller sammen og legger i enden av tennrøret før du tenner på.

Og kullgrillen er klar når kullet er dekket av et hvitt lag aske. Så er det store spørsmålet når grillen er varm nok. I følge Bjørn Tore Teigen så ved medium varme skal du kunne holde hånda ti centimeter over grillen i fire til fem sekunder. Når den er skikkelig varm, trekker du til deg hånden etter bare to sekunder.

De fleste kullgriller har lokk og ventiler både i lokket og under grillen. De skal brukes. Sett alle ventilene på grillen og lokket på full åpning. Og de skal være oppe under hele grillingen. Kullet trenger oksygen for å få varme, hvilket de får med åpne ventiler.

Gass

Gassgrillen tenner du opp med lokket oppe. Sett den på for fullt på alle brennere for å få en gjennomvarm grill, skru deretter ned på de brennere du ikke trenger. Full varme er 280 til 300 grader, forklarer Bjørn Tore Teigen til Nrk.no .

Med lokket på vil du også unngå at grillen flammer opp dersom det drypper fett eller marinade fra kjøttstykkene, fordi grillen ikke har nok luft til flammene.

Griller du uten lokk må du løfte kjøttet litt vekk fra varmen hvis det begynner å flamme opp. Du ødelegger litt ved å ta opp lokket hele tiden. Grilltiden forlenges fordi varme går ut. En annen feil er å er å fylle hele grillen med kull, vente til den oppnår 400 grader, og legge på kjøttet. Det morsomme da er at kjøtte forkuller på under fire minutter. Lavere varme og lengre steking gir mye bedre resultater. En kullgrill oppnår fort 220 til 270 grader, hvilket er varmt nok for å steke kjøttet.

Engangsgrill nei takk.

Sky engangsgrillen som pesten, for du har ikke sjans i havet til å få en kald og varm sone. Med andre ord, det beste er å ha en rimelige stor grill. To soner er nemlig viktig fordi maten trenger forskjellig temperatur. Magert kjøtt og tynne skiver blir fort gjennomstekt og trenger ikke så mye tid. Så begynn grillingen på den varme sonen så kjøttet får en grillstripe, og legg det deretter over på den mindre varme delen.

Dropp grillsettet. Grillgaffel er bare til for å ødelegge kjøttet. Med den stikker du hull i kjøttet og all kjøttsaften som du egentlig ville hatt inni kjøttet ut, brukes da i beste fall til å få små flammer i grillen. Da er det bedre å bruke ei klype når du skal flytte rundt på kjøttet. Er det ujevne størrelser på kjøttstykkene, bør du skjære dem jevne før steking. Hvis ikke vil det ene stykket fremdeles være rått når det andre er gjennomstekt.

Kjøtt og grønt for seg

Grillspidd grilles ofte, men pass da på at du har lik størrelse på bitene før du legger spiddet på grillen.

Grønnsaker og kjøtt bør være på hvert sitt spidd fordi grønnsakene blir ferdig etter bare fire minutter og kjøttbitene kanskje 12. Så det er ikke verdens beste kombo.

Blander du forskjellige typer kjøtt på samme grillspidd, må bitene ha forskjellige størrelser.

Svin og kylling må være i mindre stykker en lam og storfe, fordi de skal ha en høyere temperatur når enn de to andre når de er ferdige.

Og så, nesten det viktigste. Pensle grillen med en enkel matolje på rista før du tenner opp, da sitter ikke ting så godt fast. Ikke bruk dyr olje. Solsikke- og rapsolje er de som tåler høyest temperatur. Skal du grille lenge og mye, kan det hende du må pensle grillen flere ganger underveis.

Og sola skinner fortsatt over Tromsø. Ha en fin søndag.

Kilde: NRK

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.