Kom i sommerstemning med grillmat og grillvin

275422_1985

Det er endelig sommer og tid for late dager i hagen, på terrassen eller i bakgården, og med det er det også duket for grilling – den sosiale måten å lage mat på.

Årstiden vi har ventet så lenge på gjennom en lang og tung vinter er endelig her, og når sola skinner og trærne blomstrer titter også gass- og kullgriller frem fra boder og kjellere over det ganske land, igjen klare til å utstyre kjøtt, fisk og grønnsaker med mørke striper og nydelige aromaer av røyk og sommer.

Her kommer fire oppskrifter på deilige grillretter med tilhørende vintips som garantert setter deg i sommerstemning. Så da gjenstår det bare å fyre opp grillen og invitere noen du er glad i – eller noen du ønsker å bli bedre kjent med.

Alle oppskrifter er til to personer.

Helgrillet ytrefilet av okse med couscoussalat og glaserte grønnsaker

 Helsteking gjør ytrefileten ekstra saftig og mør, mens tilbehøret kompletterer kjøttet og gjør retten til en herlig kombinasjon av ulike smaker og konsistenser som passer perfekt i sommersola.

1407688_20500156

 

Ingredienser:300 g ytrefilet av okseekstra jomfruolivenoljebalsamicoeddik

 

100 g couscous

1,5 dl grønnsakskraft

1 ts smør

25 g soltørkede tranebær

3 vårløk

2 ss granateplekjerner

finhakket mynte

 

200 g gulrøtter

200 g persillerot

200 g kålrot

200 g sukkererter

3 ss smør

2 ss sukker

hakket bredbladet persille

 

havsalt

nykvernet sort pepper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du:For å få et best mulig resultat kan det være lurt å steke fileten nesten ferdig i en stekeovn før du legger den på grillen – da har du full kontroll på kjernetemperaturen. Hvis du helsteker på grillen kan du fort risikere at fileten blir brent på utsiden samtidig som den blir for lite stekt på innsiden.Gni fileten inn med litt god olivenolje, balsamicoeddik, salt og pepper, og legg den i en ildfast form. Stek den så i ovnen til den har nesten ønsket kjernetemperatur – bruk steketermometer. Om du har tid blir den aller mest saftig og mør om du steker den på svært lav temperatur (f. eks. 60 grader). Dette tar gjerne hele dagen, men gir et svært god resultat.

 

Del granateplet og ta ut frøene i en bolle med vann – det gjør jobben langt enklere og forhindrer søl. Kok opp grønnsakskraft med smør, og ha i couscous og soltørkede tranebær. Legg på lokk, ta gryten av kokeplaten og la det stå i ca. 6 minutter. Vend til slutt inn grovhakket vårløk og granateplekjerner, og smak til med litt finhakket mynte, salt og pepper.

 

Skjær rotfruktene i store biter, og damp dem i lettsaltet vann i ca. 5 minutter. Ta med sukkerertene de siste 2 minuttene. Smelt smøret i en stekepanne, og fres grønnsakene under omrøring i et par minutter sammen med sukkeret. Smak til med salt og pepper, og vend inn hakket persille.

 

 

Grill den ferdig stekte ytrefileten kort på hver side, og la den hvile i noen minutter før du skjærer den opp i passe tykke skiver. Anrett med couscoussalat og glaserte grønnsaker, og pynt gjerne med litt hakkede urter.

 DoppioPasso_primitivo_75Helstekt ytrefilet av okse er saftig og smakfullt kjøtt med nokså grov struktur som trenger en vin med god fylde, og røyksmaken fra grillingen roper etter en saftig og fruktig vin med god friskhet. Tilbehøret bidrar også med en del sødme, noe som krever en vin med litt søtlige fruktaromaer.

Et perfekt valg til denne retten er derfor Doppio Passo 2012, som er en saftig italiensk vin med ren frukt, god fylde, bløte tanniner og aromaer av mørke og røde modne bær, lakris og noe tørket frukt, urter og vanilje. Doppio Passo 2012 er tilgjengelig i alle landets Vinmonopol-butikker til 104,90 kroner, og fås også kjøpt på Bag-in-Box (tre liter) til 399,90 kroner.

Grillet fylt kyllingfilet med italiensk potetmos, bønnesalat og grillet paprikasaus

 1414350_76828074

Den smakfulle skorpen og det litt røkte preget kyllingfiletene får fra grillstekingen tar dem til et helt nytt nivå, og den grillede paprikasausen har en nydelig intens og sødmefull smak som balanserer den lette syren i bønnesalaten og den litt salte sydlandske potetmosen.

Ingredienser:2 kyllingfileter2 skiver mozzarella4 skiver parmaskinke

salvie

basilikum

 

2 paprika

2 sjalottløk

2 hvitløk

¼ chili

2 ts tomatpuré

1 dl kyllingkraft

50 g revet parmesan

salvie

basilikum

 

400 g nypoteter

2 hvitløksfedd

kyllingkraft

½ dl helmelk

50 g revet parmesan

2 ss soltørkede tomater

2 ss sorte oliven

basilikum

 

½ rødløk

½ gul paprika

2 hvitløksfedd

2 vårløk

1 boks kidneybønner

1 boks butter beans

saft fra ½ sitron

mynte

persille

 

ekstra jomfruolivenolje

nykvernet sort pepper

havsalt

 

 

 

Slik gjør du:Skjær et snitt i kyllingfiletene, og legg inn en skive mozzarella sammen med litt hakkede krydderurter. Krydre godt med salt og pepper, og surr dem stramt i plastfolie. Damp dem i ca. 10 minutter eller til kjernetemperaturen nærmer seg 65 grader.Del paprikaene i to, fjern kjernene, pensle med litt olje og legg dem på grillen med skinnet ned. Grill til skinnet er helt svart (uten at selve paprikaen blir brent). Legg dem så i en plastpose, knyt igjen og la dem ligge der i ca. 20 minutter. Etterpå er det enkelt å fjerne det forkullede skinnet. Finhakk paprikakjøttet sammen med sjalottløk, hvitløk og chili, og fres alt raskt i litt olje. Tilsett tomatpuré, og fres litt til. Spe med kyllingkraft, og la det småkoke i 5-10 minutter. Mos så alt med en stavmikser, og ha til slutt i parmesan, finhakkede krydderurter, salt og pepper.

 

Del potetene i biter, og kok dem møre i vann med litt kyllingkraft i ca. 15-20 minutter. Du velger selv om du vil skrelle potetene eller beholde skallet på – det sistnevnte gir potetmosen et litt mer rustikt preg, og er selvsagt også mer lettvint. Kok også hvitløksfeddene sammen med potetene. Når potetene er ferdig kokt siler du fra kokevannet og moser poteter og hvitløk med melk og litt olivenolje. Spe så med kokevann til du har ønsket konsistens. Til slutt har du i hakkede soltørkede tomater, sorte oliven skåret i skiver, revet parmesan og finhakket basilikum, og smaker til med salt og pepper.

 

Hakk rødløk og gul paprika, og fres det i litt olje i en stekepanne til løken er blank. Tilsett grovhakket vårløk og finhakket hvitløk helt til slutt. Skyll bønnene, og bland dem med de stekte grønnsakene. Til slutt vender du i finhakkede urter, olivenolje og sitronsaft, og smaker til med salt og pepper.

 

Pensle kyllingfiletene med litt olivenolje, og grill dem kort på høy varme. Kyllingfileten skal være svakt rosa inni, samtidig som de har fin farge på utsiden. La dem hvile noen minutter, og surr så en skive parmaskinke rundt dem. Anrett med potetmos, bønnesalat og paprikasaus.

Dette er en saftig, sunn og smaksrik rett som krever en frisk, fruktig og middels fyldig vin som ikke har altfor mye av verken tanniner, eik eller alkohol, og som gjerne også er ung og lett. I tillegg bør vinen ha en bløt munnfølelse og en saftig karakter for å matche det litt sødmefulle preget vi finner både i kyllingkjøttet og den grillede paprikasausen.En vin som besitter alle disse egenskapene er131118 domani_uva di troia igt puglia - borgo cap neraDomani Uva di Troia 2011, som er en bløt og saftig vin med middels fylde, sødmefull fruktighet og et fint urtepreg som passer perfekt til akkurat denne retten. Vinen er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget på Vinmonopolet til en pris på 105 kroner.

Foliegrillet fjellørretfilet med nykål og asparges, bakt potet og aïoli

 Foliegrilling er en herlig enkel måte å lage god sommermat på, og sørger for at det meste i denne retten praktisk talt lager seg selv på grillen. Når du pakker fisk og grønnsaker inn i folie blir de strengt tatt ikke grillet, men dampet, og det gjør at all smak og fuktighet i råvarene beholdes.

732075_31269722

Ingredienser:2 eggeplommer1 hvitløksfedd½ ts dijonsennep

2 dråper god sterk chilisaus

2 dl solsikkeolje

saft fra ¼ sitron

 

2 store bakepoteter

ekstra jomfruolivenolje

 

2 fjellørretfileter

1 nykål

400 g asparges

1 sitron

½ dl tørr hvitvin

25 g smør

bredbladet persille

dill

 

havsalt

nykvernet sort pepper

aluminiumsfolie

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du:Begynn gjerne med aïolien – den blir bare bedre av å stå litt, og kan godt lages en dag i forveien. Sørg først for at alle ingrediensene er romtempererte. Press hvitløken, og pisk den godt inn i eggeplommene sammen med sennepen og chilisausen. Begynn så å ha i olje i svært sakte tempo – kun en dråpe om gangen i begynnelsen. Etter hvert kan du øke tempoet og mengden til du har pisket inn all oljen. Smak til slutt til med sitronsaft, salt og pepper. Om du ikke vil piske for hånd kan du også bruke en kjøkkenmaskin eller en blender.Skjær et snitt på toppen av potetene, pensle med olje og krydre godt med salt. Pakk dem godt inn i aluminiumsfolie, og la dem ligge på grillen i 30-60 minutter – avhengig av størrelsen på potetene og varmen på grillen.

 

Rens ørretfiletene og grønnsakene, og skjær grønnsakene i strimler og sitronen i skiver. Lag to foliepakker – bruk dobbelt lag med aluminiumsfolie. Gni dem inn med smør, og fyll med kål og asparges. Dryss med finhakkede urter, salt og pepper. Legg så på ørretfileten, og dryss igjen med urter, salt og pepper. Legg sitronskiver på toppen, og avslutt med et par klatter smør og litt hvitvin. Lukk igjen foliepakkene – pass på at de er helt tette – og legg dem på grillen med skjøten opp. Grønnsakene og fisken er ferdige etter 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen på filetene og varmen på grillen. Begynn gjerne med sterk varme, og flytt pakkene til en kaldere del av grillen etter noen minutter for å unngå at grønnsakene som ligger nederst blir brent.

 

Når potetene er ferdige pakker du dem ut av folien og skjærer snittet litt dypere samtidig som du klemmer på midten. Ha på en god klatt med aïoli, og server med foliegrillet ørret, grønnsaker og hakkede urter.

 

Når fjellørreten bakes i folie på grillen på denne måten får den en dampet konsistens som bevarer  saftigheten i fisken. Aromaene blir også mildere og litt ”fetere” enn om fisken hadde blitt lagt rett på grillen. Da trenger vi en fruktig vin med høy syre som kan skjære gjennom fettet, samtidig som vinen ikke bør være for kraftig, noe som ellers vil overkjøre de milde og delikate smakene i retten.B_P_FUMEES_sauvignonEn slik vin er Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2012, som er en vellaget, fruktig, frisk og lett vin som samtidig er aromatisk og robust nok til å takle de ulike elementene i retten. Vinen dufter av sitrusfrukter, blomster og krydder, og på smak finner vi også sitrus, hylleblomst og steinfrukter. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2012 er tilgjengelig i kategori 6  i Vinmonopolets basisutvalg til 104,90 kroner, og finnes også på Bag-in-Box (tre liter) til 395 kroner.

Grillmarinert entrecôte med bacon- og potetsalat og grønnsaksspyd

 

Entrecôte er saftig og smakfullt kjøtt som smaker fantastisk etter en tur innom grillen, og kjøper du et kjøttstykke med god kvalitet er det nesten umulig å mislykkes. Fargerike grillede grønnsaksspyd pynter i tillegg opp på tallerkenen og smaker nydelig sammen med de andre og litt fetere elementene i retten.

826395_16092189

Ingredienser:½ dl god ketchup½ dl soyasaus1 ss balsamicoeddik

1 ss worcestershiresaus

1 ss chiliolje

1 ss akasiehonning

1 hvitløksfedd

 

2 tykke skiver entrecôte

 

400 g nypoteter

50 g bacon

3 små vårløk

1 dl seterrømme

1 ss ekstra jomfruolivenolje

saft fra ¼ sitron

gressløk

bredbladet persille

 

1 gul paprika

1 rød paprika

1 liten squash

8 sjalottløk

4 grillspyd

 

havsalt

nykvernet sort pepper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik gjør du:Begynn med marinaden – gjerne flere dager før du skal servere retten. Press hvitløken, og bland sammen alle ingrediensene. Legg kjøttet i en plastpose, og hell marinaden over. Press ut mest mulig luft fra posen, og knyt igjen. Gni og vend litt på posen slik at marinaden fordeler seg overalt. Kjøttet kan om mulig gjerne ligge i marinaden i to-tre dager – husk da å snu litt på posen innimellom. Avslutt med et par timers opphold i romtemperatur uansett marineringstid.Vask potetene, skjær dem i passe store terninger og kok dem i ca. 15 minutter. Hell av kokevannet, og la dem tørke litt. Stek bacon sprøtt på grillen, og la skivene renne av seg på litt kjøkkenpapir. Skjær bacon i små biter, grovhakk vårløken og lag en dressing av rømme, olje, sitronsaft og finhakkede urter. Bland alt forsiktig sammen mens potetene fortsatt er varme.

 

Rens og vask grønnsakene, og del paparika og squash i store biter. Ha alt i en bolle, og vend bitene med chiliolje, salt og pepper. Sett dem så på grillspyd (hvis de er laget av tre må de bløtlegges en halvtime i vann først). Grill dem på middels sterk varme i ca. 5 minutter mens du snur dem jevnlig.

 

Skrap av det meste av marinaden på entrecôteskivene før du griller dem, slik at de ikke brenner seg. Grill dem i noen minutter på sterk varme til de har fått god farge på begge sider. Pensle så på marinaden igjen, og krydre gjerne også med litt salt og pepper. Grill dem ferdig i et par minutter på middels varme – bruk gjerne steketermometer, så har du full kontroll på kjernetemperaturen. La biffene hvile i noen minutter, og skjær dem i tynnere skiver. Server med lun potetsalat og grillede grønnsaksspyd, og pynt gjerne med litt urter.

 

Dette er en kraftig og smakfull rett som trenger en vin med lignende egenskaper – med andre ord en kraftig, smakfull og fyldig vin. Vinen bør også ha en del tanniner som kan skjære gjennom det marmorerte fettet i entrecôten og baconbitene, og dermed friske opp i munnhulen under måltidet. I tillegg får grillet kjøtt som regel en litt brent bittersmak som sammen med sødmen fra marinaden og de grillede grønnsakene krever en vin som også er fruktig, saftig og frisk.120662Allesverloren Shiraz 2010 er en intens, smakfull, robust og fyldig sørafrikansk vin som med sin krydrede og røykaktige aroma er en perfekt kompanjong til denne retten. Vinen dufter og smaker intenst av mørke bær, røyk, fat og krydder, og har en frisk og fast ettersmak. Allesverloren Shiraz 2010 er tilgjengelig i kategori 4 i Vinmonopolets basisutvalg til 129,90 kroner.

Kilde: Pressemelding. Tekst av Kristin Alsvik

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.