Toppvin fra prinsessen av Chianti Classico

AV Kristin Alsvik.

Om du er på jakt etter tradisjonelt laget topp-Chianti kan du slutte å lete – i middelalderlandsbyen Castell’in Villa lager en 76 år gammel gresk prinsesse viner i verdensklasse, som vipper deg av pinnen med sin forførende og komplekse eleganse.

Prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa og hennes Castell’in Villa ligger midt i det vakre toskanske landskapet, omgitt av grønne vinmarker, olivenlunder og skogholt. Og til tross for sin alder har Coralia fortsatt mer enn bare én finger med i spillet i det som skjer på gården. Her lager hun klassiske, elegante og tradisjonelle Chianti Classico-viner, som kun smaker av sangiovese-druene og stedet de har vokst opp.

Ikke hastverk

Coralia gir alltid vinene den tiden de trenger for å utvikle seg optimalt. Hun har med andre ord ikke hastverk, og bryr seg ikke om hva resten av markedet holder på med. Nettopp derfor lanseres hennes Chianti Classico 2011 først nå, og den holder en kvalitet som få toskanere på dette nivået kan konkurrere med.

Den solrike 2011-årgangen sørget for perfekt moden frukt, og mange mener faktisk at den er blant de beste årgangene i Chianti Classico i nyere tid. Sangiovese er en sentmodnende drue som både er vant med og trives godt i varmen, og Castell’in Villas gamle vinstokker hadde med sine dype røtter ingen problemer med å finne nok vann selv om sommeren var tørr. Det ga fullmodne og sunne druer med flott friskhet og faste tanniner, noe som har resultert i en klassisk og balansert årgang med livlige, fruktdrevne, elegante og lagringsdyktige viner med bøttevis av floralitet og personlighet.

En usedvanlig imponerende kvinne

Coralia fikk sin prinsessetittel da hun giftet seg inn i en av Italias rikeste familier, og i 1968 kjøpte hun og ektemannen Riccardo eiendommen Castell’in Villa. De startet umiddelbart med å renovere bygningene på Castell'in Villa Chianti Classicogården og plante flere vinmarker, selv om de opprinnelig bare hadde tenkt å lage litt vin for moro skyld. Da Riccardo gikk bort i 1985 stod Coralia alene igjen med ansvaret, og hun valgte da å selge huset i Roma for å kunne konsentrere seg om vinproduksjonen for fullt.

”La Principessa” er en usedvanlig imponerende kvinne. I tillegg til å være lidenskapelig opptatt av Castell’in Villa-gården er hun lynskarp, snakker fem språk og vet nøyaktig hvordan hun vil ha saker og ting – samtidig som hun har et sjarmerende og vinnende vesen og en real porsjon med livsvisdom. Da er det kanskje heller ikke så rart at vinene hun lager er i verdensklasse.

Kun de beste druene til egen vin

Coralia bor i et murtårn i den lille landsbyen fra 1200-tallet, som ligger på en åstopp i den nordlige delen av Castelnuovo Berardenga, et par mil øst for Siena. Castell’in Villa omfatter flere vakre middelalderbygninger, blant annet et lite kapell, i tillegg til kunstskatter som blant annet et 800 år gammelt bronsekors.

I tillegg til vin lager Castell’in Villa olivenolje fra 6000 oliventrær, og i skogholtene på eiendommen jaktes det på fasan, hare og villsvin. Av den enorme gårdens totalt 298 hektar er 54 plantet med vinmarker, som alltid har vært kultivert på økologisk vis. De aller fleste ble plantet på midten av 1960-tallet, og selv Castell’in Villa ”vanlige” Chianti Classico kommer fra 40 år gamle vinstokker.

Castell’in Villa kan potensielt lage rundt 380 000 flasker vin i året, men Coralia bruker kun de aller beste druene til egen vin. Hun produserer dermed aldri mer enn 100 000 flasker, mens resten av druene selges til andre vinhus i området.

Kun tradisjonelle metoder

Castell’in Villa ble på 1970-tallet en svært anerkjent vinprodusent, men da de nye små eikefatene inntok Toscana på begynnelsen av 1980-tallet, lukket Coralia dørene for dem hun mente at var ”motejournalister”.

– Jeg kan ikke fordra modernistisk og eikepreget Chianti Classico. Sangiovese- druen må få vise frem sin unike karakter – uten noen forstyrrende fataromaer, mener prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa.

I motsetning til de fleste andre vinprodusentene i området holder Coralia seg derfor kun til tradisjonelle metoder for vinproduksjon, og lager Chianti Classico slik hun mener at det bør gjøres. Druene håndplukkes, og mosten får spontanfermentere i fred og fordragelighet i en kjeller som aldri har sett snurten av industrigjær. Deretter modnes vinene på store gamle eikefat. Alt dette gir ekte og tradisjonelle Chianti Classico-viner som kun smaker av druen og jordsmonnet.

– Vinene skal være som et speilbilde av stedet de kommer fra – vårt fantastiske Castell’in Villa, sier Coralia.

Bygget for et langt liv i kjelleren

Castell’in Villa er utvilsomt blant topprodusentene i Chianti Classico, med viner som er bygget for et langt liv i kjelleren. Vinene er blant de mest lagringsdyktige i hele Toscana – selv den ”vanlige” Chianti Classico-en tåler uten problemer 10- 15 år på langs. Coralia mener selv at Riserva-ene ofte viser sitt fulle potensial først etter 15-20 år, og venter alltid med å lansere vinene til hun mener at de er klare – og det er gjerne flere år etter naboene.

Flaskemodningen vinene hennes får gir dem ekstra kompleksitet og finesse, og sørger for at de faktisk er drikkeklare når de slippes på markedet. Samtidig er det ingen tvil om de kan lagres mye lenger og etter et par tiår vil gi den tålmodige en enda mer komplett opplevelse. Vinene er dermed perfekte for både nåkonsum og som kjellerprosjekter, alt etter hva du foretrekker – og hvor lenge du klarer å vente.

– I gode årganger kan Riserva-ene mine gjerne få støve ned i flere tiår før de åpnes, og det beviser vår første årgang. 1971 drikker fantastisk i dag, konstaterer prinsessen.

Coralia holder alltid tilbake en del flasker fra gode årganger for å kunne selge dem til gode kunder på et senere tidspunkt. Om du er heldig kan du derfor i dag fortsatt kjøpe og nyte 40 år gammel Riserva fra Castell’in Villa. Disse er dog naturlig nok svært ettertraktede viner, og selges på topprestauranter over hele verden til flere tusen kroner flasken.

Fullkomne og balanserte viner

Castell’in Villa-vinenes store dybde og overraskende ungdommelighet selv etter flere tiår i kjelleren beviser at sangiovese virkelig er blant verdens beste druer når den plantes på riktig sted. Og det kan virke som om den har funnet sin sjelevenn i terroiret akkurat her i Castelnuovo Berardenga.

– Sangiovese er ikke den enkleste druen å dyrke – den forlanger intet mindre enn det beste. Men det gjør jeg også, så vi spiller heldigvis på lag. Og når jeg gir den det jordsmonnet, mikroklimaet, soleksponeringen og ikke minst omtanken den vil ha, gir den også tilbake i form av nydelige, komplekse og delikate viner med elegant struktur, forteller Coralia.

Alle Castell’in Villas viner utviser klassiske toskanske aromaer av blomster og tørket frukt med de helt spesielle mineralske, krydrede og jordlige tonene man kun finner i vinene fra dette området. Coralia lager dessuten virkelig fullkomne og balanserte viner hvor alle elementer er perfekt integrert – samtidig som de har en helt egen energi.

castell in villa 2Skiller seg ut i Chianti Classico-hyllen

Til tross for at Castell’in Villa Chianti Classico 2011 er Coralias ”enkleste” rødvin, har vi her å gjøre med en svært seriøs, kompleks og strukturert vin som virkelig har fanget essensen av sangiovese-druens fruktighet og Castell’in Villa-gårdens terroir. For nivået er dette en usedvanlig forførende og konsentrert vin som virkelig skiller seg ut i Chianti Classico-hyllen på polet.

Vinen har en dyp kald rubinrød farge og en ung, intens og klokkeklar duft av modne sursøte kirsebær, sorte moreller, mandler, anis, fioler, roser, nyper,

rosmarin, sort te og tørkede kirsebær med et jordlig og mineralsk preg og et hint av lær, tobakk og sjokolade.

Vinen er rund, nyansert og leskende med elegant friskhet, rik fylde, delikate, fine og modne tanniner, en ren, deilig og myk munnfølelse og en innsmigrende, kompleks og dyp smak av saftige, kjøttfulle sursøte kirsebær, modne og sødmefulle mørke bær, lakrisrot og teblader med animalske toner og et flott jordsmonnspreg som avrundes i en lang, frisk og saftig avslutning med sursøt frukt og et hint av lakris.

Castell'in Villa RiservaDenne intense og konsentrerte vinen er strålende til nesten alt av kjøtt, gjerne kraftige og relativt fete retter med for eksempel entrecôte av storfe, urtebreserte lammeskanker i rødvinssaus, grillet indrefilet av hjort med soppstuing, svineribbe, andeconfit eller den italienske klassikeren ossobuco, samtidig som den har massevis av fruktsødme som gjør at den også passer som hånd i hanske til smaksrike pastaretter, for eksempel spaghetti med langtidskokt bolognesesaus, tagliatelle med spekeskinke i kraftig tomatsaus eller tortelloni med kantareller, cherrytomater og urter i fløtesaus.

Castell’in Villa Chianti Classico 2011 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg og i en håndfull butikker til 210 kroner.

Flaggskipet

Castell’in Villas flaggskip er deres saftige og intense Riserva, som har et enda større kjellerpotensiale enn den ”vanlige” Chianti Classico-en – men som like fullt også kan nytes nå.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 2009 har en klar, intens og dyp varmrød farge og en rik, elegant og nyansert duft av kjøttfulle sorte kirsebær, modne røde moreller, ferske plommer, marsipan, lær, morkler og teblader med intense florale, mineralske og krydrede toner og et hint av bark, hengt kjøtt og tobakk.

Vinen er ung og saftig i en ren og kjølig stil med rik konsentrasjon, elegant fylde, en rund, myk og deilig munnfølelse, fine og avrundede tanniner, leskende friskhet og en kompleks smak av modne, kjøttfulle sorte kirsebær, saftige moreller og lær med dype jordlige og krydrede toner som munner ut i en svært lang, fast og urtepreget ettersmak.

Castell-in-Villa-Poggio-delle-Rose_presseOgså denne vinen er med sin flotte struktur og fruktkvalitet perfekt til kjøttretter med lam, and, vilt eller rett og slett en real biff, gjerne grillet eller langtidsbakt og servert med smaksrike grønnsaker, men den kan helt fint også matches til kraftige retter med lyst kjøtt.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva 2009 er tilgjengelig i bestillingsutvalget og i enkelte butikker til 405 kroner.

Toppvinen

Poggio delle Rose er Castell’in Villas toppvin, og kommer fra Coralias favorittvinmark ved samme navn, som ble plantet for 25 år siden med utvalgte kloner fra deres egne vinmarker. Selv i sin ungdom er dette en smakseksplosjon av en vin med moden og sjenerøs frukt, en svært elegant og gaselleaktig struktur og en intens og kompleks duft som formelig hopper ut av glasset. Stilmessig er den på linje med de andre Castell’in Villa-vinene, bare med enda større dybde og konsentrasjon.

Vinen har en klar ung dyprød farge og en kompleks og ungdommelig duft av modne sorte kirsebær, sødmefulle moreller, røde plommer, mørke bær, fersk steinsopp, anis, kalvelær, lakris og teblader med intense florale, krydrede og kalkmineralske toner og et hint av tobakk.

Vinen har en enorm konsentrasjon med rik fylde, livlig og elegant friskhet, myk munnfølelse, fine, modne tanniner og en ung, intens, aromatisk og delikat smak av perfekt modne kirsebær, sødmefulle mørke bær og anis med jordlige og krydrede toner som avrundes i en svært lang, frisk og solid ettersmak av moden sursøt frukt.

Også her er det selvsagt på sin plass med smaksrike retter av rødt kjøtt som vilt, lam og storfe – og nå er det virkelig på tide å slå til med de mest eksklusive råvarene du får tak i. Du kommer ikke til å angre.

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva ”Poggio delle Rose” 2008 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg og i enkelte butikker til 550 kroner.

Og til slutt – vellagret Vin Santo

Castell’in Villas Vin Santo lages kun i begrensede kvanta, ettersom trebbiano- og malvasia-druene den lages av gjennomgår en svært omhyggelig utvelgelsesprosess. I tillegg tørkes druene deretter på loftet før selve vinifikasjonen kan starte, og det gir vinen en helt spesiell aroma.

Castell’in Villa Vin Santo del Chianti Classico 1995 har en dyp gyllen farge og en frisk, intens og nyansert duft av kandisert appelsinskall, rosiner, mandler, honning, karamell og nyper med florale og krydrede toner. Vinen har en fyldig og viskøs munnfølelse med enorm konsentrasjon og en forfriskende syre som Castell'in Villa Vin Santobalanserer den intense, komplekse og sødmefulle aromaen av tørket frukt og hasselnøtter, som avrundes i en svært lang, fast og intens ettersmak.

I Toscana serveres Vin Santo tradisjonelt til cantuccini – toskanske biscotti (sprø mandelkjeks), som gjerne dyppes i vinen. Vinen er også nydelig til desserter som crème brûlée, kraftige sjokoladekaker og både faste og myke oster, særlig blåmuggvarianter – eller om man bare vil ha noe å sippe til etter en lang og deilig middag.

Castell’in Villa Vin Santo del Chianti Classico 1995 er tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsutvalg og i et par butikker til 500 kroner.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.