Italienske bobler på topp.

I slutten av mai skrev Dagbladet at det ikke var nok Prosecco til å takle etterspørselen, grunnet små avlinger i 2014.

En annen grunn kan være at Prosecco er nå den mest solgte musserende vinen på flere av de europeiske markedene. Blant annet i England. Salget de siste fem årene har økt enormt og i 2014 ble det for første gang drukket mer Prosecco enn Champagne. Og den samme trenden vises nå i Norge. I 2014 ble det drukket 23% mer prosecco enn i 2013. Og for første gangen er det en prosecco og ikke en rødvin som topper flaskelisten til Vinmonopolet.

Det typiske er at den foretrukne musserende vinen er Prosecco til fest mens Champagne brukes til små og mer høytidelige anledninger.

”Value for Money!”

En av grunnene til populariteten er prisen og stilen på vinen. En undersøkelse i England viser at 52% av konsumentene sier at Prosecco er «very good value», hvilket svarer til forventningene.

Er det ikke bare de unge og hippe som drikker prosecco ?

Nei, bestemt ikke. Den friske duften og smaken med de lette boblene tiltaler alle aldersklasser.

Den beste regionen for produksjon av Prosecco ligger kun en drøy times kjøretur fra Venezia, Valdobbiadene, er det beste området for Prosecco de beste kvalitetene. Det pittoreske bakkelandskapet i Valdobbiadene, gir gleradruen perfekte vekstforhold. De bratte vinmarkene er arbeidskrevende og byr på store utfordringer for produsentene. Her kommer ingen maskiner til. Alt høstes for hånd.

Det er mange kvalitets prosecco’er som ikke er tilgjengelig i Norge enda. Prisene på disse ligger en god del over hva de norske konsumenter er villige til å betale i dag. Markedet oversvømmes derfor av de billigere varianter hvor druene kommer fra de flate vinmarker lengre nede i dalen.

Så langt finnes der heldigvis flere anerkjente produsenter som Collalto, Massotina, Col Vetoraz, Bisol og ikke minst Nino Franco som alle får toppscore og regnes blant de beste italienske musserende viner. Prisene her ligger rundt de små 200 kr på Vinmonopolet.

Høyeste kvalitet er DOCG klassifisert.

Felles for alle prosecco’er er at den beste kvalitet som kun kan komme fra et begrenset, lite område i Valdobbiadene, klassifiseres med DOCG. Her finnes det få «billige» viner at få tak i. Enkelte produsenter har strukket seg langt for å komme inn på det norske markedet, et marked de anser som nytt og spennende med et stort potensiale. Derfor fremstår flere DOCG viner fremstår i dag som veldig mye vin for pengene. Det er bare å nyte de italienske bobler, mens de ennå er til å kjøpe for en normal lommebok og finnes på markedet.

Kilde Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.