Lurer du på hvorfor vi har med konjakk på en øl- og vinfestival? Egentlig er det ganske enkelt, for festivalen har endret seg noe oppgjennom årene og dels for at Norge er det landet med høyest forbruk av konjakk per hode.

Selv med bare 4,6 millioner innbyggere ligger Norge på 9. plass i totalt forbruk. Norge skiller seg også ut ved at en høy andel av konjakken er av X.O.-kvalitet. Her er ca. 20 % av omsetningen X.O., mens i verden forøvrig er andelen ca. 10 %.

Eventyret om unge sekondløytnant Thomas Bache-Gabrielsen, som reiste til Cognac for å finne lykken, er en historie som tiltaler oss. Thomas’ far drev Holmestrands Samlag for Brændevinshandel på siste halvdel av 1800-tallet, så unge Thomas var nok ikke bare flasket opp på melk.

Thomas Bache-Gabrielsen og den gode hjelperen.

Thomas Bache-Gabrielsen

Interessen for brennevin var nøye pakket med i sekken, da han i 1903 satte kursen mot Cognac – i dobbel forstand. Som i de fleste eventyr kan gode hjelpere komme godt med. En annen nordmann, Peter Anton Rustad fra Ås i Akershus, var nemlig allerede på plass i regionen. Tilfeldighetene ville ha det til at han valgte nettopp unge Bache-Gabrielsen som sin kompanjong, da de i 1905 overtok handelshuset A. Edmond Dupuy. Thomas var dermed ikke lenger bare i Cognacområdet, han var nå også inne på cognacmarkedet. For å gjøre en lang suksesshistorie kort; Thomas giftet seg og fikk “prinsessa og halve kongeriket». Iallfall nesten. Han ble svigersønn i en gammel vindyrkerfamilie – noe som ytterligere styrket handelshuset og deres kunnskap om vinproduksjon.

På egenhånd.

Hervé Bache-Gabrielsen

I 1916 døde Rustad i en motorsykkelulykke og Thomas fortsatte på egenhånd. Forbindelsene til Skandinavia, og særlig Norge, var gode. I dag er Bache-Gabrielsen et av de få klassiske, familiedrevne cognachusene som fortsatt eksisterer, og holder til i gamle, nærmest antikvariske lokaler i sentrum av Cognac. Går man innenfor dørene, går man nærmest inn i en Charles Dickens film fra 1890. Bak fasaden er firmaet topp moderne, så moderne som man kan bli i cognacsammenheng, vel å merke. Cognachuset ledes i dag av Hervé Bache-Gabrielsen. Norge er fortsatt det største markedet, men spør du etter en Bache-Gabrielsen sydover i Europa, må du nok spørre både to og tre ganger. Her markedsføres cognacen fremdeles under navnet Dupuy.

Noe av det Bache-Gabrielsen har med seg er,

Bache-Gabrielsen Hors d’Age ,kåret til verdens beste cognac!

Gullet vant de ved den internasjonale brennevinskonkurransene World Cognac Award og International Spirit Challenge!

Bache-Gabrielsen Cognac Borderies 47°
Mr. Garraud Lot. 91 Single Estate

Bache-Gabrielsen American Oak

Det var den første cognacen noensinne lagret på amerikanske eikefat. Etter mange år med testing og smaking i kjelleren kunne kjellermester Jean-Philippe Bergier presentere en helt unik cognac.

Foruten om de nevnte, så  kommer Bache-Gabrielsen del nyheter og noen spennende årganger.

Billetter til Tromsø Øl- og Vinfestival den 20.november finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.