Under romertiden var Dauphiné et veikryss som koblet sammen Italia og Spania.

Selv om man da brukte navnet Chorges. Navnet Dauphiné kom langt senere. Julius Cesar hevdet under gallerkrigene at krigerne fra området rundt Chorges var like farlige og gode som Germanerne.

Etter Vestromerrikets fall, fikk området gradvis mer selvstyre og ble et fyrstedømme i Det tysk-romerske riket.

På 1100-talet hadde den lokale herskeren grev Guy IV av Albon (cirka 1095-1142) en delfin på våpenskjoldet sitt og fikk navnet le Dauphin, fransk for delfin. Etterkommerene hans endra tittelen fra greve av Albon til Dauphin av Viennois.  Greven for området hadde denne tittelen fram til 1349, da den barneløse Humbert II av Viennois solgte området til kong Filip VI. Et av vilkårene var at arvingen av den franske tronen skulle kalles le Dauphin, noe som varte fram til den franske revolusjonen. Den første Dauphin de France var barnebarnet til Filip, den framtidige Karl V av Frankrike.

I dag så er området mest kjent for sykkelløpet Critérium du Dauphiné og for den lille retten Gratin Dauphinois.

Gratin Dauphinois

Første gangen retten blir omtalt, er 12 juli 1788. Da holdt Charles-Henri, hertug av Clermont-Tonnerre, middag med Hortulan, en fugl i spurvefamilien og Gratin Dauphinois. Nå kan jeg ikke noen oppskrifter på småspurv, men her er et forslag på Gratin Dauphinois til fire personer.

Ingredienser:

1kg poteter, gjerne forskjellige typer.
3 dl H-melk
2,6 dl kremfløte
1 fedd hvitløk, skrelt og halvert
2 kvister fersk timian
1 sjalottløk, grovhakket
Klype nyrevet muskat
25g parmesan

Begynn med å forvarme ovnen til 160 C. Smør så inn en gratineringsform godt. Det skal jo helst ikke brenne fast i bunnen eller sidene. Skrell og skjær potetene i tynne skiver og legg de på et kjøkkenhåndkle så de tørker. Dekk de til mens du gjør i stand resten av ingrediensene.

Ha melken, fløta, hvitløk, timian og sjalottløk i en kjele og varm det sakte opp. Ikke la det koke, men ta kjelen av rett før. Du ser når dere begynner å boble langs kantene. Sil væsken og dryss i muskat.

Nå begynner du å legge poteten lagvis i formen. Strø salt og pepper mellom hvert lag. Når du har lagt halvdelen, så hell halve melkeblandingen din over og fortsett å legge poteter lagvis til du er ferdig. Hell så resten av melken og fløten over. Helt til slutt så river du parmesanosten over og setter den inn i ovnen ca. en times tid. Du ser når den er ferdig, da har den nemlig en vakker gyllen farge og potetene er møre. La den hvile i fem, ti minutter før du serverer.

Nå er dette et tilbehør, og som sagt, spurv er ikke noe for meg. Så derfor serverer jeg den gjerne sammen med en entrecote og bønner.

Jeg drikker gjerne en flaske D’Ouréa Vacqueyras 2017 fra Rhône sør til maten. Den tåler både tilbehør og svinekjøttet.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.