Av Kristin Alsvik.

Den store B-­‐en som tidligere prydet den populære operainspirerte italienske rødvinen Boheme er tilbake – denne gangen i skinnende gull.

Da den italienske rødvinen Boheme ble lansert på Vinmonopolet på slutten av 1990-­‐tallet var suksessen raskt et faktum.

-­‐ Boheme ble en bestselger fra dag én. Markedet var nok klart for noe nytt, og det norske folk elsket den myke og fruktige vinen med den store B-­‐en, noe som den gangen var et revolusjonerende design, forteller mannen bak vinen, Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i det norske vinselskapet Excellars.

Boheme – et sterkt navn og et tydelig visuelt uttrykk

Den dag i dag er Boheme langt fremme i den gjengse vindrikkers bevissthet som en av ganske få viner man gjerne husker navnet på. Og ikke bare står Boheme-­‐navnet sterkt – det gjør også den store B-­‐en som lenge prydet både flasker og Bag-­‐in-­‐Box-­‐er. Det kanskje mest fascinerende med dette er at B-­‐en ikke har vært i bruk på over fem år, men det er likevel den som sitter sterkt i manges minne.

Nå vender vi tilbake til den store B-­‐en – men gir den samtidig en real oppgradering. Det nye designet er i likhet med operamiljøet det henter inspirasjon fra storslått og staselig, der Boheme-­‐B-­‐en skinner i gull på matt sort bakgrunn som absorberer alt lys, slik at den står ut og virkelig kommer til sin rett.

En operaforestilling det er umulig å ikke like
Vinen er inspirert av den verdenskjente og høyt elskede operaforestillingen ved samme navn – Giacomo Puccinis La Bohème, som handler om en gruppe unge kunstnere og deres sorgløse tilværelse i Paris på 1830-­‐tallet. Det er dog ingen tilfeldighet – Excellars-­‐gründer Geir Eikeland er egentlig operautdannet, og har ved siden av vinkarrieren i en årrekke også tatt operaoppdrag både her hjemme og i utlandet.

9138# EXELLARS / PRODUKTFOTOGRAFERING 10.09.13

-­‐ Den melodiøse musikken og den romantiske historien som danner bakteppet for La Bohème klarer det kunststykke å gå rett i hjertet til operaelskere samtidig som den
også appellerer sterkt til mennesker som i utgangspunktet ikke er spesielt begeistret for opera. Vanligvis vil ”kjennerne” velge bort det ”massene” legger sin elsk på – men det er umulig å ikke like Puccini, sier Geir Eikeland.

Generasjon etter generasjon har derfor latt seg begeistre av den nå 117 år gamle operaforestillingen som tar for seg store og evigaktuelle temaer som kjærlighet, begjær, liv og død.

Et pusterom til å nyte livet – selv i tunge stunder

De kreative og sorgløse Paris-­‐bohemene i La Bohème lever hver dag som om den var den siste, og nekter å innse livets harde realiteter med sykdom, fattigdom og kulde. I stedet skaper de vakre illusjoner og drømmeverdener som hjelper dem med å takle den dystre og bedrøvelige virkeligheten – alt illustrert ved hjelp av fortryllende toner.

-­‐ Boheme skal gjenspeile den varme og lattermilde stemningen som skapes mellom gode venner når de deler en flaske rødvin. Det handler om å ta seg pusterom til å nyte livet – til og med når det ellers ikke går på skinner, sier Geir Eikeland i Excellars.

Fattige kunstnere – og deres rødvin

Begrepet ”bohem” ble fra 1800-­‐tallet brukt om en gruppe kunstnere, forfattere og/eller radikale mennesker som nektet å forholde seg til eller til og med gjorde opprør mot tradisjonelle normer, regler og moralbegreper. Også i Norge fantes det et lite bohemmiljø på slutten av 1800-­‐tallet – den såkalte Kristiania-­‐ bohemen, som bestod av rundt 20-­‐30 mennesker med blant andre Hans Jæger og Christian Krogh i spissen.

Fattige kunstnere og rødvin går hånd i hånd – i hvert fall forestiller vi oss gjerne det. Bohemene som portretteres så vakkert i La bohème er lutfattige, men de sparer likevel opp penger for å kunne drikke en flaske rødvin.

-­‐ Navnet på vinen kom til meg da jeg var på en fotoutstilling og observerte alle de rødvinsdrikkende kunstnerne der. Jeg ønsket derfor at Boheme skulle være en rimelig og god rødvin som i likhet med Puccinis operaforestilling er lett å like. Den skulle heller ikke trenge mat for å komme til sin rett – med andre ord skulle den være en vin som også kan nytes på egenhånd når man bare ønsker å kose seg med et glass rødvin, forteller Geir Eikeland.

Boheme 75 cl, Gull B

Allsidig vin til mat eller kreative sysler

Boheme er dyp rubinrød på farge, og har en saftig og ren duft av modne kirsebær, solbær, blåbær, bjørnebær og plommer med krydrede toner og et hint av grønne urter. Vinen er fløyelsmyk og rund, og den har varm og god fylde, pen frukt, lette tanniner og fin friskhet.

Vinen er allsidig og passer blant annet godt til italienske retter som for eksempel tagliatelle med kjøttsaus, tomat-­‐ og ricotta-­‐ravioli, fylte auberginer og stekte kjøttboller i tomatsaus. Boheme er også en god match til lettere retter med kylling, kalv, svin eller fisk, gjerne grillet, ovnsbakt eller grytekokt og servert med poteter, i tillegg til at den går fint til lettlagrede oster og ulike retter på et tapas-­‐ eller koldtbord.

Som nevnt klarer vinen seg dessuten helt fint uten mat, både i gode venners lag og i ditt eget selskap – ikke minst når du utfolder dine kreative sider, uansett om det dreier seg om å skrive bøker, male bilder eller komponere musikkstykker – eller om å snekre fotobøker eller oppdatere oppslagstavlen din på Pinterest.

-­‐ Hvis vi hadde laget vinen i dag hadde vi kanskje kalt den for Hipster, konstaterer Geir Eikeland i Excellars.

Boheme 2012 er tilgjengelig på flaske i basisutvalget til 89,90 kroner, mens Bag-­‐in-­‐Box-­‐ varianten fås kjøpt via bestillingsutvalget og i en rekke butikker til 309,90 kroner.

Visste du at…

  • La Bohème er en av verdens mest kjente operaforestillinger, og utgjør sammen med Aida og Carmen operaverdenens ABC
  • Rockemusikalen Rent er en moderne versjon av La Bohème
  • På grunn av de kjappe replikkene i fotballmiljøet på Vålerenga har medlemmene avfotballklubben Vålerenga Fotball siden 1960-­‐tallet blitt kalt for bohemene
  • Gull er ikke giftig og kan spises (dog uten noen form for næringsverdi) – somtilsetningsstoff har gull E-­‐nummer E175
  • Hvis man hadde samlet sammen alt gull som er utvunnet i løpet av de siste 500 årenetil en terning, hadde sidene kun vært 15 meter lange

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.