Et av bryggeriene som kommer på Tromsø Øl- og Vinfestival den 9. april, er Gotland Bryggeri. Og på tross av at det først ble grunnlagt i 1994, er det tradisjoner bak.

Det har nemlig blitt brygget øl på St Hansgatan i Visby siden 1855. På den tiden brygget man mørkt øl av typen Porter og bryggeriet ble da drevet av A.L Wedins. Da bryggeriet ble nedlagt, ble det litt mer himmelsk på St. Hansgatan da pinsemenigheten flyttet inn. Men tilsluTil slutt, i 1994, flyttet Johan Spendrup inn sammen med 2 tyske kobberpanner! Johan Spendurp kommer fra en familie som har drevet med brygging i fire generasjoner. Nærmere bestemt i 300 år! Og etter et år med mye jobb, fikk han åpnet Gotlands Bryggeri, og ble dermed Sveriges første ferskølbryggeri. Eller på godt norsk, mikrobryggeri.

Johan Spendrup.

Johan Spendrup tok sin bryggmesterutdannelse i Tyskland, men har bodd både i England og i Norge, Wisby_Stout_230_614hvor han har jobbet som brygger. Han blander gjerne klassiske stiler, brygget med respekt for historien, med mer eksperimentelle typer som utfordrer til og med den med de mest modige ganer! Johan brygger fortsatt, men i dag har han et solid team i ryggen som hver dag jobber for å lage det beste ølet!

Og noe av det beste jeg har smakt av stout, er denne:

Wisby Stout

Her er det bare å få frem sjokoladen og krabbe opp i sofakroken og bare nyte. Fargen er tett på svart. Duften er fylt av opplevelser og nytelser som nytraktet kaffe, malt og noe udefinerbart. Og smaken lever opp til duften med kaffe, malt og sjokolade. Og som om det ikke er nok, så er det en nest inntil perfekt bitterhet. Det eneste som mangler, er en plate mørk, belgisk sjokolade bundet til flasken. Dette er et øl man virkelig bør glede seg til å smake den 9.april på festivalen.

VIN.

New Zealand er det yngste vinlandet i den «Nye Verden».Det har vært dyrket vin på New Zealand i mer enn hundre år.

1890601-1Den første vingården på New Zealand, ble anlagt i 1851 av den katolske kirken og det rundt Hawkes Bay. Men, den egentlige vinhistorien på New Zealand er bare 30-40 år og landet blir betraktet som verdens yngste vinland. Opprinnelig dyrket de først vin på Nordøya, men i dag er det mer og mer vanlig å dyrke vin på den langt kjøligere Sørøya.

Matua kommer fra det opprinnelige vindistriktet på New Zealand, nemlig Hawkes Bay. Og de er vel egentlig mest kjent for å lage noen fantastiske Sauvignon Blanc. Forøvrig noe de var de første til å dyrke på New Zealand i 1974. Men, de lager også noe riktig bra rødviner. Noe som vises med

Matua Single Vineyard Hawke’s Bay Merlot 2013, New Zealand, Hawke’s Bay.

Her er det en flott mørkerød farge. En riktig bra duft av mørke bær som solbær og bjørnebær. Men også en sexy anelse krydder. Smaken lever glimrende opp til duften med sine mørke bær, sine elegante garvestoffer og virkelig fint balanserte syre og sødme. En god og lang ettersmak. Om jeg skal si noe negativt, så synes jeg prisen skulle vært litt lavere. Men, bra New Zealands viner er ikke billige.

3559106-1Siden vi snakker om Sauvignon Blanc fra Matua. Så er dette en du får smake den 9. april

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2014.

En fin gulgrønn farge. God duft av sitrus, frukt og noe for meg udefinerbart som dufter godt. God fruktig start, frukt, lyse bær som stikkelsbær og vinen har fin balanse mellom syre og sødme. En bra ettersmak. Kan brukes til fisk, men jeg synes den er bedre som kosevin.

Billetter får du kjøpe her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.