Godt Drikke har et flertall ganger skrevet om libanesisk vin. Og det er noen som er forundret over at man dyrker vin i Libanon. Men vin er ikke akkurat noen ny oppfinnelse i området.

Sist år ble det avdekket en 2600 år gammel fønikisk vinpresse ved en utgravning i Libanon ved et sted som heter Tell el-Burak, en landsby sør for Sidon. Vinpressa er spesielt bemerkelsesverdig av flere grunner, dels dens dimensjoner, dels beliggenhet og de sjeldne bevisene den gir om lokal produksjon av vin ment for eksport. Prosjektet er ledet av professor Hélène Sader, fra Institutt for historie og arkeologi ved American University of Beirut og er finansiert av AUB, University of Tübingen samt flere tyske stiftelser og det tyske arkeologiske instituttet i Berlin

Var vanskelig og finne bevis

Fønikerne var kjent for vinproduksjon, men det var vanskelig å finne fysiske bevis på det. «Fønikisk vin er kjent fra gamle tekster,» forklarte Hélène Sader. «Gamle egyptiske og grekske skrifter forteller om vin fra de velstående kystbyene i Fønikia. Nå har vi bevis på at vin ble produsert i Fønikia og eksportert,» forteller hun til Antiquity Journal.

Foto American University of Beirut

Oppdagelsen kaster lys over den blomstrende vinproduksjon i Libanon.

Sader forteller at det er det første som ble oppdaget fra jernalderen i det som nå er Libanon, var et rektangulært basseng som kunne holde rundt 1200 liter druemost. Det morsomme er at karet dateres til cirka det 7. århundre f.Kr og er utrolig er godt bevart av kalkbelegget som en gang hindret mosten i å lekke ut av karet. Druene måtte være lokale og kom inn fra vingårder i nærheten og bøndene tråkket druene til most.

Sjøfarere, handelsmenn og vinbønder.

Vin var viktig for økonomien og kulturen til de sjøfarende fønikerne, som hadde rykte for å være kunnskapsrike i både drikke og handel.

«Fønikerne brukte vin til religiøse og begravelsesritualer og tilbød den til gudene sine fordi de anså det for å være en verdifull og verdifull drink,» forklarte Sader og la til at de eksporterte den rundt Middelhavet.

«De krysset også Gibraltarstredet og nådde Atlanterhavskysten på den iberiske halvøya og Marokko.»

Dessverre er det fremdeles uklart hvilke gamle druesorter de vinifiserte og hvordan disse druene kan være knyttet til moderne varianter. «Frøene samlet på Tell el-Burak var forkullet og kunne ikke studeres for DNA,» forteller  Hélène Sader. «Og dessverre ble etterkommere av disse druevariantene, utslettet av phylloxera.»

Men Sader har en anelse om fargen på vinen. «Det ser ut til at den dominerende vinen som ble produsert i antikken var ufiltrert rødvin.» Så med andre ord, rødvin fra Libanon er ikke noe nytt.

Kilde: Antiquity Journal, American University of Beirut.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.