Godt Drikkes nye spalte, handler om utesteder i hele Norges land. Og siden jeg holder til i Tromsø, er det naturlig å begynne med Ølhallen.

Ølhallen i Tromsø. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no
Ølhallen i Tromsø.
Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no

Ølhallen er Tromsøs eldste utested. Etablert 29. februar 1928. Og mye øl har rent i kranene siden den gang. Til og begynne med, var Ølhallen et fristed for menn. Og da først og fremst for fiskere og fangere.  Først på sekstitallet fikk kvinner adgang. Kvinneforbudet var så strengt at  det ikke fantes et dametoalett engang. Og om kona ville ha tak i mannen, måtte hun stå på utsida og sende beskjed inn med forbipasserende.

«Du har ikke vært i Tromsø, dersom du ikke har besøkt Ølhallen»

Heldigvis er de tidene forbi. Men historiene finnes på Ølhallen ennå. Alt fra historiene om isbjørnkongen Henry Rudi. Han som drepte over 700 isbjørn i løpet av sin fangstkarriere. Og for en rekke andre fangstfolk, var Ølhallen første stopp etter overvintring på Svalbard eller måneder oppe i Ishavet.  Da fangsten avtok utover i seksti- og syttiårene, levde den videre i minnet inne på Ølhallen. Og det er sånt det blir det historier av, gjerne av det slaget som bare blir bedre med årene.

Syttitallet

På syttitallet kom dametoalett og et helt nytt klientell. Ølhallen forandret seg jo med Tromsø. Inntil syttitallet kom klientellet for det meste fra fisker- og fangstmiljø, og var utpreget arbeiderklassepreget. Borgerskapet ville ikke bli sett der.  I 1972 åpnet Universitetet i Tromsø, og studentene og professorene inntok Ølhallen. Mange hovedfagsoppgaver gikk opp i røyk og druknet i bayer.

Ølhallen i Tromsø. Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no
Ølhallen i Tromsø.
Foto: Marius Fiskum / www.mariusfiskum.no
Europas lengste tappetårn.

I dag så er Tromsøs eldste utested, stedet for urbaniserte tromsøværinger, turister og ølelskere fra alle verdenshjørner. Og med den siste revolusjonen på stedet, nemlig Europas lengste tappetårn og med cirka 70 ulike brygg på tapp, så er det kanskje ikke så rart at folk flokkes rundt kranene.  Mens det tidligere var den utstoppede isbjørnen som var høydepunktet for turistene, har fokuset nå forflyttet seg til tappetårnet.

Ølet kommer fra hele Norge og en rekke forskjellige mikrobryggerier. Men selvfølgelig kommer det en rekke øl fra Mack og Mack mikrobryggeri. Underlig skulle det vel være ellers. Tross alt er Ølhallen historiebærer for Mack. Sammen med den økte aktiviteten i mikrobryggeriet gjør dette at Ølhallen er attraktiv for stadig nye grupper og bidrar til at Mack kan videreutvikle sin historiske arv i Tromsø. Og med sine snart 88 år på baken, så er Ølhallen et nyskapende og et av de mest spennende stedene i Tromsø.

Har du et favorittsted i Norge? Et sted med bra øl, eller miljø. Kanskje et sted som har helt fantastisk mat og vin? Fortell om det og kanskje lages en sak på akkurat ditt favorittsted. vidar@godtdrikke.net 

2 KOMMENTARER

    • Hei Hallvard.
      Det har du helt rett i. Jeg skal prøve å lage en egen sak på galleriet en annen gang. For det er jo en fantastisk historie.
      Mvh
      Vidar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.