Forrige uke skrev Godt Drikke om drikke til juleribba. Denne gangen ser vi på pinnekjøtt.

Ribbe og pinnekjøtt har noe felles. Det er at det er fett og salt. Med  tilbehør som kålrabbistappe samt at noen bruker vossakorv handler det her om friskt drikke med litt sødme.

Hvitvin.

Her fungerer som regel en godt utviklet Chardonnay eller Chenin Blanc. Men det er ikke å nekte for at aller best fungerer musserende vin. Siden det er jul, så velger jeg meg en Champagne.

Philizot & Fils Brut numéro 3. Frankrike, Champagne. Pris kr 269,90 Poeng 89/100

Druene er Pinot Meunier 30%, Pinot Noir 35%, Chardonnay 35%. Gulgrønn farge. Vakre små bobler. Duften har sitrus, epler og fine hint av brødbakst. Smaken imponerer, med en frisk fin fylde. Lever flott opp til duften med sin sitrus og gule epler. Meget bra balansert. En lett sødme i ettersmaken. En vin som fungerer glimrende til pinnekjøtt og kosen etter maten. Dette er et røverkjøp. En ekte løp og kjøp vin.

Rødvin.

Her foreslår ekspertene både det ene og andre. Personlig velger jeg  en vin fra Châteauneuf-du-Pape.

Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape 2014. Frankrike, Rhône Sør, Châteauneuf-du-Pape. Pris kr. 349,90 Poeng 89/100

Druene er 65 % grenache, 20 % mourvèdre og 15 % syrah. En middels dyp rød farge. En god duft av bringebær, kirsebær og hint av krydder og urter. Frisk og fyldig smak, bra syre og sødme. Lever bra opp til duften med hint av fat. God ettersmak. En veldig elegant vin på tross av at 2014 var et riktig dårlig år for Rhône vinene. Meget bra kjøp.

Øl.

Øl er selvfølgelig det klassiske til julematen. Og det tradisjonelle juleølet fungerer riktig bra til pinnekjøtt. Man kan også prøve en Brown Ale som vil gå riktig bra sammen med maten. Men det ølet som fungerer best, er det du alltid har drukket til jul.

Akevitt

Jeg smakte for en stund siden Gilde Non Plus Ultra til pinnekjøtt. En akevitt som fungerte glimrende til maten.

Gilde Non Plus Ultra. Norge. Pris kr. 599,90 Poeng 90/100

Gyllen på fargen. Duft av karve, sitrus og litt fat i bakgrunnen. Smak av karve, sitrus og fat. Med andre ord, lever fint opp til duften. Lang ettersmak. Går bra sammen med de fleste former for julemat, men best til pinnekjøtt

Alkoholfritt.

Av alkoholfritt, så foretrekker jeg eplemost. Gjerne Egge Gård Liereple Premium Summerred 2016. Kan fås på et Vinmonopol nær deg.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.