I dag vil jeg spytte i kirken og hevde at norsk mat er billig… og dårlig.

I 2011 var maten i Sverige cirka 22 prosent billigere enn i Norge. I Danmark var det seks prosent billigere. Men, like forbanna var maten i Norge billigere å handle for den jevne forbruker. Allikevel bruker danskene og svenskene en større andel av sin inntekt på mat enn vi gjør i Norge. De må med andre ord, jobbe lenger for å kunne kjøpe den samme maten. Det kom frem i en undersøkelse som ”The Economist Intelligence Unit” gjorde i 2012 og der Norge havner på en tredjeplass. En kombinasjon av høye inntekter og at lave andeler av inntektene benyttes til innkjøp av mat plasserer Norge på toppen av listen. De fem fattige landene Madagaskar, Haiti, Burundi, Tsjad og Kongo havner på bunn av listen.

Vi kaster over 320.000 tonn med mat pr år og av disse 320.000 tonnene, står husholdningen for over 245.000 tonn. Med andre ord, vi kaster mat for mer enn 30 milliarder pr. år. Kan vi da si vi har dyr mat?

Norge blant de dårligste på matkvalitet

Men, snakker vi om kvaliteten på den maten vi får på bordet, ja da havner Norge langt ned på de fleste lister. Det er kanskje kvalitet fremfor pris vi skal  bekymre oss for.

Det som er så tragisk og positivt, er at det ikke er bøndenes skyld. Når maten forlater gårdene, så er kvaliteten på topp. Så det er i grunn heller ikke et argument for å senke toller osv. Selv om jeg personlig skulle likt å se mer kvalitetsprodukter fra Frankrike, Italia eller hvor den nå kommer fra. Men, det som er litt underlig, er at importerte vare uten toll, er dyrere i Norge enn i andre land.

Problemet med vår matkvalitet ligger altså hos produsentene og kjedene. Etter at Ica er solgt til Coop, har vi tre kjeder igjen i Norge. Og disse tre kjedene har 90 prosent av markedet. Med andre ord, de har produsentene i et jerngrep. Og ettersom kjedene kommer med flere og flere produkter på eget merke, jo sterkere grep har de på produsentene. Og da er det bare de største matvareprodusentene som overlever. Orkla, Tine, Gilde osv. De som har råd til å kjøpe hylleplass og frysedisker. Noe de har råd til ved å senke kvaliteten på maten.

Produsenter og kjedene har makt.

Det er ikke særlig kvalitetshøyende når man sprøyter saltvann inn i kjøttprodukter som bacon, skinker og andre påleggsprodukter. Det finnes ikke en enste grunn for å tilsette fosfater eller saltvann. Den eneste grunnen er å binde vannet i produktet, øke vekten og få bedre betalt for ingen ting. Så, neste gang du må ha fett i panna når du steker bacon, så føl deg snytt. Da har en av slakterfabrikkene tjent fett på deg..

Tine Meierier reklamerer for regional mat. Og det må de da gjerne gjøre. Om det var sant det de sier. Jeg synes for eksempel ikke at det er så veldig regionalt eller kortreist når all nøkkelost i Norge produseres på Storesteinnes sammen med mesteparten av den brunosten vi putter i oss. Eller all kesam som produseres i Norge, kommer fra Tana.

Jeg er ikke særlig lykkelig over at mitt lokale meieri er i Harstad, sånn cirka 300 km fra der jeg bor. Eller ennå verre om du bor i Hammerfest, så fraktes melka fra meieriet, cirka 700 km. Og da har jeg ikke tatt med avstanden fra bøndene til meieriet.

Det øker ikke kvaliteten på fiskeproduktene når den sendes til Kina for å ferdigbehandles og tas hjem igjen som ekte norsk mat.

Forbrukermakt?

Vi snakker om forbrukermakt. Men, den er ikke lett å bruke når tre kjeder med 90% av markedet handler hos de samme produsentene og med de samme produktene. Kanskje om vi begynner massivt å handle hos lokale produsenter utenom kjedene at det vil gi visse endringer? Men, det er ikke så lett det heller… Om man bor midt i Oslo sentrum. Uansett, krev kvalitet!

2 KOMMENTARER

  1. Norge er et gastronomisk U-land takket være billigmatkjedene. Jeg blir deprimert hver gang jeg frekventerer en Rema, Prix eller lignende butikker. Slik blir det når fokus er på pris og ikke kvalitet. Heldigvis har vi Bondens Marked, to utmerkede fiskebutikker, og snart får vi Mat-hall i Trondheim. Så det er fortsatt håp!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.