Dagbladets sprikende sommerøltest.

Det er noe morsomt over sommerøl testen til Dagbladet, Din Side og Ølakademiet. Det morsomme er hvordan den såkalte fagjuryen og folkejuryens bedømming spriker. Samtidig spekulerer jeg på hvordan de har kastet terningen i løpet av smakningen.

Nå skal det sies at jeg ikke har smakt så mange av de forskjellige sommerølene, så jeg kan ikke uttale meg om smak eller kvalitet. At Sunbytunet får en sekser, gleder mitt gamle Lillestrøm hjerte. Og det er vel det eneste stedet hvor de to juryene er rimelig overens. Men litt rart er det jo at dette mørke ølet havner innunder gruppen som beskrives som lyst og fruktig.

Sprikende smak.

Om vi ser for eksempel på Ringnes Sommerøl som får en femmer på terningen, så er fagjuryen full av lovord. Konklusjonen til fagjuryen er ” Her har de truffet godt. Dette er et typisk drikkeøl som passer til de varmeste dagene. Terningkast 5.

Folket sier: ”Ølet har en strågul farge som minner mer om en Chardonnay. Den dufter av tropiske frukter men smaken fulgte ikke helt opp. Grei, men ikke mer. ”

Det samme skjer med Borg Sommerøl. Fagfolka sier ”Et godt sommerøl” Mens folket konkluderer: ”Hadde jeg kysset på noen nå, tror jeg de hadde smakt at jeg hadde drukket øl. Men bare såvidt.”

Svidd gummi.

Det beste fagjuryen kommer med, er når de smaker de to ølene fra Mack.

Først er det Mack Sommerøl som fagjuryen mener smaker svidd gummi og har for lite bitterhet. Mens folket synes den er i overkant bitter, men flere av dem kunne tenke seg å drikke den på balkongen en solskinnsdag.

Akkurat det med svidd gummi er litt morsomt. For den går også igjen på Mack Isbjørn. Da jeg lærte noe om øl, så betød det at når øl smakte svidd gummi, så var ølen ødelagt av døde gjærceller som gjennomgår en kjemisk prosess under høyt trykk. Og da er det jo litt underlig man gir ølen henholdsvis tre og fire på terningen. For øvrig så var jo folket temmelig begeistret for Mack sin Isbjørn.

Og sånn kunne man jo gå igjennom øl for øl. Men det jeg lurer på, er det kun fagjuryens bedømming som gjelder? Og hvorfor bruker man da en folkejury som egentlig ikke får sette karakter?

Øl-smakning er en subjektiv øvelse, men at den kan sprike så veldig mellom to juryer, er jo litt spesielt. Så det jeg kommer til å tenke på, er en låt av svensken Thomas Di Leva. «Vem ska jag tro på, tro på, tro på”

1 kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.