Selv om Libanon er et av de første stedene i verden man dyrket vin, minst 2000 år før Alexander den Store herjet landet, er det i dag ikke mange vinslott og gårder igjen.

Selv om det blir flere og flere. I 1998 var det fem, i dag så er det godt over tretti. Og de fleste ligger sør i Bekaadalen.

Det mest spennende vinslottet er Chateau Musar , som ble grunnlagt i 1930 av Gaston Hochar. Gjennom den visjonære vinmakeren Serge og hans jordnære økonombror Ronald har familien Hochar dyrket druer i den krigsherjede Bekaadalen i Libanon i mer enn et halvt århundre.

I dag eies og drives vinhuset av  Ronald som igjen har fått med seg sin sønn Ralph og Serge sine sønner Gaston og Marc. Serge var vinhusets vinmaker og åndelige leder i mer enn 50 år før han brått gikk bort ved nyttår 2015. Det var han som etablerte den særegne og betagende vinstilen huset er så kjent for. Den yngre vinmakeren Tareq Sakr har gjennom de siste 25 årene bidratt til å forfine den ytterligere. Sentralt i den unike stilen fra Chateau Musar er de lokale druenes egenskaper og deres tilpasning til Bekaadalens mesoklima. Dels skapes vinenes særpreg i vinmarkene på 1000 moh, mens de i Ghazir formes og får personlighet.

Vineriet ligger i Ghazir, omtrent to timers kjøring på humpete veier fra vinmarkene i Bekaadalen. Under vineriet ligger et eventyr av en vinkjeller. Her er viner fra hver eneste årgang som er laget tilgjengelig.

Kombinasjonen mellom den vinmakingsfilosofi Serge sto for og at vinene som bærer navnet «Chateau Musar» lagres i minst syv år før de slippes på markedet, har vært med på å gi vinhuset kultstatus. Serge hevdet selv at vinene hans ble yngre jo lenger de lagres. Om det faktisk stemmer kan være opp til den enkelte å avgjøre, men at vinene både har godt av og tåler lang lagring er det ingen tvil om

Ch. Musar 2011. Libanon, Bekaadalen. Pris kr. 369,90 Poeng 93/100

Ny årgang. Druene er Carignan 33%, Cabernet Sauvignon 33%, Cinsault 33%, fin rød farge med et brunt skjær. Meget bra duft av røde bær, plommer med et elegant hint av fat. Veldig bra frisk, fylde på smak. Samme eleganse som man opplever i duften, finner man igjen i smaken. Riktig godt balansert syre og sødme. God tannin. En ettersmak som varer og varer. En vin som passer glimrende til lam. Ekte løp og kjøp vin.

Kilde: Autentico.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.