Av Annette Storm

Avignonesi gikk fra å være en av Toscanas erketypiske topprodusenter av den gamle skolen til å bli et friskt pust og biokonvertitt av den nye tiden.

De halvert produksjon, dobbelt så stort vinmarksareal, vinmarker fulle av blomster og urter, struttende, friske vinplanter og klokkeklare viner med finmasket karakter, er noen av de første resultatene etter taktskiftet

Hjelp fra kultprodusent

Da den belgiske juristen Virginie Saverys i 2009 kjøpte Avignonesi var det ikke uten en viss ærefrykt. Men, selv om vinhuset var

Virginie Saverys
Virginie Saverys

velrennomert og veldrevet trengtes fornyelse. Noe av det første hun gjorde var å starte konvertering av vinmarkene til økologisk drift. Allerede i April 2011 ble det søkt om sertifisering, men hun ønsket ikke å stoppe der. Hun tror selv på Rudolf Steiners prinsipper og har sympatier for homøopatisk medisin. De gikk derfor direkte over til en strengere, naturlig praksis nærmere bestemt biodynamisk jordbruk. For å legge om fikk hun med seg de beste. Agronomen som hjalp den lille kultprodusenten Podere le Boncie (helt sør i Toscana) var sentral i arbeidet og i rådgivningen under veis.

Bio bare for små?

Siden 2009 har Avignonesi gradvis fått tak i mer vinmark og står i dag med 200 hektar, eller nær dobbelt så mye som ved overtagelsen. De er dermed ikke bare blant de største og mest velansette produsenten i Toscana men er uten sidestykke den største til å gjøre en så omfattende omlegging av vinmarkene til bærekraftig og naturlig drift. Vinmarkene er frodige og sunne, de lager sin egen kompost av plante-­‐ og matrester, og mellom vinrankene vokser urter og blomster, som bidrar til økt biodiversitet både over og under jorden. Med dette gjør de samtidig myten om at økologisk eller biodynamiske produsenter bare er små familiegårder og avsidesliggende vinbønder med mikroskopisk produksjon, til skamme.

Beviset er i flasken

Fra vinmarken Le Cappezzine utenfor vineriet
Fra vinmarken Le Cappezzine utenfor vineriet

Motivasjonen bak de store endringene er å ta vare på miljøet men også å lage bedre vin. Selv om vinmarksarealet er økt, er produksjonen nær halvert: Avlingene er redusert og selekteringen av de modne druene er strengere. Dette gjør at bare sunne druer med modne tanniner, frisk syrlighet og fersk frukt ender i den ferdige vinen. Noe som igjen gir renere viner, større konsentrasjon og bedre lagringspotensiale. Virginie jobber tett med vinmakerne for å finne en egen Avignonesistil som samtidig lar drue, vinmark og årgang skinne tydelig igjennom. Den første smaken av den nye vinen er nå tilgjengelig gjennom Vino Nobile 2010. Det er store forventninger til den nye årgangen siden det også gir en første pekepinn på hva vi kan vente oss fra vinhuset fremover.

#735101 Avignonesi Vino Nobile 2010 kr 209,90 (FØR 229,90) basis listingVino Nobile 2010[5]

Laget av 100% Sangiovese. Vinen er spontangjæret batchvis i en miks av store, gamle fat av slavonsk eik og nye, små fat av fransk eik. 18 måneders videre modning på de samme fat før blending, tapping og videre modning på flaske i 6 måneder. Resultatet er en vin med fersk fruktighet med preg av mørke plommer, kirsebær og moreller med innslag av jordlige toner, krydder og lær. God konsentrasjon og faste, modne tanniner gjør den velegnet til høstens retter av rødt kjøtt fra okse, lam og elg, til smaksrike gryteretter og til ferske, faste oster av ku-­ eller sauemelk. Vinen er drikkeklar men kan ligge videre i 3‐5 år for en mer moden stil. Med litt alder passer den fint med vilt og sopp.

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.