For noen år siden skrev Godt Drikke om vinområdet Auvergne. Om en rekke spennende viner som kom derfra. Men i dag er det bare to vin igjen på vinmonopolet.

Klemt mellom Loire og Rhône, ligger Auvergne. Kanskje et av Frankrikes viktigste historiske vinområder. Det har vært dyrket vin i området allerede før romerne kom, men fart på sakene ble det i slutten av 1800 tallet da munkene fra Burgund så et enormt potensiale i det vulkanske jordsmonnet. De beplantet Auvergne med over 46.000 hektar pinot noir og chardonnay. Da vinlusa spredte seg over Europa i 1863, sank Frankrikes vinproduksjon fra 85 millioner hektoliter til 23 million hektoliter over en 14-års periode, og etterspørselen i markedet var stor.

Vinhimmelen.

Og det var da  Auvergne steg opp på vinhimmelen – upåvirket av vinlusas herjinger. Teorien var at den vulkanske asken i jordsmonnet gjorde Auvergne upåvirket, og ble dermed Frankrikes viktigste vinregion spesielt med tanke på forbruket innenfor Frankrikes grenser. Det ble også plantet mye Gamay i området, først og fremst for druens høye avkastning og for høy produksjon. Med tilgang til den lokale elven Allier ble Paris vel forsynt med områdets lettdrikkelige viner, og alt virket rosenrødt i området. Etter hvert som vinlusen utviklet seg og ble mer robust, ble til slutt Auvergne angrepet i 1904 og det ble ikke produsert vin dette året. I de øvrige franske vinområdene hadde man tatt grep og vinproduksjonen var i full gang igjen.

Tilbake i Auvergne satt man lamslått, og mange bønder ga opp og begynte heller å jobbe på fabrikken for det nyetablerte firmaet Michelin, som tok mye land i området og vokste seg stor internasjonalt.

Cave Saint Verny

Etter andre verdenskrig ble det gjort forsøk på å gjenopplive Auvergne som vinområde, men det var ikke før i 1991 da det ble investert tid og penger fra en gruppe investorer at Auvergne gjenoppstod. Men det er fortsatt ikke mange som har hørt om Auvergne.

Cave Saint Verny står for 200 hektar av områdets totalt 700 hektar beplantet vinmark.  Filosofien bak vinene er spennende. Druene høstes, noe presses og noe gjæres som hele drueklaser, det brukes ingen unødvendige tilsetningsstoffer, og vinen oppbevares på sement og ståltanker for å bevare mest mulig friskhet. Vinen tappes ufiltrert.

St. Verny Les Volcans Chardonnay 2017. Frankrike, Auvergne. Pris kr. 179,90 Poeng 85/100

Lys gulgrønn farge. Duft av epler, sitrus og små hint av urter. Smaken er frisk, fruktig med en fin fylde. Lever opp til duften med en bra balansert syre og sødme. Har en helt ok, litt tørr ettersmak. Vinen passer fint til fisk og skalldyr. Et bra kjøp.

St. Verny Les Volcans Gamay Pinot Noir 2016. Frankrike, Auvergne. Pris kr. 179,90 Poeng 88/100

Druene er Pinot Noir 40%, Gamay 60%. En middels lyserød farge. Duft av røde bær og hint av blomst. Smaken er fruktig med en fin fylde. Lever fint opp til duften og med en anelse bringebær. Bra balansert. En meget god og lang ettersmak. En vin som passer fint til torsk. Bør serveres ved cirka 16C. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.