Apfelküchle og hvete-øl

Jeg vet ikke helt hva jeg skal oversette Apfelküchle med. Det eneste jeg kan si sikkert, er at det smaker fantastisk godt. Og er veldig lett å lage.

Når man er en øl og desserthund som meg, skal kombinasjonen øl og dessert gå opp i en høyre enhet. Og det gjør denne tyske desserten.

Det som må handles inn, er følgende:

  • 3 epler
  • 50g sukker
  • 2,5 dl hveteøl. Her passer for eksempel Ægir sitt Witbier glimrende. Mer om hveteøl helt på slutten av siden.
  • Hvetemel
  • 2 egg
  • Olje
  • Vaniljeis.

Begynn å blande egg, sukker og hveteøl med hverandre. Så rører du ned hvetemel til blandingen har en konsistens som pannekakerøre.  Når det er klart, har du oljen i ei gryte eller panne sånn at du kan fritere.

Rens og vask eplene og skjær dem ut som ringer. Nå er sikkert oljen så varm at du kan frittere i den. Vend epleskivene i røra og fritter dem til de er gyllene i fargen. Dryss sukker og kanel på dem og server dem sammen med vaniljeis. Drikk gjerne hveteøl til. Smaker himmelsk.

 

220px-WeizenbierHveteøl er øl som er brygget med en viss andel hvetemalt ved siden av byggmalt. I Tyskland kreves et hveteinnhold på minimum 50%. Brygging av øl på hvete går tilbake til oldtida; kanskje tilbake til tider da korn ikke ble dyrka i renkultur, men flere sorter i blanding.

I dag er Tyskland ledende i produksjonen av hveteøl, men også Belgia har tradisjon for hveteøl. I nyere tid har hveteøl blitt populært i USA, særlig på Vestkysten. Også norske bryggerier har i seinere år begynt å framstille hveteøl. Som for eksempel Ægir.

De aller fleste hveteøl er overgjæra og ikke filtrert. De har derfor bunnfall, og tappa i glass får de en blakk, lys farge. Hveten gir en generelt lysere farge enn bygg.

I Tyskland og flere andre land benevnes hveteøl med adjektivet «hvit» (weissbier, witbier). Opprinnelsen til karakteristikken er usikker, men den kan stamme fra den tida da undergjæra øltyper begynte å ta over markedet på 1800-tallet, og «hvitt øl» dermed ble en betegnelse på alt overgjæra øl – overgjæring gir et hvitere skum enn undergjæring. En annen forklaring er at weiss er en sørtysk dialektform av Weizen (hvete).

Kilde for hveteøl er bierwelten og wikipedia.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.