Sommer, sol og asparges.

Asparges er ikke bare godt, det skal visstnok være et afrodisiakum også.

Om det er riktig, skal jeg ikke uttale meg om. Men navnet asparges kommer fra den greske gudinnen Afrodite kjærlighetens og fruktbarhetens gudinne. For meg er Asparges kun et sanselig nytelsesmiddel som kan brukes som egne retter eller som tilbehør. I Tyskland spises det asparges med liv og lyst i perioden 1.april til den 24.juni. Men for min del kan det spises året rundt.

I Norge spiser vi for det meste den grønne asparges. Og om du skal skape et kjapt og riktig velsmakende måltid, så er grønn asparges virkelig tingen. Skjær 2–3 cm av den hvite delen med kniv, og kok asparges i lettsaltet vann i i 2–4 minutter, avhengig av tykkelsen. Avkjøl umiddelbart i iskaldt vann, gjerne med isbiter, det stopper kokeprosessen. Den mister både farge og smak og den fine sprø konsistensen om den koker for lenge. Så er det bare å servere med grovt salt og smeltet smør sammen med virkelig godt brød og et glass tørr riesling vin. Vil du være litt mer avansert, så kan du bruke den i omelett.

Foto Bama
Foto Bama

Aspargesomelett

  • 6          stk       egg
  • ½         stk       gul løk
  • 1          fedd     hvitløk
  • 200      g          aspargestopper
  • 125      g          mozzarella, fersk
  • 2          ss         basilikum, grovhakket
  • salt og pepper etter smak
  • 1          ss         vanlig olivenolje, eller smør

Fremgangsmåten er rimelig enkel.

Visp eggene sammen med litt salt og pepper. Finhakk løk og hvitløk. Varm en mellomstor stekepanne. Fres løk og hvitløk i litt olje eller smør over middels høy varme. La det frese under omrøring til løken blir myk og blank, ca. 2–3 minutter. Tilsett aspargestoppene og la det frese videre i ca. 2 minutter. Hell i eggene. Bruk en stekespade, helst en av tre så du ikke ødelegger panna og skrap eggemassen fra kantene og inn mot midten samtidig som du vender litt på pannen slik at den ustekte eggemassen hele tiden renner ut mot kanten av stekepannen igjen.

Fordel mozzarellaen på toppen og sett pannen under grill i ovn til overflaten virker fast. Alternativt kan du legge et lokk over pannen slik at osten smelter og overflaten blir fast.

Dryss over basilikum før servering.

Pass på at mozzarellaen, hvis du bruker den som ligger i lake, får renne godt av seg på kjøkkenpapir før bruk. Hvis ikke kan du risikere at den gir fra seg mye væske under varmebehandling. Mozzarella kan eventuelt erstattes med chevre eller fetaost.

Grille.

Det er faktisk veldig enkelt å grille asparges. Grønne asparges som pensles med litt olje og grilles raskt over høy varme er sommerens beste og enkleste tilbehør. For å unngå problemer med asparges som faller ned mellom grillristen, er trikset å feste flere asparges sammen med et par grillpinner slik at selve snuprosessen går som en lek. Drypp over noen gode dråper olivenolje, dryss over litt flaksalt – og det var det.

Om du vil være mer avansert med grillingen, så gjør du sånn:

Grillet grønn asparges med olivenolje og sitron

  • 900      g          grønn asparges, (2 bunter)
  • små grillpinner
  • 2          ss         vanlig olivenolje
  • flaksalt etter smak
  • 1          stk       sitron

Legg grillpinnene i vann. Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen. Tykke asparges kan skrelles fra midten og ned hvis ønskelig. Legg fire og fire aspargeser ved siden av hverandre og stikk en eller to grillpinner gjennom slik at de holder seg samlet.

Pensle aspargesen med litt olivenolje og grill dem knapt møre over høy varme på grillen.

Drypp over litt ekstra olje ved servering og dryss over flaksalt. Serveres med sitronbåter til å presse over.

Vil du være ennå mer avansert, så dryss hakket kjørvel eller andre urter over til slutt for ekstra smak.

Hvit asparges.

Foto: Bama
Foto: Bama

Jeg er blant de som foretrekker hvit asparges. Greit nok at det tar litt lenger tid, men jeg har altså resten av mitt liv foran meg og det er garantert plass til å bruke en tjue minutter på å få en så sanselige opplevelse som hvit asparges, er.

Skrell aspargesen fra der «blomsten» slutter og skjær vekk de nederste 2–3 cm. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker. Kokes i lettsaltet vann tilsatt sukker og sitron i alt fra 5–12 minutter avhengig av tykkelsen. Bruk en spiss kniv til å sjekke om den er mør. I motsetning til grønn asparges, skal den hvite bli helt mør og ikke avkjøles i vann, da blir den vassen.

Noe av det beste jeg vet, er Glaserte hvite asparges med sitron-hollandaise og spekeskinke.

Jeg er ikke noen reser på å lage så jeg bruker helt uten å rødme, pose hollandaise. Selv om den riktige hjemmelagde er milevis mye bedre.

Men over til aspargesen.

Glaserte hvite asparges med sitron-hollandaise og spekeskinke

  • 450      g          hvit asparges, (1 bunt)
  • 2,5       dl         vann
  • 50        g          smør
  • 2          tsk       sukker
  • 1          tsk       salt
  • 1          ss         sitronjuice
  • 8          skive/skiver     spekeskinke
  • 1          ss         kjørvel
  • sort pepper etter smak.

Skjær vekk de nederste 2–3 cm og skrell aspargesen fra der hvor «blomsten» slutter og ned. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker.

Bruk en romslig kasserolle eller panne og kok opp vann, smør, sukker, salt og sitronsaft. Legg i aspargesen. La det koke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og aspargesen er ferdig kokt. Rist litt på kasserollen underveis slik at aspargesen ikke fester seg i bunnen. Spesielt mot slutten er det viktig å være litt påpasselig slik at aspargesen blir jevnt kokt og nærmest glasert i det innkokte smørvannet. La gjerne det som er igjen av kokekraften få være med ved servering, her er det nemlig masse smak.

Wittmann-Riesling-trocken-2014.VC-RI-0211-14aFordel den glaserte aspargesen på tallerkener. Topp med et par skjeer sitron-hollandaise og tynne skiver god spekeskinke. Dryss over kjørvel og litt kvernet sort pepper.

Bare sånn helt tilslutt. Kok aldri asparges i aluminiumskjele, det kan gi en metallisk smak.

Hva drikker man til asparges?

Rødvin passer veldig dårlig sammen med asparges. Tanninene i vinen går utrolig dårlig sammen med den lille bitterheten i aspargesen. Om man vil drikke øl til, velg en hveteøl eller saison. Vin som fungerer som hånd i hanske er riesling eller silvaner.

Kilde: Alle oppskrifter kommer fra BAMA.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.