Finnes det noe mer irriterende enn en frukt og grønnsaksavdeling som er fullstendig luktfri? Hvor det meste er pakket i plast og staplet i høyden med fine bilder av hva plasten skal inneholde?

Det er flere grunner til hvorfor grønnsaker og frukt pakkes i plast. I følge Bama, Norges største grønnsaksgrossist, så er grunnen til plastemballasje følgende:

  • Beskytte produktet og bevare kvalitet helt frem til det skal spises.
  • Muliggjøre lovpålagt og markedsrelatert produktinformasjon.
  • Forenkle og effektivisere pakking og transport.
  • Bruk av emballasje er i mange sammenhenger også nødvendig med hensyn til hygiene.

Matsvinn.

Og det er riktig nok at emballasje oftest fører til mindre matsvinn, samtidig som det gjerne blir brukt for å hindre skader under transport, til pynt, og som en unnskyldning for å øke prisen. Ofte vil det være snakk om en kombinasjon av disse.

En av grunnene til at det fører til mindre matsvinn, er at du ikke kan se om produktet er skadet eller rent ut av om det er råttent. Og ikke kaster de største butikkene hele kasser med f.eks druer om de finner et par råtene druer heller, da det oppfattes som for dyrt å sortere dem. Forskjellen er at de blir kastet i søpla i det private hjem.

Det er riktig at grønnsaker og frukt med tynt skall, som nypoteter, gulrot, agurk og kålrot tørkes ut når de ligger for lenge i romtemperatur. Løsningen kunne jo være at supermarkedene tok inn mindre mengder av produktene så de ble utsolgt i løpet av dagen. Men det er jo en kjøpmanns skrekk og fortelle en kunde som kommer klokken 23 at han er tom for ferskt brød eller paprika.

En annen sak som jeg ikke forstår er at frukt og grønt som tåler romtemperatur bedre, som epler, plommer, avocado, tomater og appelsin, også pakkes i plast. I følge Bama så er det for merkingens skyld. Og akkurat den kan jeg forstå. Det er ikke lett å se forskjell på ulike tomater og epler. Men man kan jo gjøre som OBS gjorde i ”gamledager”. La kunden veie opp og klistre en merkelapp på produktet. Stoler man ikke på at kunden veier opp riktig, så finnes det i de fleste kassasystemer en vekt som kan kontrollveie produktet.

Myndighetene krever…

Nå skal ikke all skyld legges på grossister og kjøpmenn. Myndighetene krever en veldig spesifikk merking av produktene. Blant annet koder som skal kunne spores tilbake til produsenten, eller bonden som det heter på godt norsk. Personlig er jeg ikke så veldig opptatt av navnet på bonden. Jeg ringer ikke til ham eller henne og roser eller klager på tomaten eller eplet uansett.  Løsningen kan jo være å ha en strekkode på kassene og ha opplysningen hos grossisten. Så kan jo statens kontrollører stikke innom der og sjekke navn på bonden.

Det er heller ikke noe problem og merke varene i butikken. Allerede i dag henger enten pappskilt og i de mer elegante butikkene, små tavler hvor de fleste opplysninger er skrevet opp. Ok, det krever litt mer arbeide, men etter min ringe mening, så er det verd det.

Asta Opsand fra Gansdalen drev torghandel på Lillestrøm torg 1982 [Høyre]FOTO:Morgan Andersen/ Romerikes Blad.

Hygiene.

Det er blitt nevnt hygiene som argument for at man skal pakke i plast. At det er så mange som tar i varene. Da lurer jeg på hvor mange det er som har tatt i varene før de havner i plasten. Nå er det en gang sånn at poteter eller tomater ikke vokser automatisk inn i plastemballasje. Så uansett, frukt og grønt skal vaskes før det havner i munnen. Så mitt argument er, la oss få ut plasten, få ned prisene og ikke minst, la oss få tilbake duftene i grønt avdelingene. Med andre ord, slipp grønnsakene fri… det er snart vår

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.