Nordmenns akevittinteresse har nærmest eksplodert de siste årene, og da Hellstrøm lanserte sitt bidrag i 2012 var suksessen et umiddelbart faktum.

Pressemelding. Kristin Alsvik.

– Nordmenn blir stadig mer interessert i tradisjonsmat og lokalproduserte råvarer, og da hører akevitt naturlig med, sier Eyvind Hellstrøm.

Da akevitten hans kom på markedet for snart fem år siden solgte den seg inn i basisutvalget i løpet av bare noen få måneder, og etterspørselen har ikke blitt mindre med årene. I dag er Hellstrøm Aquavit tilgjengelig i nesten 250 ulike Vinmonopol-utsalg over hele landet.

Freshere og strammere

Flasken har alltid hatt et moderne og innovativt uttrykk, men nå har den fått et nytt og oppgradert design som tydeliggjør enda bedre hvor, hvordan og hvorfor den er laget. Akevitten har også fått en generelt freshere og strammere look med høyere kvalitet og mer eksklusive detaljer.

Akevitten stikker seg tydelig ut i polhyllene, og oppfattes som maskulin og solid, samtidig som den er velutformet og vakker. Flasken har for øvrig falt i særdeles god smak hos det norske designmiljøet, og har tidligere vunnet en gullmedalje i designkonkurransen Visuelt. Her ble den omtalt som et ”ærlig og usminket stykke arbeid med gjennomarbeidede detaljer og referanser til kokkekunst”.

– Akevitten min bygger bro mellom det tradisjonelle og det nyskapende, og det skjønner man til og med før man har smakt den. Det er råvarene, innholdet og smaken som teller, og det nye designet viser enda tydeligere at det er kvaliteten på produktet som står i sentrum, sier Eyvind Hellstrøm.

 – Akevitt ligger i den norske folkesjelen

Årsaken til at Hellstrøm opprinnelig hadde lyst til å lage en egen akevitt var for å sette større fokus på norske råvarer og våre mat- og drikketradisjoner.

– Det har blitt laget akevitt i Norge i hundrevis av år, så denne potetspriten ligger nærmest i den norske folkesjelen. Det var derfor viktig for meg å lage et ekte tradisjonelt produkt med godt håndverk og norske råvarer, forklarer Hellstrøm.

I likhet med ham selv har akevitten en sterk personlighet, samtidig som den er like elegant og forseggjort som rettene han tryller frem på kjøkkenet.

– Akevitt kan være et fantastisk følge til både norsk tradisjonsmat og utenlandske delikatesser. Jeg ønsket å lage en frisk og allsidig utgave, med mer sitrus og mindre karve enn mange andre norske akevitter.

Hellstrøms variant er med andre ord en akevitt som ikke bare passer til julemat – dens kryddertoner og fine fatpreg harmonerer perfekt med blant annet grillet sjøkreps, delikate fiskestykker med sorte striper og annen smaksrik og krydret mat.

I tillegg er Hellstrøm Aquavit herlig til høstretter som fårikål og smalahove, og dens sitrus- og karvearomaer gir den et friskt uttrykk som gjør den perfekt som ingrediens i cocktails og sommerdrinker.

Hellstrøm Aquavit

Akevitten har en gyllen farge, og en ren, mild og delikat duft av karve, søt lakris, fennikel, tørket sitrusskall, oloroso, tre og sjø med florale og urtepregede toner, samt innslag av nellik, vanilje og lær.

Hellstrøm Aquavit er en frisk, fruktig og aromatisk akevitt med en myk, kremete og rund munnfølelse, harmonisk og integrert alkohol og en rik, kompleks og fyldig smak av moden sitrusfrukt, anis, havsalt og tørr sherry som munner ut i en lang, elegant og konsentrert ettersmak med toner av karve og sitrus.

Hellstrøm-akevitten er perfekt til sommermat som grillet sjøkreps, stekt makrell med remulade og barbecuemarinerte spareribs, eller til koldtbord med retter som røkelaks med dill, syltede grønnsaker, rødbetsalat, rugbrød og alle typer marinert sild.

Den er også nydelig til norsk tradisjonsmat som fenalår, fårikål, rakfisk og smalahove – samt til oster som munster og comté. Og sist men ikke minst er den selvsagt også en klassiker til julemat som lutefisk, svineribbe og pinnekjøtt.

Akevitten kan drikkes romtempererert, men server den helst kjøleskapskald i små tulipanformede glass. Temperaturen stiger raskt i glasset, og den får dermed automatisk en fin kjellertemperatur som gjør den avkjølende til maten, samtidig som den ikke er for kald.

Hellstrøms oppskrifter.

Grillet piggvar med sabayonnesaus

(4 personer)

  • 4 piggvarkoteletter à 250-300 g olivenolje
  • salt og pepper
  • 1 bunt asparges
  • 200 g sukkererter karse
  • litt pepperrot
  • Sabayonnesaus:
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss kaldt vann
  • 4 ss revet pepperrot saften av 1⁄4 sitron 100 g kaldt smør kajennepepper
  • salt

Pensle fiskestykkene med olivenolje og grill dem i 4-5 minutter på hver side. Krydre dem med salt og pepper. Legg dem så under lokk i en sone med indirekte varme i rundt 5 minutter til. Fiskestykkene er ferdige når kjøttet løsner lett fra beinet. Fjern skinnet ved hjelp av en gaffel før servering.

Pisk eggeplommer og vann sammen i en kald kjele i 2 minutter til dobbel størrelse. Sett kjelen på middels varme, og pisk til blandingen blir kremaktig. Det er viktig at den ikke koker. Tilsett pepperrot og sitronsaft. Rør inn kaldt smør helt til slutt og smak til med salt og kajennepepper.

Skrell aspargesene og del dem i to. Kok opp vann med litt salt. Kok sukkerertene og aspargesene i et par minutter, og ha dem så i kaldt vann. Skjær sukkerertene i passende biter. Legg opp asparges og sukkererter på en tallerken, løsne fiskekjøttet fra beinet og legg fisken pent opp på tallerkenen. Fordel sabayonnesaus over fisken og dryss over litt karse. Riv litt pepperrot over grønnsakene helt til slutt.

Stekt ørret med rabarbra

(4 personer)

  • 4 små eller 2 store ørretfileter uten skinn og bein 1 purre
  • 1 ss smør
  • 2 dl kremfløte
  • 1 liten bunt finhakket gressløk olivenolje
  • salt og pepper
  • Rabarbrakompott: 2 stilker rabarbra 1 ss honning
  • 1 dl bringebær salt
  • olivenolje

Skjær purren i biter. Kok den i vann og smør til den er mør. Tilsett kremfløte og kok inn. Tilsett gressløk og smak til med salt og pepper rett før servering.

Skrell rabarbraen, skjær den i biter og fres den i olivenolje i en varm panne. Tilsett honning, hele bringebær og litt salt.

Stek ørretfileten i olivenolje i et par minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Legg opp purre med krem på en varm tallerken. Legg opp fisken med en skje rabarbrakompott på toppen.

Hellstrøms fårikål

(10 personer)

  •  3 kg renskåret kjøtt fra lammelår (bog eller nakke) uten bein 3 kg kål
  • 80 gram sort pepper
  • 2 ss einebær
  • 100 gram hvetemel
  • 1 ss sellerisalt
  • 2 bunter persille
  • 200 g lettsaltet smør
  • 2 kg små mandelpoteter

Del kjøttet i passende stykker (ca. 4 x 4 cm) med en skarp kniv. Ha det i en stor kjele og dekk med kaldt vann. La dette få et oppkok, ha kjøttet i et dørslag og la vannet renne av. Skyll godt med rennende varmt vann, ha kjøttet over i en bolle og tilsett hvetemelet, som blandes godt inn.

Del kålen i fire, fjern de grove stammene og del den i passende grove stykker. Grovknus sort pepper og einebær, og ha det i en krydderpose eller i et lite klede som knyttes opp til en pose og bindes med en ca. 50 cm lang kjøkkenhyssing.

Ha 1 liter kaldt vann i den store kjelen (støpejern eller annen tykk bunn). Legg i krydderposen, og lar det syde under lokk i ca. 15 minutter. Legg deretter kjøttet i bunnen, dekk opp med kål og dryss med fint salt og sellerisalt mellom lagene. Volummessig skal det være 1 del kjøtt og 4 deler kål. Ha lokk på kjelen (støpejern gir god og stabil varme) og kok forsiktig i ca. 1-1,5 time på svak varme. Kålen inneholder mye vann og avgir nok væske.

Dobbelsjekk at kjøttet er kokt mørt. Hvetemelet jevner suppen lett og gir en bedre konsistens. Bland kjøtt og kål forsiktig i kjelen med en trespade, ta ut krydderposen og server det hele i store, dype, varme tallerkener sammen med nykokte mandelpoteter, en god klump med kaldt smør og litt grovhakket persille

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.