Helt siden jeg flyttet til Danmark for å gå på universitetet, har jeg vært svak for Tuborg reklamene.
Først og fremst de gamle som ble laget av Storm P og Erik Henningsen. Dels var det mye humor i dem, men senere fantes det også en form for satire i dem. Kanskje var det spørsmålet til Perikles når Tuborg smakte best eller var det den tørste mannen på broen. Jeg vet ikke. Etter at Carlsberg overtok, ble reklamen mer strømlinjeformet og mindre spennende. Men, det er bare min oppfatning.
På slutten av 1800 tallet, var det denne plakaten som var det tidstypiske. Lager øl reklame beregnet på borgerne i København. Kanskje ikke så rart at den kun kom ut i København, da de fleste danske byer hadde på denne tiden sine egne bryggererier. Og det var ingen skam å bruke barn i reklamen.
Erike Henningsen
Erik Henningsen, 1855 til 1930, var dansk maler og illustratør. Ved siden av Storm P, er vel hans Den tørstige mand, den mest kjente reklameplakaten fra Tuborg.
I 1900 skrev bryggeriet Tuborg ut en plakatkonkurranse om en «dekorativ reklameplakat» i anledning av sitt 25-års jubileum. Førstepremien gikk til maleren J.F. Willumsen. Imidlertid var det Henningsens forslag «Den tørstige mand» som ble satt i produksjon.
Senere har den kommet i rekke forskjellige, ofte ironiske, varianter.
Storm P
Robert Storm Petersen, født 19. september 1882, død 6. mars 1949, var en dansk tegner og humorist, maler, forfatter, skuespiller og oppfinner. Han ble særlig kjent for sine utallige vitsetegninger under kunstnernavnet Storm P. Og det var ikke var vitsetegningene som gjorde Storm P verdensberømt i hele København. Klassikere er ”Han nød aldrig alkohol – han hældte det ned.” Men mest kjent ble vel hans Tuborg plakat. Et bilde hvor en herremann stiller Perikles spørsmålet når en Tuborg smaker best.
1950 til slutten av 1960 tallet var reklamen litt mer familiepreget på hjemmebane. Mye av humoren var den klassiske danske lune humoren. Fortsatt brukte man både Erik Henningsen og Storm P. Men det var også denne tiden Tuborg satset internasjonalt. Litt kjedelig. Men mange damer. Til og med «missekåringer» og kåring av Tuborgdamen.
Dyktige på å gripe tidsånden.
En ting skal Tuborg ha. De har alltid vært dyktige på å gripe stemninger i tiden. Som regel med litt humor og ironi. Plakatene fra 1970 tallet var ofte preget av den tidens politiske ånd. Uten at det nødvendigvis fantes noe politisk budskap i reklamen deres.
De var samtidig dyktige på å spille på nostalgi og det helt moderne uttrykket. som foreksempel med deres grønne bølge.
De nye plakatene deres oppleves som kjedelige, strømlinje formet. Slelv om det har dukket opp et aldri så lite humoristisk innslag de siste årene.