I dag er det Luciadagen. Opprinnelig var det en katolsk minnedag for St. Lucias død den 13. desember år 304.

Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet lux, som betyr «lys», på spansk luz og italiensk luce.

Den hellige Lucia av Siracusa ble født på 280-tallet i Siracusa eller Syrakus, på Sicilia. Det finnes flere legender om henne, da det ikke er klart hva som er fakta eller ikke. Det som er sikkert er at hun led martyrdøden år 304.

Felles for alle historiene om St. Lucia, er at hun bad til Gud om at hennes dødssyke mor skulle bli frisk. Noe som selvfølgelig skjedde, ellers hadde hun jo ikke blitt helgen. I ren takknemlighet brukte hun store summe for å hjelpe de fattige. Samtidig fortalte hun om guds under og om morens helbredelse.  Byens stattholder var ikke så begeistret for

St. Lucia. Italiensk 1400 talls maleri. Ukjent kunstner.

kristendommen og beordret Den hellige Lucia grepet og drept. Hun ble torturert, blant annet stakk de ut hennes øyne og de forsøkte å brenne henne på bål. Det siste var ikke helt vellykket da flammene ikke rørte henne. Men den 13 desember 304 lykkes romerne med henrettelsen. Etter sin død ble Lucia erklært som helgen; «Sankta Lucia» – eller «Den hellige Lucia av Siracusa», og ble skytshelgen for byen Siracusa. Hun ble også skytshelgen for de blinde, hun fikk som sagt stukket ut øynene.

Feiringen av St. Lucia har også blitt utbredt utenfor Den katolske kirken.  Helt siden 1850-tallet har den ikke minst blitt feiret i Sverige. Blant annet med kåring av luciabrud og luciatog.

Den første svenske Luciafeiringen.

Det var Stiftelsen Skansen, eierne av folkemuseet og folkeparken i Stockholm som begynte feiringen av Lucia i 1893. Først og fremst med eldre tyske tradisjoner hvor det hadde vært vanlig å å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret som Christkindlein. Det første Luciatoget som vi kjenner det i dag, ble arrangert av Stockholms Dagblad i 1927.  En skikke som spredd seg lynraskt til andre svenske byer da lokalpressen i de ulikebyene var gode til å henge seg på SD. I dag så lages det største Luciatoget i Globen i Stockholm hvor flere musikkskoler lager et Luciatog med over 1200 deltagere, mens det mest kjente Luciatoget er det som arrangeres før nobelprisvinnerne som blir skremt livet av når de blir vekket om morgenen den 13. desember av syngende svensker med fyr i håret.

I de senere årene, har Luciafeiringen har også spredt seg til Danmark, Norge, Finland og Island. Men ikke i samme omfang som i Sverige. I Norge er Luciafeiring etter svensk forbilde spesielt utbredt i barnehagene, men også mange skoler feirer Lucia. I Sverige feires Lucia også i større grad av voksne og i private hjem, men det er mindre utbredt i Norge.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.